Ειδησεογραφικό site

Πρώτο «άνοιγμα» Χαρδούβελη για φοροελαφρύνσεις και φοροδιαφυγή-Παιχνίδια τακτικής πριν τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα

60

«Τροχιοδεικτικές βολές» που δείχνουν την πολιτική που σκοπεύει να ακολουθήσει, ρίχνει το νέο οικονομικό επιτελείο, λίγο πριν ξεκινήσει η επόμενη κρίσιμη διαπραγμάτευση με την Τρόικα. Λίγο πριν συμπληρωθούν εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του -και αφού έμαθε τα κατατόπια- ο υπουργός Οικονομικών καθ. Γκίκας Χαρδούβελης νοιώθει πλέον έτοιμος να δοκιμάσει τις δυνάμεις του για να καταφέρει να φέρει «το παιχνίδι στα μέτρα του».

Για πρώτη φορά χθες, άρχισαν να έρχονται μηνύματα από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για τις προθέσεις της. Οι «ασκήσεις θάρρους» ξεκίνησαν αλλά, όπως όλα δείχνουν, προς το παρόν δοκιμάζει τα «όπλα» της και «ανακατεύει την τράπουλα» πριν ανοίξει τα χαρτιά της.

Μείωση ή αλλαγή της κατανομής των βαρών, τεχνοκρατικός «άνεμος» στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, διαφορετική προσέγγιση του πολίτη, αντιμετώπιση της υπερχρεώσης του ιδιωτικού χρέους και αναδιάρθρωση του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας γενικότερα, αποτελούν τις βασικές αναφορές της υπουργίας Χαρδούβελη. Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, η αναθεώρηση της έκτακτης εισφοράς, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η αποκατάσταση αδικιών βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του νέου υπουργού και τα πρώτα δείγματα γραφής πρέπει να αναμένονται από την επόμενη εβδομάδα κιόλας.

Αρμόδια πηγή του υπουργείου, διευκρίνιζε πάντως εχθές πως «αυτά είναι στους στόχους της κυβέρνησης αλλά δεν μπορούν να γίνουν πριν ολοκληρωθεί το Μνημόνιο», θέλοντας προφανώς να μην θορυβήσει τους δανειστές πριν καν ξεκινήσει η νέα διαπραγμάτευση. Και η διαπραγμάτευση του κυρίου Χαρδούβελη θα είναι διπλή, όχι μόνο απέναντι στους δανειστές αλλά και απέναντι στα κόμματα της συγκυβέρνησης (έχει άλλωστε την εμπειρία της εκ των έσω υπονόμευσης των κομμάτων στην τρικομματική κυβέρνηση Παπαδήμου) για αυτό και δεν θέλει να προκαλεί άσκοπα ρήγματα πριν έρθει η ώρα των αποφάσεων.

Οι πρώτες αποφάσεις

Εκτός από τους φόρους, ψηλά στην ατζέντα του νέου υπουργού Οικονομικών βρίσκονται και οι δικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ, που δικαιώνουν ολόκληρες επαγγελματικές ομάδες (δικαστικοί, ένστολοι κλπ). Σχετικές ανακοινώσεις θα υπάρξουν από την επόμενη εβδομάδα κιόλας. «Το θέμα πρέπει να εξεταστεί συνολικά και να συζητηθεί και με τα κόμματα της συγκυβέρνησης» έλεγε πηγή στο υπουργείο Οικονομικών.

Την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσει ο κ. Χαρδούβελης το σχέδιό του για τους φόρους. Ο νέος υπουργός Οικονομικών θέλει να ασχοληθεί πιο ενεργά και με το θέμα της φοροδιαφυγής.

«Ο κουμπαράς μας, όπου πρέπει να βρούμε λεφτά για να ελαφρυνθεί ο πολίτης, είναι η φοροδιαφυγή. Είναι ο μόνος τομέας, όπου μπορώ να βρω λεφτά και έσοδα. Θα ασχοληθώ πολύ περισσότερο από τους παλαιότερους υπουργούς» έχει πει σε συνεργάτες του ο κ. Χαρδούβελης.

Τι εννοούσε λέγοντας πως «θα ασχοληθεί περισσότερο» από τους προκατόχους του; Συνεργάτες του στο υπουργείο Οικονομικών υποστήριζαν πως «στην εποχή που ο κύριος Χαρδούβελης αναλαμβάνει καθήκοντα, δεν έχει τα ίδια προβλήματα με εκείνα που είχαν οι προκάτοχοί του. Στη φάση αυτή και εφόσον έχει αποκατασταθεί η θέση της χώρας στην ευρωζώνη, θέλει να προωθήσει μέτρα και πολιτικές που ούτε σε «καλές εποχές» δεν μπορούσε να εδραιώσει η πολιτική εξουσία στη χώρα». Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι μονόδρομος άλλωστε, μετά από 7 χρόνια ύφεσης και 4 χρόνια στο Μνημόνιο, προκειμένου να βρεθούν έσοδα από εκεί όπου υπάρχουν, δηλαδή από την υψηλή φοροδιαφυγή».

Τα σχόλια είναι κλειστά.