Ειδησεογραφικό site

Προσκλητήριο Σαμαρά για την επανένωση της Κεντροδεξιάς – Εκδήλωση για τα 40 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας

64

Προσκλητήριο επανασυσπείρωσης του χώρου της Κεντροδεξιάς θα σημάνει απόψε από το ξενοδοχείο «Αθως Παλλάς» στην Χαλκιδική ο Αντώνης Σαμαράς. Η επιλογή του χώρου είναι συμβολική, καθώς εκεί τον Μάιο του 1979, στο 1ο συνέδριο της ΝΔ, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής παρουσίασε το ιδεολογικό πλαίσιο του κόμματός του και την διακήρυξη θέσεων και αρχών.

Σε μια εκδήλωση, όπου θα είναι παρόντα εκατοντάδες στελέχη όλων των εποχών και όλων των προέδρων με διαχρονική παρουσία στο κόμμα, ο κ. Σαμαράς θα ξεκινήσει την προσπάθεια ανασυγκρότησης της κεντροδεξιάς παράταξης. Έχοντας απέναντί του τον πρώην πρωθυπουργό και επί 13 χρόνια πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή, ο κ. Σαμαράς θα σημάνει την πολιτική αντεπίθεση του κόμματος εν όψει των επόμενων κρίσιμων 110-120 ημερών, περίοδο κατά την οποία θα κριθούν πολλά.

Μετά την εκδήλωση της Χαλκιδικής θα ακολουθήσει και η κεντρική εκδήλωση, που θα γίνει στην Αθήνα στις 4 Οκτωβρίου, ανήμερα της ίδρυσης της ΝΔ.

Στη σκιά των δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει προβάδισμα, ο πρωθυπουργός, πέρα από τις ιστορικές αναφορές στη ΝΔ και στον ιδρυτή της Κωνσταντίνο Καραμανλή, αναμένεται να παρουσιάσει το όραμά του για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα.

Το κεντρικό μήνυμα θα είναι η ανάγκη για συστράτευση όλων των αποστασιοποιημένων στελεχών και οπαδών και συσπείρωση γύρω από τη ΝΔ εν όψει των δύσκολων πολιτικών μαχών που έρχονται.

Στα γενέθλια των 40 χρόνων της ΝΔ, οι δυο εκδηλώσεις, αυτή της Χαλκιδικής και αυτή της Αθήνας το επόμενο Σάββατο, σηματοδοτούν, όπως τονίζουν κεντρικά στελέχη του κόμματος, το πρώτο βήμα για τη μετά κρίση εποχή. Και όπως τονίζουν κορυφαίοι κομματικοί παράγοντες, «είναι εθνική ανάγκη να κρατηθεί η ΝΔ ισχυρή».

Έως την τελευταία στιγμή η κινητοποίηση που γινόταν ήταν πολύ μεγάλη και κυριολεκτικά ήταν στο… «πόδι» όλα τα στελέχη του κόμματος, με πρώτο τον γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκο.

Ο πρωθυπουργός είχε το βράδυ της Παρασκευής συνομιλία με πολλούς βουλευτές που παρευρέθηκαν στο δείπνο που τους παρατέθηκε στο ξενοδοχείο που θα γίνει η εκδήλωση.

Στη Χαλκιδική, εκτός από τον κ. Καραμανλή που θα είναι παρών (από το μεσημέρι της Παρασκευής ήταν στη Θεσσαλονίκη), θα βρεθούν οι πρώην υπουργοί, ο Αχιλλέας Καραμανλής (αδελφός του ιδρυτή της ΝΔ) οι Πέτρος Μολυβιάτης και Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, o Δημήτρης Σιούφας, ο Σταύρος Δήμας, κ.ά.

Στην εκδήλωση αναμένεται να μιλήσουν εκτός από τον Πρωθυπουργό και τους κκ. Μολυβιάτη και Βαρβιτσιώτη που θα είναι ιδιαίτερα ενωτικοί και υποστηρικτικοί για τον κ. Σαμαρά, ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο κ. Παπαμιμίκος, ο πρώην γραμματέας Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο πρώην δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος (ως πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ την δεκαετία του 1980), ενώ θα απευθύνει χαιρετισμό και ο πρώην υφυπουργός Πέτρος Δούκας που θα μιλήσει για τον εκλιπόντα πεθερό του Μιλτιάδη Έβερτ, πρόεδρο της ΝΔ την περίοδο 1993-1997.

Από την εκδήλωση της Χαλκιδικής απών θα είναι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος επειδή την προσεχή Τρίτη περνάει από ακρόαση στο Ευρωκοινοβούλιο ως νέος επίτροπος στην Ε.Ε, ενώ απούσα θα είναι και η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία αναχωρεί νωρίς το πρωί της Κυριακής για το εξωτερικό, προκειμένου να μετάσχει στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ και πρώην Πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί για λόγους υγείας στη Χαλκιδική, αλλά θα δώσει το παρών στην εκδήλωση της Αθήνας το προσεχές Σάββατο στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.