Ειδησεογραφικό site

Προς κατάργηση το Τέλος Επιτηδεύματος

44

Εισηγήσεις και για κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος για όσους δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαϊδου φέρεται να εισηγείται κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όσους στη διάρκεια του έτους δεν είχαν καθόλου εμπορική δραστηριότητα ή διατήρησαν ανενεργά μπλοκάκια.

Παρελθόν θα αποτελεί από το 2015 η υποχρέωση υποβολής κάθε μήνα των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών. Από το 2015, καθιερώνεται πάγια η τριμηνιαία υποβολή . Σημειώνεται ότι για το 2014, μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις όσοι έχουν υποχρέωση υποβολής μηνιαίων συγκεντρωτικών – που έγιναν τριμηνιαίες – θα πρέπει να τις υποβάλλουν και για τα τέσσερα τρίμηνα έως τις 2 Φεβρουαρίου 2015.

Την ίδια στιγμή, ξεπαγώνουν οι επιστροφές φόρου. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας της 30ης Σεπτεμβρίου έως την οποία είχαν «παγώσει» οι συμψηφισμοί επιστροφών φόρου εισοδήματος με οφειλές ΕΝΦΙΑ, οι συμψηφισμοί ξεπαγώνουν και έτσι, όσοι δικαιούνται επιστροφή φόρου, αυτή δεν θα καταλήξει μεν ατόφια στην τσέπη τους, αλλά θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ που καλούνται να πληρώσουν σε δόσεις τους επόμενους μήνες.

«Καλά Χριστούγεννα» όμως θα δουν τις επιστροφές φόρου οι επιτηδευματίες, αφού θα πρέπει να εξεταστεί πρώτα αν χρωστούν και στα ασφαλιστικά ταμεία πριν εισπράξουν ό,τι θα έχει απομείνει από αυτήν.

Πέραν τούτων, πηγές της ΓΓΔΕ ανέφεραν πως από το τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου ξεκινά και η λειτουργία της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (του «μικρού ΣΔΟΕ» δηλαδή) εντός της οποίας θα δημιουργηθεί μια μικρότερη ομάδα με εξειδίκευση στην καταπολέμηση απάτης και της φοροδιαφυγής στο ΦΠΑ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.