Ειδησεογραφικό site

Πρώτη φορά Αριστερά – Πρώτο θέμα στα ξένα ΜΜΕ

31

 

Πρώτη φορά Αριστερά, τρίτη φορά Εκλογές… Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις φέρνουν για ακόμη μια φορά στα «μανταλάκια» του ξένου Τύπου την Ελλάδα! «Daily Telegraph», «Guardian», «Bild» φιλοξενούν στο πρωτοσέλιδό τους τις… νέες προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα να οδηγήσει τη χώρα ξανά στις κάλπες.«Ο Τσίπρας παραιτείται, βουλιάζοντας τη χώρα σε νέα κρίση»,τιτλοφορεί το άρθρο της η«Daily Telegraph», φιλοξενώντας εκτενές ρεπορτάζ για το ελληνικό ζήτημα.Πρώτο θέμα η Ελλάδα και στον «Guardian», με το ρεπορτάζ να αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας κάνει βήματα προς τα πίσω για να προκαλέσει νέες εκλογές.Τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός συνεχίζει να είναι δημοφιλής στο λαό του, επισημαίνει την ίδια ώρα ότι η χώρα του βυθίζεται στα χρέη…

Εν συνεχεία το δημοσίευμα, επικαλείται αναλυτές, οι οποίοι ήταν σχεδόν πεπεισμένοι ότι ο κύριος Τσίπρας θα έκανε υπομονή μέχρι και τον Οκτώβρη, όπου θα είχε υλοποιηθεί η πρώτη εξέταση προόδου. «Μα, διαψεύστηκαν… Ο Έλληνας πρωθυπουργός προτίμησε να κλειδώσει, να εξασφαλίσει την δημοτικότητά του», γράφει χαρακτηριστικά το ξένο μέσο.

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η γερμανική «Bild» που διερωτάται πού το πάει αυτή τη φορά ο Ελληνας πρωθυπουργός.

«Δεν είχε αρκετά; Μάλλον όχι, δεν είχε!», γράφει το δημοσίευμα, και συνεχίζει: «Αντιθέτως, ο Τσίπρας »διψάει» για νέες εκλογές για να τον επιλέξει ο λαός πάλι για πρωθυπουργό».

Για τακτική υποχώρησης από τον Ελληνα πρωθυπουργό κάνει λόγο με τη σειρά της η «FAZ». Κι εδώ το κλίμα διαμορφώνεται γύρω από την άποψη ο Αλέξης Τσίπρας οδηγεί τη χώρα σε εκλογές για να ενισχύσει τη βάση της δύναμής του, επισημαίνοντας ότι οι ταχείες εκλογές είναι προς όφελός του, αφού αποδυναμώνει την ανασύνταξη προεκλογικής εκστρατείας από τα άλλα κόμματα. Δεν διστάζει ωστόσο να γράψει και ότι η Αριστερή Πλατφόρμα του κάνει τη ζωή «πατίνι». Τέλος, καταλήγει ότι η πιθανότητα του Αλέξη Τσίπρα να κερδίσει αυτές τις εκλογές είναι μεγάλη κι αυτό διότι κρατά «σκληρή» στάση απέναντι στους δανειστές. Μάλιστα, καταγράφει μια πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο συγκεκριμένα, η οποία του… παραχωρούσε ποσοστό πρόκρισης άνω του 60%.

«Γερμανοί πολιτικοί προειδοποιούν τον Αλέξη Τσίπρα για τα πολιτικά του τρικ», διαβάζουμε στο σημερινό πρωτοσέλιδο της «Die Welt».

Το δημοσίευμα γράφει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός με τα πισωγυρίσματα που κάνει, καλείται πλέον να εδραιώσει με κάποιο τρόπο τη θέση του ξανά, ενώ επισημαίνει ότι η πίεση από τους γερμανούς είναι μεγάλη. Οι προειδοποιήσεις για τα πολιτικά τρικ του Αλέξη,έρχονται από πολλές πλευρές, υπό το φόβο να κλονιστεί η οικονομική σταθερότητα. Πρώτη και καλύτερη αυτή της Αρχηγού της χριστιανοσοσιαλιστικής Ένωσης CSU, Γκέρντα Χάσελφελντ.

«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να παραιτηθεί, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διεξαγωγή εκλογών, σε μια προσπάθεια να τηρηθεί η συμφωνία διάσωσης», είναι ο τίτλος στο πρώτο θέμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας «The Wall Street Journal».

Στην ίδια πλεύση και το «BBC», που κάνει λόγο για την παραίτηση του πρωθυπουργού και τις επικείμενες εκλογές.

Στην αρχική του σελίδα το «Reuters», έχει φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα να κοιτά το ρολόι του με τίτλο να τον συνοδεύει «Ωρα να πηγαίνω».

Ο «Independent» αναφέρεται, επίσης, στην παραίτηση Τσίπρα μετά την «επανάσταση» εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Το γερμανικό «Der Spiegel» δανείζεται για τίτλο του την ατάκα από το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα «Τώρα οι Ελληνες θα πρέπει να αποφασίσουν».

«Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την παραίτηση του, ανοίγοντας τον δρόμο για πρόωρες εκλογές», γράφει η γαλλική «Le Monde», τιτλοφορώντας το κείμενο «Το νέο στοίχημα του Αλέξη Τσίπρα».


Στο ίδιο πλαίσιο και η έγκριτη γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» η οποία επικαλείται αποκλειστικές πληροφοριοδότριες από την κυβέρνηση , υποστηρίζοντας πως οι εκλογές έχουν «κλειδώσει» για τις 20 του Σεπτεμβρίου, κάνοντας λόγο για ένα παρατεταμένο διάστημα πολιτική αβεβαιότητας.


Πριν καν τις επίσημες ανακοινώσεις από τον Αλέξη Τσίπρα, ο δημοσιογράφος του Reuters Χιούγκο Ντίξον δημοσίευσε την πρώτη ανάλυσή του στο Twitter.

Τονίζει πως δεν τον ανησυχούν πάρα πολύ οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, καθώς τα δεδομένα λένε πως ο Τσίπρας, παρά την στροφή 180 μοιρών και χωρίς την Αριστερή Πλατφόρμα, θα κερδίσει και θα παραμείνει πρωθυπουργός.

«Ο βασικός κίνδυνος είναι ότι το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων θα χάσει το momentum, καθώς αναγκαστικά θα αναλάβει υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό δικαστή μέχρι την περίοδο των εκλογών».

Το πρόβλημα του Τσίπρα παραμένει η εφαρμογή της συμφωνίας επισημαίνει ο Ντίξον: «Αλλά οι εκλογές δεν θα κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Ίσως μάλιστα να τα βελτιώσουν, στρώνοντας τον δρόμο για ανακατατάξεις».

Τα σχόλια είναι κλειστά.