Ειδησεογραφικό site

Πρώτο θέμα στα διεθνή μέσα η διαπραγμάτευση Ελλάδας – Eurogroup

51

Εκτενή ρεπορτάζ για το χρονικό που οδήγησε στη συμφωνία για παράταση του ελληνικού προγράμματος στις Βρυξέλλες παρουσιάζουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Το Eurogroup για την Ελλάδα καλύφθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας από όλα τα ΜΜΕ. Μάλιστα, ο βρετανικός Guardian μετέδιδε live όλες τις εξελίξεις.

«Η Ελλάδα κέρδισε τετράμηνη παράταση του προγράμματος διάσωσης μετά τη συμφωνία με την ευρωζώνη». Αυτός είναι ο τίτλος του BBC, που αναφέρει ότι με τη συγκεκριμένη συμφωνία, η Ελλάδα δεν διατρέχει πλέον τον κίνδυνο να έχει πρόβλημα ρευστότητας τον επόμενο μήνα.

diethni-1

Στο ίδιο μήκος κύματος και το δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, καθώς αναφέρει ότι η συμφωνία «απομακρύνει τον άμεσο κίνδυνο της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα να έχει πρόβλημα ρευστότητας τον αμέσως επόμενο μήνα».

Παράλληλα, το Bloomberg τονίζει ότι αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να είναι και ένα πρώτο βήμα για την αποκατάσταση των σχέσεων της Ελλάδας με την Γερμανία.

diethni-2

Το γερμανικό Spiegel δίνει έμφαση στο σύντομο χρονικό διάστημα που χρειάστηκαν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία. «Η συνεδρίαση άρχισε 3,5 ώρες αργότερα και όλα έδειχναν ότι η νύχτα θα είναι μακρά. Ωστόσο, η απόφαση πάρθηκε πολύ γρήγορα», αναφέρει.

diethni-3

«Η ευρωζώνη δίνει παράταση στην Ελλάδα υπό όρους» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της γαλλικής Le Monde. «Τελικά, βγήκε λευκός καπνός από το Eurogroup στην τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας», αναφέρει η Le Monde και σημειώνει τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν από την ελληνική πλευρά το αμέσως επόμενο διάστημα.

diethni-4

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν την Παρασκευή να παρατείνουν τη δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα για τέσσερις μήνες, μετά από εβδομάδες έντονων διαπραγματεύσεων», αναφέρεται σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες η εφημερίδα New York Times.

nytimes

Όπως σημειώνεται, «η συμφωνία που επιτεύχθηκε, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ανοίγει το δρόμο για την Ελλάδα ώστε «να ξεκλειδωθεί» περαιτέρω οικονομική βοήθεια από τα 240 δισεκατομμύρια ευρώ της δανειακής συμφωνίας, εφόσον η χώρα πληροί ορισμένες υποχρεώσεις που ορίζονται από τους πιστωτές της».

Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, παρατίθενται αποσπάσματα από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων και της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ που έγιναν μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, υπογραμμίζοντας την αναφορά του Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι «έχουμε δημιουργήσει κοινό έδαφος και πάλι».

Τι γράφει ο ιταλικός Τύπος

«Γιούρογκρουπ, συμφωνία για την Ελλάδα: παράταση βοηθειών για τέσσερις μήνες», γράφει η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, η οποία προσθέτει ότι «τα πιο αρνητικά σενάρια διαψεύστηκαν, αφού το Eurogroup ολοκληρώθηκε με άσπρο καπνό».

Η εφημερίδα της Ρώμης αναφέρει ότι «η συμφωνία βασίζεται, σε τέσσερα σημεία: επέκταση της βοήθειας για τέσσερις μήνες, ολοκλήρωση της αξιολόγησης των μέτρων πριν από την καταβολή νέας βοήθειας, απαρίθμηση των μεταρρυθμίσεων έως την Δευτέρα και σεβασμός των συμφωνηθέντων. Η Ελλάδα δεσμεύθηκε, αφού θα συμφωνηθούν τα μέτρα, να μην τα αλλάξει ή να τα αποσύρει μονομερώς, σε περίπτωση που έχουν επιπτώσεις επί του δημόσιου προϋπολογισμού».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera,«η επέκταση θα χρησιμεύσει για να συζητηθεί η δυνατότητα μιας νέας συμφωνίας, η οποία μπορεί να είναι έτοιμη έως το καλοκαίρι». Η εφημερίδα προσθέτει, επίσης, ότι « πηγή της ελληνικής κυβέρνησης αναφέρει ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει τη δέσμη μεταρρυθμίσεων για την επόμενη φάση, δίνοντας έμφαση σε εκείνες που αποτελούν κοινό έδαφος, όπως στην καταπολέμηση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, στην αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και στην αντιμετώπιση της κοινωνικής κρίσης».

Τα σχόλια είναι κλειστά.