Ειδησεογραφικό site

Πρόστιμα 17 εκατ. ευρώ για «μαύρη» εργασία

33

Τα 17 εκατ. ευρώ έφθασαν τα πρόστιμα για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, έπειτα από τους ελέγχους που πραγματοποίησαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Εργασίας, από τις 15 Σεπτεμβρίου 2013 έως τις 31 Μαΐου 2014, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου «Άρτεμις».

Ειδικότερα, κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν τη συγκεκριμένη περίοδο, ελέγχθηκαν 14.465 επιχειρήσεις στο σύνολο των κλάδων της οικονομίας και σε σύνολο 90.571 εργαζομένων, βρέθηκαν αδήλωτοι οι 1.646. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τις 15 Σεπτεμβρίου αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία, φτάνουν πλέον τα 16.999.022 ευρώ.

Αντίστοιχα, τον Μάιο του 2014 διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 1.672 επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούσαν 4.981 εργαζόμενους από τους οποίους οι 1.165 βρέθηκαν ανασφάλιστοι, ενώ επιβλήθηκαν πρόστιμα 806.000 ευρώ, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνονται τα πρόστιμα για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, τα αποτελέσματα των ελέγχων, οι οποίοι διενεργούνται στοχευμένα σε κλάδους που εμφανίζουν υψηλή παραβατικότητα, δείχνουν σταθερή μείωση της ανασφάλιστης εργασίας.

Η αδήλωτη εργασία, η οποία τον Φεβρουάριο του 2013 έφτανε το 40,5%, από τον Ιούνιο του 2013 και μέχρι σήμερα, με την υποστήριξη του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» και την αυστηροποίηση των προστίμων που φθάνουν τα 10.500 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο, έφθασε τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου στο 18,95%, τον Ιανουάριο του 2014 στο 24,76%, τον Φεβρουάριο στο 21,86%, τον Μάρτιο στο 23,61%, τον Απρίλιο στο 21,65% και τον Μάιο στο 23,39%, από 38,68% τον Μάιο του 2013.

«Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την τάση αποκλιμάκωσης της καταγεγραμμένης ανασφάλιστης εργασίας μετά την επιβολή των νέων, υψηλών προστίμων» δήλωσε, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του σχεδίου «Άρτεμις» ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και σημείωσε, με έμφαση, ότι «η εντατικοποίηση των ελέγχων έχει πολύπλευρη διάσταση». «Η παρουσία κλιμακίων ελέγχου σε μια περιοχή, σε συνδυασμό με την αυστηροποίηση των κυρώσεων, πέρα από τον εντοπισμό παραβατικών συμπεριφορών, υποκινεί «κύμα συμμόρφωσης» στο σύνολο των επιχειρήσεων της περιοχής», ανέφερε ο υπουργός Εργασίας.

Παράλληλα, έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» μέσω των οποίων καταγράφεται «εκτίναξη» των προσλήψεων σε έξι περιοχές της χώρας (Σαλαμίνα, Σπέτσες, Μύκονος, Χανιά, Ρέθυμνο, Κατερίνη), στις οποίες προηγήθηκαν εντατικοί έλεγχοι.

«Η μαζική συμμόρφωση των επιχειρήσεων στις περιοχές που υπάρχει εντατικοποίηση των ελέγχων, υποδηλώνει ότι το πρόβλημα της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας παρότι μειώθηκε εξακολουθεί να υφίσταται», συνεχίζει ο κ. Βρούτσης και τονίζει: «Πρόκειται για ένα διαχρονικό, νοσηρό φαινόμενο της αγοράς εργασίας που για να εκριζωθεί οριστικά απαιτείται η συστράτευση όλων μας, αλλά και μια αντίστοιχη εκρίζωση στρεβλών αντιλήψεων και νοοτροπιών του παρελθόντος. Πρέπει να καταλάβουν και οι ίδιοι οι εργοδότες το μέγεθος της μεγάλης τους ευθύνης. Συνεχίζοντας με τις ίδιες νοοτροπίες και πρακτικές που συνέβαλαν να φτάσουμε στη σημερινή κρίση, υπονομεύουν τη συλλογική εθνική προσπάθεια για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη και ακυρώνουν τις θυσίες που πρώτοι από όλους οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν μέχρι σήμερα καταβάλλει. Αυτό δεν είναι ούτε οικονομικά, αλλά ούτε κοινωνικά και ηθικά αποδεκτό. Και για αυτό το λόγο, είμαστε αποφασισμένοι να εξαλείψουμε όλους τους θύλακες παραβατικότητας, όπου και αν βρίσκονται», καταλήγει ο υπουργός Εργασίας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.