Ειδησεογραφικό site

«Πρώτη φορά Αριστερά» κούρεμα συντάξεων!

44

Του Κώστα Μαρδά

Nα τη χαιρόμαστε  λοιπόν τη συγκυβέρνηση της Αριστεράς και του Καμμένου! Με εγκύκλιο που υπέγραψε ο καλός κωμικός ηθοποιός και υφυπουργός Εργασίας, βουλευτής των… Ανεξάρτητων Ελλήνων Παύλος Χαϊκάλης, η κατώτατη σύνταξη μειώνεται αναδρομικά από την 1 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους για τους… σπάταλους συνταξιούχους:  Από τα 486 ευρώ κατεβαίνει, με εντολή των δανειστών, στα 392 ευρώ, ώστε να μειωθεί το έλλειμμα του ελληνικού κράτους και να σταματήσει επιτέλους η… ασωτία των ηλικιωμένων!
Σημειώστε την ημερομηνία- όνειδος της εγκυκλίου δια της οποίας ενεργοποιείται ο νόμος 3863 του 2010, που ψηφίστηκε επί του Πασοκο- υπουργού Εργασίας  του Ανδρέα Λοβέρδου: 14 Αυγούστου 2015.
Έτσι, η Τσιπρέϊκη Αριστερά –  που ορκιζόταν ότι θα ακυρώσει τα μνημόνια του Γιώργου Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά-  τα κάνει πράξη, χτυπώντας το πιο ευάλωτο στρώμα της ελληνικής κοινωνίας: Τους χαμηλοσυνταξιούχους λόγω  αναπηρίας 80 % ή λόγω  εργατικού ατυχήματος και τους ανασφάλιστους!
Αναφέρω ενδεικτικά τα βασικά σημεία της εγκυκλίου της συγκυβέρνησης των… αδελφών Τσίπρα- Καμμένου, η οποία απευθύνεται σε όλους τους φορείς κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης:
«ΘΕΜΑ: Εφαρμογή διατάξεων του νόμου 3863/ ΦΕΚ 115 , Α΄
Α. Σας γνωρίζουμε ότι οι σχετικές διατάξεις του 3863 / 2010 (ΦΕΚ 115, Α΄, 15-7- 2010 ) εφαρμόζονται ήδη από την 1- 1- 2015.
Β. Ειδικότερα με τις διατάξεις αυτές θεσπίζεται η καταβολή βασικής σύνταξης και αναλογικής και καθιερώνεται νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης:
Η κύρια σύνταξη θα αποτελείται εφεξής από το άθροισμα των δύο μερών: της βασικής και του αναλογικού ποσού σύνταξης.
Ι.  Η βασική σύνταξη, το ύψος της οποίας καθορίζεται μέχρι 31- 12- 2015 στο ποσό τω 360, 00 ευρώ μηνιαίως και αναπροσαρμόζεται από 1-1-2016 , σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 11 του νόμου 3863 / 2010, θα καταβάλλεται (α) σε όσους δεν έχουν συμπληρώσει τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης των 15 ετών, έχουν συμπληρώσει το 67 ο έτος της ηλικίας τους και πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια και κριτήρια διαμονής στη χώρα, καθώς και (β) στους δικαιούχους αναλογικής σύνταξης , από τη ημερομηνία χορήγησης αυτής.
Επισημαίνεται ότι:
Το ποσό της βασικής σύνταξης μειώνεται
α)  για τους συνταξιούχους λόγω γήρατος , κατά 1/ 35 για κάθε έτος που υπολείπεται των 35 ετών διαμονής στη χώρα μεταξύ του 15ου και 67 ου έτους της ηλικίας.
β) στις περιπτώσεις λήψης μειωμένης σύνταξης ( γήρατος ή αναπηρίας)
γ) στην περίπτωση σύνταξης λόγω θανάτου και
δ) για τους ανασφάλιστους και όσους δεν έχουν πραγματοποιήσει 15 έτη (ή 4.500 ημέρες ασφάλισης ) σε κάθε περίπτωση απόκλισης από τα απαιτούμενα κριτήρια (διαμονής στη χώρα).
2. Προκειμένου για συνταξιούχους εξ ιδίου δικαιώματος με περισσότερες της μιας συντάξεις χορηγείται μια βασική σύνταξη.  Στην περίπτωση συνταξιούχου ή δικαιουμένου μιας πλήρους σε ποσό και μιας μειωμένης σε ποσό κύριας σύνταξης, το ποσό της βασικής σύνταξης είναι πλήρες και καταβάλλεται από τον φορέα της πλήρους.
ΙΙ. Το αναλογικό ποσό σύνταξης προσδιορίζεται στη βάση του συνόλου του ασφαλιστικού βίου καθενός και υπολογίζεται με συντελεστή που είναι ανάλογος του χρόνου ασφάλισης».
Ακολουθεί ένας πίνακας με τα ποσοστά που ισχύουν για κάθε αριθμό ημερομισθίων ασφάλισης: Από 300 έως 4. 500 ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης 0, 80 % κλπ.

Η τρισέλιδη ιστορική εγκύκλιος συνεχίζει με κατατοπιστικές  διευκρινήσεις,  επεξηγήσεις με παραδείγματα και αναλυτικές πληροφορίες , ώστε να μην υπάρξει καμία απορία για το πώς τα ταμεία οφείλουν να κουρέψουν τα ποσά…
Και στο τέλος υπάρχει φαρδιά πλατειά η υπογραφή του καλού κωμικού ηθοποιού, υπουργού και βουλευτή των Ανεξάρτητων… Φιλ- Ελλήνων Παύλου Χαϊκάλη.
Εδώ γελάνε! Εδώ κλαίνε!  Για την…. «Πρώτη – και τελευταία- φορά Αριστερά»…

Τα σχόλια είναι κλειστά.