Ειδησεογραφικό site

Τι συζήτησαν Σαμαράς και Βενιζέλος – Χαρδούβελης: «Θα γίνουν όλα με τη σειρά τους»

204

Δύο ώρες διήρκεσε  η συνάντηση των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου στο Μέγαρο Μαξίμου στην οποία συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις και τις προοπτικές που υπάρχουν στο σημείο που έχουν φθάσει οι συζητήσεις με τους δανειστές. Το παρών στη συνάντηση έδωσε και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Χαρδούβελης ερωτηθείς αν το οικονομικό επιτελείο θα αποστείλει σήμερα στην Τρόικα το email με τις απαντήσεις και τις θέσεις της ελληνικής πλευράς απάντησε: «Θα γίνουν όλα με τη σειρά τους».

Στο μεταξύ αντιφατικά μηνύματα όσον αφορά τις πρόωρες εκλογές στέλνει η κυβέρνηση η οποία δεν κρύβει πλέον τον εκνευρισμό της από την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και το ενδεχόμενο εξάμηνης παράτασης του μνημονίου.

Χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε ότι “οι εγγυήσεις που ζητούν οι δανειστές θα δωθούν μόνο εφόσον υπάρχει η βούληση του ελληνικού λαού” δήλωση η οποία ερμηνεύτηκε ως πρόωρη προσφυγή στις κάλπες λόγω της εμπλοκής των διαπραγματεύσεων. Λίγο αργότερα όμως ο πρωθυπουργός απέρριπτε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών λέγοντας στους δημοσιογράφους “έχετε εσείς εκλογές; γιατί εγώ δεν έχω”. Παράλληλα παραλαμβάνοντας την πρόταση για την συνταγματική αναθεώρηση των βουλευτών της ΝΔ δήλωνε ότι εάν γίνουν πρόωρες εκλογές θα χαθεί η ευκαιρία να προχωρήσει η διαδικασία των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων καθώς το νέο Σύνταγμα θα μπορεί πια να ισχύσει από το 2021 και μετά.

Πηγές του ΠΑΣΟΚ διευκρίνιζαν στην συνέχεια ότι ο κ. Βενιζέλος δεν εννοούσε βουλευτικές εκλογές αλλά ενδεχόμενη επίσπευση της προεδρικής εκλογής. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Βουλής κ. Βαγγέλης Μειμαράκης μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δηοκρατίας έλεγε σε δημοσιογράφους ότι εφόσον συμφωνήσουν όλα τα κόμματα η διαδοχή του κ. Κάρολου Παπούλια μπορεί επισπευθεί χωρίς να παραβιαστεί η πρόβλεψη του εύλογου χρόνου που προβλέπει το Σύνταγμα.

Η συζήτηση της επίσπευσης της εκλογής Προέδρου που μπορεί να οδηγήσει σε βουλευτικές εκλογές γίνεται στην σκιά του αδιεξόδου στις συζητήσεις της κυβέρνησης με την Τρόικα. Θεωρητικά υπάρχει ακόμη το ενδεχόμενο να έλθει το κλιμάκιο της Τρόικας στην Αθήνα το Σάββατο και να υπάρξει πολιτική απόφαση του Eurogroup την Δευτέρα. Από άποψη χρόνου υπάρχει περιθώριο και μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου προκειμένουνα ληφθούν οι αποφάσεις για την Ελλάδα σε έκτακτη συνεδρίαση. Στην ουσία όμως των διαπραγματεύσεων δεν διαφαίνεται από που μπορεί να προκύψει η πρόοδος αφού κυβέρνηση και Τρόικα έχουν φθάσει σε αδιέξοδο. Η Τρόικα ζητά νέα δημοσιονομικά μέτρα και μείωση των κύριων συντάξεων προκειμένου να συμφωνήσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης που είναι προυπόθεση για την συμφωνία για την πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Ο πρωθυπουργός όμως δεσμεύτηκε δημοσίως ότι δεν μπορεί να δεχθεί παράλογες πιέσεις και να πάρει επιπλέον περιοριστικά μέτρα, μείωση συντάξεων και αύξηση φόρων αφού και τις κοινωνικές αντοχές θα δοκίμαζαν αλλά επιπλέον θα έχουν αντιαναπτυξιακό αποτέλεσμα. Στην πραγματικότητα με την δέσμευσή της ότι εφόσον κριθεί απαραίτητο θα πάρει μέτρα μέσα στο 2015 η κυβέρνηση εξάντλησε το περιθώριο των υποχωρήσεών της για έναν επώδυνο αλλά διαχειρίσιμο στο εσωτερικό συμβιβασμό. Ήδη οι βουλευτές της συμπολίτευσης σε χαμήλους μεν τόνους για να μην δημιουργήσουν πρόβλημα έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι δεν θα ψηφίσουν αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά ή μείωση των συντάξεων. Από τις Βρυξέλλες διέρρεαν χθες σενάρια για εξάμηνη παράταση του μνημονίου κάτι που απορρίπτει η ελληνική κυβέρνηση που δέχεται μόνο σύντομη παράταση για τεχνικούς λόγους. Εξάμηνη παράταση θα συνιστούσε πλήρη κατάρρευση του σχεδιασμού του κ. Σαμαρά. Το να πάει σε εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ενώ θα είναι σε μνημόνιο θεωρείται απλώς καταστροφικό.

Από την άλλη πλευρά σκληρή στάση δεν τηρεί μόνο το ΔΝΤ αλλά και το Βερολίνο και μέσα σε αυτό το πλαίσιο δεν διαφαίνεται πώς θα ληφθεί η πολιτική απόφαση για να ξεμπλοκαριστεί η διπραγμάτευση ακόμη και στην περίπτωση που η Κομισιόν και η ΕΚΤ θέλουν να δώσουν λύση. Εν τέλει στο σημείο που έχουν φθάσει τα πράγματα η κυβέρνηση εναποθέτει τις ελπίδες της στον από μηχανής θεό.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.