Ειδησεογραφικό site

Σε μια κλωστή κρέμεται η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ-Ο Τσίπρας στην πολιτική γραμματεία, ο Λαφαζάνης μιλά σε ανοιχτή συγκέντρωση

80

 

Η δύσκολη στιγμή για τον ΣΥΡΙΖΑ έφτασε: δύο εβδομάδες μετά τη συμφωνία με τους δανειστές, η οποία έβαλε μπροστά τις διαδικασίες για το νέο μνημόνιο και ενώ έχει προκληθεί σχίσμα στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, με αποτέλεσμα να έχει χαθεί η δεδηλωμένη, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση ανώτατου συλλογικού οργάνου, με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα.

Συγκεκριμένα η πολιτική γραμματεία του κόμματος θα συνέλθει στις 5 το απόγευμα με την παρουσία του πρωθυπουργού για να αποτιμήσει τις εξελίξεις, κυρίως όμως να καταγράψει τις διαφωνίες και τη συγκρουσιακή κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να αποφασίσει την περαιτέρω πορεία.

Στο τραπέζι θα πέσει η πρόταση για συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής το ερχόμενο σαββατοκύριακο. Οι διαφωνούντες ζητούν να υπάρξει διαρκές συνέδριο το συντομότερο, ώστε να εγκρίνει ή όχι τον κυβερνητικό σχεδιασμό για διαπραγματεύσεις με την τρόικα και την υπογραφή του νέου μνημονίου. Η κυβέρνηση από την πλευρά της θεωρεί αδιαπραγμάτευτη αυτή την επιλογή, καθώς τη συνδέει με την χρηματοδοτική εξασφάλιση της χώρας για την επόμενη τριετία και την αποφυγή της άτακτης χρεοκοπίας.

Η αριστερή πτέρυγα του Παναγιώτη Λαφαζάνη ελέγχει το ένα τρίτο της πολιτικής γραμματείας, αλλά συμπλέει σε αυτή τη φάση με δυνάμεις από την κίνηση των «53», με αποτέλεσμα να πιέζεται η ηγεσία για πρωτοβουλίες.

Το χάσμα είναι βαθύ με τις αντιπαρατιθέμενες πλευρές να λαμβάνουν θέσεις μάχης: Η ηγεσία προειδοποιεί ότι από τη στιγμή που χάθηκε η δεδηλωμένη είναι αναγκασμένη να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές και φυσικά οι διαφωνούντες δεν θα είναι στις εκλογικές λίστες. Να κάνει διαγραφές επικαλούμενη τις διαφωνίες των στελεχών, η ηγετική ομάδα δεν έχει το περιθώριο από το καταστατικό του κόμματος και με δεδομένο ότι η πλειοψηφία της πολιτικής γραμματείας και της κεντρικής επιτροπής αντιτίθεται σε κατασταλτικά μέτρα, η προβληματική συγκατοίκηση στην κοινοβουλευτική ομάδα – με την πλειοψηφία να ψηφίζει τη συμφωνία, συνεπικουρούμενη από κόμματα της αντιπολίτευσης και μία ισχυρή μειοψηφία να καταψηφίζει- θα συνεχιστεί με άγνωστο ορίζοντα.

Από την πλευρά της αριστερή πλατφόρμα προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα. Ο κ. Λαφαζάνης προειδοποίησε ότι θα υπάρξει και άρση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, καθώς μέχρι τώρα η καταψήφιση νομοσχεδίων δεν συνδεόταν με τη στήριξη ή όχι της κυβέρνησης.

Όμως και οι διαφωνούντες αντιλαμβάνονται ότι η συγκατοίκηση μπορεί να έχει ένα περιορισμένο τελικά χρονικό ορίζοντα, καθώς έτσι κι αλλιώς κάποια στιγμή θα έλθει στη Βουλή το νέο μνημόνιο και εκεί ίσως θα υπάρξει το τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Ίσως γι’ αυτό πολλοί εκτιμούν ότι η αποψινή εκδήλωση, με αφορμή τα πέντα χρόνια της ιστοσελίδας iskra που εκφράζει τις απόψεις της αριστερής πτέρυγας, θα είναι μία επίδειξη δύναμης και η πρώτη κίνηση των διαφωνούντων προς μία νέα πολιτική έκφραση.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο κ. Λαφαζάνης. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Κασιμάτης, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Αντώνης Νταβανέλος και ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Πέτρος Παπακωνσταντίνου.

Η εκδήλωση θα γίνει στις 7.30 στο γήπεδο του Πανελληνίου.

Τα σχόλια είναι κλειστά.