Ειδησεογραφικό site

Προ των πυλών ο ανασχηματισμός-Συμφωνία αλλαγών σε πρόσωπα και πολιτικές

61

Σε συμφωνία για πακέτο μεγάλων πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν άμεσα, θα ανακοινωθούν ταυτόχρονα και θα αφορούν σε αλλαγές -όπου κρίνονται αναγκαίες- προσώπων και πολιτικών, στην κυβέρνηση, στις διοικήσεις μεγάλων Οργανισμών αποφασίζοντας και για την Τράπεζα της Ελλάδας και τη θέση του Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Ενωση κατέληξαν οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου.
Συμφωνία αλλαγών σε πρόσωπα και πολιτικές

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εφ΄ όλης της ύλης συζήτηση των δυο ηγετών ετέθη το ζήτημα του ανασχηματισμού της κυβέρνησης και συμφωνήθηκε ότι δεν θα πρέπει να γίνει βιαστικά καθώς απαιτείται προεργασία, έτσι ώστε να συνδυαστούν με την προώθηση πολιτικών που θα στοχεύουν πρωτίστως στην αποκατάσταση των αδικιών που έχουν προκληθεί από τη σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή των τελευταίων ετών – αλλά και στην κρίσιμη «επιχείρηση» διαπραγμάτευσης του χρέους.

Ως πιθανότερο διάστημα ανακοίνωσης των αποφάσεων για τον ανασχηματισμό φέρεται να είναι εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιουνίου (ίσως πριν από τη γιορτή του Αγίου Πνεύματος).

Εγκυρες πληροφορίες επιμένουν ότι η ανακοίνωση των συνολικών πρωτοβουλιών εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τον χρόνο που θα χρειαστούν ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για να μοντάρουν όλο το «παζλ» του σχεδιασμού. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι ρόλο παίζουν και διάφορες εκκρεμότητες λόγω της Ελληνικής Προεδρίας, αλλά κυρίως η επιλογή της ανθρωπογεωγραφίας στην «αφετηρία» εφαρμογής ενός Εθνικού Σχεδίου για την οριστική έξοδο από την κρίση.

Στη χθεσινή συνάντηση, πάντως, ειπώθηκαν και ονόματα, μια πληροφορία που όμως δεν επιβεβαιώνει καμιά από τις δυο πλευρές. Μάλιστα λέγεται ότι «είναι όλα ανοιχτά» για τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και του οικονομικού επιτελείου – με τον Γιάννη Στουρνάρα να αναδεικνύεται σε πρόσωπο-κλειδί (είτε μετακινηθεί είτε όχι τελικά προς την ΤτΕ) για την τελική εξέλιξη του κυβερνητικού πλάνου.

Το σίγουρο είναι ότι, όπως δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, συζήτησαν αναλυτικά για τα κριτήρια που θα ισχύσουν αφενός για την επιλογή του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και του Επιτρόπου – λέγεται ότι συμφώνησαν ότι πρέπει να έχει ειδικό πολιτικό βάρος, αλλά και να έχει γνώση των ευρωπαϊκών δεδομένων, δομών, αντιλήψεων και ανακατατάξεων.

Κατά το χθεσινό ραντεβού, οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος επεδίωξαν αποφάσεις που θα διασφαλίζουν τον «απόλυτο» συντονισμό της κυβέρνησης – όπως συμφώνησαν δεν θα ανακοινώνεται τίποτα σημαντικό αν δεν το γνωρίζουν και οι δύο. Ο πρωθυπουργός δε ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο να παρέμβει και εκείνος άμεσα έτσι ώστε στελέχη των κυβερνώντων κομμάτων να σταματήσουν να μιλούν για αριθμό υπουργείων που θα έχει π.χ. το ΠΑΣΟΚ, για ονόματα πιθανών υπουργών, μετακινήσεις κ.λπ., καθώς -όπως είπε- όλη αυτή η συζήτηση βλάπτει την κυβέρνηση καθώς προκαλεί φαινόμενα παραλυσίας.

Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συμφώνησαν απολύτως για τις πολιτικές που θα πρέπει να ακολουθηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα «κοινωνικό πακέτο» που θα περιλαμβάνει τη στήριξη των αδύναμων -εισοδηματικά- τάξεων, διευκόλυνση με περισσότερες δόσεις εκείνων που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στην Εφορία ή στα ασφαλιστικά ταμεία, στήριξη των μακροχρόνια ανέργων. Η πολιτική αυτή θα κορυφωθεί με την παρουσίαση του «οδικού χάρτη» στις αρχές Οκτωβρίου το αργότερο για τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Βενιζέλος: Θα κάνουμε ανασχηματισμό, αλλά όχι σε δημοσιογραφικό χρόνο

Με βάση τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στους δημοσιογράφους, ο ανασχηματισμός έχει αποφασισθεί και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων, καθώς, στην κυβέρνηση θέλουν να κλείσουν κάποια ανοικτά ζητήματα.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε μετά τη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά ότι θα αναλάβει μία σειρά μεγάλων πρωτοβουλιών, στις οποίες ο ίδιος έχει αναφερθεί, και ως προς τις οποίες, όπως είπε, κινούνται φυσικά στο ίδιο μήκος κύματος με τον πρωθυπουργό. Και ο ανασχηματισμός φυσικά είναι μέσα σε αυτές τις μεγάλες πολιτικές κινήσεις αλλά όχι αποσπασματικά είπε. Τόνισε ότι χρειάζεται μια προετοιμασία γιατί πρέπει να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες του κοινοβουλευτικού έργου, και ότι ο ανασχηματισμός δεν θα γίνει με όρους δημοσιογραφικούς, σε δημοσιογραφικό χρόνο, αλλά με όρους πολιτικούς.

Ρίχνει τους τόνους η κυβέρνηση, αλλά παίρνει αποφάσεις

Ουσιαστικά, Σαμαράς και Βενιζέλος συνεχίζουν την στροφή που έκανε από την Τετάρτη το Μέγαρο Μαξίμου, δίνοντας χρονική παράταση στον ανασχηματισμό. Στόχος είναι να πέσουν οι τόνοι και η ονοματολογία, μετά και από την διαφωνία των δύο ανδρών κυρίως στο θέμα του Γιάννη Στουρνάρα και δευτερευόντως στο ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Οι επαφές πρωθυπουργού και αντιπροέδρου αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, ενώ η καταληκτική ημερομηνία τοποθετείται προς το τέλος Ιουνίου, χωρίς να αποκλείεται οι αποφάσεις να ληφθούν και νωρίτερα.

Αλλωστε, οι εκλογές τελείωσαν, το μήνυμα της κάλπης ήταν σαφές και το Μαξίμου θα πρέπει να ολοκληρώσει σύντομα τις αλλαγές προσώπων ώστε να πάρει ξανά μπρος το κυβερνητικό έργο, καθώς, παρά το γεγονός ότι οι υπουργοί δηλώνουν πως συνεχίζουν απρόσκοπτα τη δουλειά τους, είναι σίγουρο ότι αρκετοί κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα.

Τι θα γίνει με τα μεγάλα υπουργεία

Ενδιαφέρον έχει και η συζήτηση για τις υπόλοιπες θέσεις στο κυβερνητικό σχήμα-εκτός του υπουργού Οικονομικών-καθώς, όπως όλα δείχνουν, θα υπάρξει αλλαγή προσώπων σε αρκετά από τα μεγάλα υπουργεία. Μπορεί οι τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται από τον πρωθυπουργό και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν ορισμένοι υπουργοί που επιθυμούν να αλλάξουν πόστο.

Ανάμεσα σε αυτούς, όπως αναφέρει το Mega, είναι ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος φέρεται να θέλει να αποχωρήσει από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, όπου ομολογουμένως έχει υποστεί σημαντική «φθορά» εξαιτίας των ζητημάτων της Χρυσής Αυγής.

Από την άλλη πλευρά, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο μετακίνησης τόσο του Κωστή Χατζηδάκη από το υπουργείο Ανάπτυξης, όσο και των Κυριάκου Μητσοτάκη και Αδωνι Γεωργιάδη από τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Υγείας αντίστοιχα.

Δύσκολο παζλ για Σαμαρά -Βενιζέλο

Σε κάθε περίπτωση η ονοματολογία αναμένεται να συνεχιστεί και να ενταθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς, έχουν ακουστεί πολλά και για άλλους υπουργούς, όπως ο Γιάννης Βρούτσης στο Εργασίας και ο Αθανάσιος Τσαυτάρης στο Αγροτικής ανάπτυξης. Μένει ακόμη να ξεκαθαριστεί τι θα συμβεί με ανεξάρτητους βουλευτές που ενδέχεται να αναλάβουν ρόλο στην κυβέρνηση, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο παζλ είναι το γεγονός πως αρκετοί από τους προαναφερθέντες υπουργούς βρίσκονται καιρό στις θέσεις τους και έχουν σημαντικό έργο υπό εξέλιξη, ενώ αρκετοί από αυτούς έχουν ακόμη «ανοιχτούς λογαριασμούς» με την Τρόικα, κάτι που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την πιθανολογούμενη μετακίνηση ή απομάκρυνσή τους.

Τα σχόλια είναι κλειστά.