Ειδησεογραφικό site

Aποπέμφθηκε ο υφυπουργός Παιδείας – Γ. Στύλιος: Ατυχής λεκτικός διαξιφισμός με λάθος ερμηνείες

101

Εκτός κυβέρνησης τέθηκε ο υφυπουργός Παιδείας Γιώργος Στύλιος. Την παραίτηση του υφυπουργού είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μόλις έμαθε για τη χυδαία επίθεση που εξαπέλυσε ο κ. Στύλιος στην κυρία Λιάνα Κανέλλη στην Ολομέλεια της Βουλής.

Περίπου στις 15:30, ο κ. Στύλιος ανακοίνωσε ότι υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του υφυπουργού Παιδείας. Σε δήλωση που έκανε στο περιστύλιο της Βουλής διευκρίνισε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση και χαρακτήρισε «ατυχή λεκτικό διαξιφισμό στον οποίο δόθηκαν λάθος ερμηνείες» το «θέλετε Κασιδιάρη!» που εκστόμισε προς την Λιάνα Κανέλλη.

Επί της ουσίας όμως, ο κ. Στύλιος αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι λίγο μετά την δημοσιοποίηση του σκαιού χαρακτηρισμού με τον οποίο «στόλισε» την κυρία Κανέλλη, έσπευσε να ζητήσει συγγνώμη από τη βουλευτή του ΚΚΕ. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ζήτησε την «καρατόμηση» του υφυπουργού Παιδείας από την κυβέρνηση με το επιχείρημα ότι δεν δέχεται ούτε σαν λεκτικό ατόπημα την προσπάθεια εκλογίκευσης του εξτρεμισμού και της βίας.

Νωρίτερα, όταν η κυρία Κανέλλη έμαθε ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ζήτησε την παραίτηση του κ. Στύλιου δήλωσε: «Ευτυχώς η κυβέρνηση έπραξε το αυτονόητο».

Ωστόσο λίγα λεπτά μετά το πρωτοφανές επεισόδιο στην Ολομέλεια ο υφυπουργός έσπευσε να κάνει δήλωση μετανοίας στις τηλεοπτικές κάμερες στο περιστύλιο της Βουλής.

Ο κ. Στύλιος μίλησε για «λεκτικές υπερβολές» που προκλήθηκε από την «ένταση της στιγμής» και ζήτησε συγγνώμη από την βουλευτή του ΚΚΕ.

«Οι εντάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε λεκτικές υπερβολές» είπε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας: «Προφανώς δεν ήθελα να θίξω την κυρία Κανέλλη από την οποία ζητάω συγγνώμη. Ηταν λάθος η αναφορά μου στον Κασιδιάρη του οποίου τις πρακτικές καταδικάζω».

Ολόκληρος ο διάλογος και η απειλητική δήλωση του υφυπουργού

stilos-kaneli«Δεν με εκφράζουν τα μεγάλα λόγια, δεν με εκφράζουν οι υπερβολές. Εχω τελειώσει το Δημοτικό Σχολείο ορεινού χωριού της Αρτας με τους συμμαθητές μου και δεν δέχομαι να μου κάνετε εσείς μαθήματα. Δεν έχετε μεγαλώσει εκεί που μεγάλωσα εγώ, Δεν είχατε τους ίδιους συμμαθητές που είχα εγώ. Λοιπόν δεν ήμουν ευνοημένος. Σας αρέσει η ένταση κυρία Κανέλλη…», είπε ο κ. Στύλιος.

Η κυρία Κανέλλη του επισήμανε πως «εφόσον επιχειρείτε να βάλετε το θέμα με ταξικά κριτήρια αρνούμαι να ακούω την απάντησή σας. Σας κόβω στις εξετάσεις επειδή ήρθατε με το προσωπικό σας παράδειγμα να μιλήσετε για παιδιά που πεινάνε στην Ελλάδα…».

Ο υφυπουργός Παιδείας επανήλθε και εκστόμισε το αδιανόητο: «Τις εξετάσεις τις δίνουμε στον ελληνικό λαό. Η κυρία Κανέλλη θέλει Κασιδιάρη! Θέλει να με κάνει Κασιδιάρη αλλά δεν θα γίνω Κασιδιάρης! Θέλετε Κασιδιάρη κυρία Κανέλλη. Αλλά δεν πρόκειται ο Στύλιος να γίνει κασιδιάρης και να το γνωρίζετε αυτό».

Λ. Κανέλλη «παρακαλώ;»

Γ. Στύλιος «θέλετε να με κάνετε Κασιδιάρη. Δεν θα γίνω Κασιδιάρης όμως. Γιατί έχω περάσει τις εξετάσεις αριστεύοντας και διότι τις εξετάσεις τις έδωσα τις δίνω στον Αρτινό λαό κάθε μέρα. Και δεν με ενδιαφέρει η δική σας η βαθμολογία η προσωπική. Με ενδιαφέρει η βαθμολογία του κόμματος και του φορέα τον οποίο εκπροσωπείτε αλλά η προσωπική σας δεν με απασχολεί».

Λ. Κανέλλη : «εγώ έκανα τον Κασιδιάρη, Κασιδιάρη ή ήταν από μόνος του; Σαν δεν ντρέπεσαι! Σαν δε ντρέπεσαι….»

Γ. Στύλιος «δεν θα σας ακολουθήσω στην ένταση και στην υπερβολή και στα μεγάλα λόγια»

Πυροσβεστικά επιχείρησε να επέμβει ο προεδρεύων Γιάννης Δριβελέγκας αλλά μάλλον τα έκανε χειρότερα καθώς κατηγόρησε την κυρία Κανέλλη ότι διακόπτει τον υφυπουργό: «να ντρέπομαι εγώ; Εσείς να ντρέπεστε που διακόπτετε τον υπουργό και δεν περιμένετε την απάντηση. Ορίστε μας. Και εσείς κύριε υπουργέ τι εκφράσεις είναι αυτές; Δεν μπορείτε να κάνετε έναν πολιτισμένο διάλογο για τρία λεπτά; Ηθελε να αποχωρήσει ας αποχωρήσει»

Γ. Στύλιος «μπορούσατε να της κλείσετε το μικρόφωνο κ. πρόεδρε»

Η συγγνώμη του Μεϊμαράκη

Η φράση εξόργισε την βουλευτή του ΚΚΕ που του απάντησε ότι πρέπει να ντρέπεται. Εμφανώς οργισμένη και δακρυσμένη εμφανίστηκε και στον διάδρομο του κοινοβουλίου κατευθυνόμενη στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής.

Λίγα λεπτά αργότερα ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης δήλωσε σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες πως «εάν ήταν ανοικτή η Ολομέλεια θα ανέβαινα στο προεδρείο να ζητήσω συγγνώμη και να εκφράσω την λύπη μου για όσα ακούστηκαν. Βέβαια ο καθένας είναι υπεύθυνος για αυτά που λέει. Οφείλουμε να ζητήσουμε συγγνώμη από την κυρία Κανέλλη. Θα το κάνω στην Διάσκεψη των Προέδρων».

Η βουλευτής εξήγησε ότι δεν την καλύπτει η συγγνώμη του Προέδρου καθώς ο υφυπουργός είναι εκπρόσωπος της κυβέρνησης και πως με τα όσα είπε «η κυβέρνηση υιοθετεί την υπερασπιστική γραμμή του Κασιδιάρη».

ΣΥΡΙΖΑ: Καμία «συγγνώμη» δεν ξεπλένει τον υφυπουργό Παιδείας

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για «τεράστια προσβολή για τη δημοκρατία» και τονίζει πως τέτοιες συμπεριφορές «δεν μπορεί να είναι ανεκτές και καμία «συγγνώμη» δεν μπορεί να τις ξεπλύνει».

«Η επίθεση του υφυπουργού Παιδείας στη βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη δεν συνιστά μόνο μέγιστη χυδαιότητα. Αποτελεί τεράστια προσβολή για τη δημοκρατία, στελέχη της κυβέρνησης να επικαλούνται τη χρυσαυγίτικη βία. Τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορεί να είναι ανεκτές και καμία “συγνώμη” δεν μπορεί να τις ξεπλύνει».

ΠΑΣΟΚ: Η ανάρμοστη συμπεριφορά του Στύλιου πλήττει το κύρος του Κοινοβουλίου

«Την πολιτικά και ηθικά απαράδεκτη στάση του υφυπουργού Παιδείας, Γεωργίου Στύλιου, απέναντι σε μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, καταδικάζει απερίφραστα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

«Η ανάρμοστη συμπεριφορά του υφυπουργού Παιδείας καθ΄ υπέρβαση κάθε μέτρου και δεοντολογίας, πλήττει κατάφορα το κύρος του Κοινοβουλίου.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ αποδοκιμάζει κάθε τέτοιου είδους συμπεριφορά από όποιον και αν προέρχεται, θεωρώντας ότι πρέπει όλοι από τη θέση τους να συμβάλλουν στην εμπέδωση της Δημοκρατίας και των αρχών του Κοινοβουλευτισμού.

Καλούμε τον Πρωθυπουργό να αποδοκιμάσει έμπρακτα τη συμπεριφορά του μέλους της Κυβέρνησης και βουλευτή της ΝΔ», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

ΚΚΕ: Επιβράβευση των αθλιοτήτων της Χρυσής Αυγής η στάση του Γ. Στύλιου

Για κακοήθη φραστική επίθεση του Γ. Στύλιου στη Λ. Κανέλλη κάνει λόγο η Κ.Ο. του ΚΚΕ και καλεί την κυβέρνηση να τοποθετηθεί δημόσια επί του επεισοδίου που εκτυλίχθηκε στη Βουλή.

Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, ο υφυπουργός Παιδείας «κατέφυγε -σε πρωτοφανή για τα αστικά κοινοβουλευτικά ήθη- σε κακοήθη φραστική επίθεση» στην κ. Κανέλλη.

«Η απαράδεκτη αυτή στάση, που επιβραβεύει τις αθλιότητες της Χρυσής Αυγής, αφήνει έκθετη την κυβέρνηση, η οποία έχει ευθύνη να τοποθετηθεί δημόσια», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

ΔΗΜΑΡ: Ακροδεξιές αντιλήψεις γοητεύουν κι άλλους, πλην της Χ.Α.

«Δυστυχώς ακροδεξιές αντιλήψεις φαίνεται να γοητεύουν και άλλους, εκτός της Χρυσής Αυγής», σχολιάζει η Δημοκρατική Αριστερά με αφορμή τη στάση του Γιώργου Στύλιου έναντι της Λιάνας Κανέλλη στη Βουλή.

Κάνει λόγο για αήθη επίθεση που «εγείρει ζήτημα αντιμετώπισης των «χρυσαυγίτικων» πρακτικών, απ’ όπου κι αν προέρχονται» και τονίζει ότι είναι επιβεβλημένη η αποπομπή του υφυπουργού Παιδείας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.