Ειδησεογραφικό site

Προς αναθεώρηση το ρωσικό εμπάργκο εισαγωγής ελληνικών φρούτων

63

Η ρωσική κυβέρνηση φαίνεται πως αναθεωρεί τις σκέψεις απαγόρευσης εισαγωγής ελληνικών φρούτων, σύμφωνα με τις δηλώσεις του επικεφαλής της Υπηρεσίας Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Ρωσίας (Rosselkhoznadzor) Σεργκέι Ντάνκβερτ.

«Με την Υπηρεσία Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Ελλάδας έχουμε εποικοδομητικές σχέσεις» δήλωσε χθες, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax ο κ. Ντάνκβερτ, συμπληρώνοντας ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν φόβοι σχετικά με τις ενέργειές μας».

Σύμφωνα με τον κ. Ντάνκβερτ, αυτήν την εβδομάδα πρέπει να προσδιοριστεί η ημερομηνία των συνομιλιών μεταξύ της ρωσικής και της ελληνικής πλευράς, με σκοπό να συζητηθεί ο πιο λεπτομερής έλεγχος της παραγωγής, που εξάγεται στη Ρωσία.

«Εάν προκύψει ανάγκη, τότε μπορούν να ταξιδεύσουν στην Ελλάδα οι ειδικοί εμπειρογνώμονές μας για έλεγχο των προϊόντων πριν τη φόρτωσή τους» είπε ο κ. Ντάνκβερτ.

Στο ενδεχόμενο πιθανής απαγόρευσης της εισαγωγής ελληνικών φρούτων, αλλά και όλης της φυτικής παραγωγής από την ΕΕ, είχε αναφερθεί ο κ. Ντάνκβερτ και άλλα στελέχη της υπηρεσίας του την περασμένη Πέμπτη, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι σε παρτίδες με ροδάκινα και νεκταρίνια από την Ελλάδα εντοπίστηκε παράσιτο καραντίνας grapholita molesta.

Εν τω μεταξύ, τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές από τα εμπορικά μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη Ρωσία, καθώς και την πορεία των ελληνικών εξαγωγών θα εξετάσει μεταξύ άλλων, στην αυριανή συνεδρίαση της η Συντονιστική Επιτροπής Εξωστρέφειας, υπό την προεδρία του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότη Μηταράκη.

Τα σχόλια είναι κλειστά.