Ειδησεογραφικό site

Πρόβλημα και με το φυσικό αέριο λόγω του εμπάργκο της Ρωσίας

45

Προβληματισμός στην ελληνική πλευρά δεν υπάρχει μόνο για τον δραστικό περιορισμό των εξαγωγών προς τη Ρωσία, λόγω του εμπάργκο που κήρυξε ο Πούτιν, αλλά και για το φυσικό αέριο.

Με δεδομένο ότι είναι δεδομένη η υψηλή ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από την Ρωσία, το ενδεχόμενο μιας σοβαρής διαταραχής της ροής του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας προκαλεί ανησυχία σε όλη την Ευρώπη μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Όπως σημειώνει η Καθημερινή, η χώρα μας εισάγει το 65-70% των αναγκών της ετησίως από τη Ρωσία μέσω του δικτύου αγωγών της Ουκρανίας, καθώς και το 70% του αργού που διυλίζουν οι ΕΛΠΕ και Motor Oil στις εγκαταστάσεις τους. Σε περίπτωση μείωσης της παροχής αερίου από την Ουκρανία ή και απευθείας από τη Ρωσία, σενάριο που μπορεί να χαρακτηριζόταν ακραίο αλλά πλέον θεωρείται από πολλούς αναλυτές πιθανό, θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα όχι μόνο στον εφοδιασμό της αγοράς με φυσικό αέριο αλλά και με ηλεκτρική ενέργεια, αφού η παραγωγή της στηρίζεται σε ποσοστό 25% στο αέριο.

Το ΥΠΕΚΑ, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, καταρτίζει αυτή την περίοδο μελέτη κινδύνου από πιθανή διαταραχή της ροής του αερίου τον χειμώνα με στόχο να ληφθούν προληπτικά μέτρα.

Η ΔΕΠΑ έχει ήδη «φουλάρει» τις αποθήκες της Ρεβυθούσας με LNG, μέτρο που μπορεί να διασφαλίσει την ομαλή τροφοδοσία της χώρας σε αέριο, σε περίπτωση διακοπής του ρώσικου, για διάστημα ενός μήνα. Σε περίπτωση που η κρίση έχει μεγαλύτερη διάρκεια, θα εφαρμοστεί σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, το οποίο προβλέπει σε πρώτη φάση την περικοπή κατανάλωσης των μονάδων αερίου και στη συνέχεια των ενεργοβόρων βιομηχανιών.

Για την ομαλή τροφοδοσία της χώρας σε ηλεκτρισμό, το σχέδιο προβλέπει αύξηση εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και απαγόρευση παράλληλα των εξαγωγών, αύξηση της υδροηλεκτρικής παραγωγής και απαγόρευση παράλληλα των εξαγωγών, αύξηση της υδροηλεκτρικής παραγωγής και προγραμματισμένες περικοπές ρεύματος.

Τα σχόλια είναι κλειστά.