Ειδησεογραφικό site

Προειδοποίηση Σαπέν: Μην μας χρησιμοποιήσετε για να παίξετε παιχνίδι σε βάρος της Μέρκελ

35

Νέο μήνυμα προς την Αθήνα έστειλε ο γάλλος Υπ. Οικονομικών, που ξεκαθάρισε ότι κομβικό ρόλο στη συμφωνία που επιδιώκει η ελληνική πλευρά παίζει η γαλλογερμανική συμμαχία.

Αυστηρή προειδοποίηση προς την Αθήνα να μην προσπαθήσει να παίξει παιχνίδι με το Παρίσι σε βάρος του Βερολίνου για το ελληνικό χρέος απηύθυνε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών. Σε δηλώσεις του στο Reuters ο Μισέλ Σαπέν επανέλαβε ότι κλειδί για την επίτευξη συμφωνίας που θα βοηθούσε τους Ελληνες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους είναι η γαλλογερμανική συμφωνία.

«Δεν υπάρχει λόγος να παίξετε παιχνίδια με τους εταίρους προσπαθώντας να στρέψεται την μια ενάντια στην άλλη και ιδιαίτερα μην παίξετε παιχνίδια με την Γαλλία και την Γερμανία… γιατί μια λύση που βοηθά την Ελλάδα θα πρέπει να περάσει πρώτα από έγκριση από την Γαλλία και την Γερμανία»

Το αίτημα της Ελλάδας για χρόνο ώστε να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους είναι λογική με την προϋπόθεση ότι αυτό θα συμβεί σύντομα και στην βάση ενός σχεδίου μεταρρυθμίσεων είπε ο Σαπέν στο Reuters την επομένη της συνάντησής του με τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Η νέα, αντιμνημονιακή κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Τσίπρα πρέπει να ξεκινήσει προσφέροντας δεσμεύσεις στην ΕΚΤ για να διασφαλίσει την ρευστότητα των τραπεζών είπε ο Σαπέν στη σύνοδο του Reuters για την Ευρωζώνη.

«Δεν υπάρχει λόγος να παίξετε παιχνίδια με τους εταίρους προσπαθώντας να στρέψεται την μια ενάντια στην άλλη και ιδιαίτερα μην παίξετε παιχνίδια με την Γαλλία και την Γερμανία… γιατί μια λύση που βοηθά την Ελλάδα θα πρέπει να περάσει πρώτα από έγκριση από την Γαλλία και την Γερμανία» είπε ο Σαπέν. Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι ποτέ στο παρελθόν δεν είχε στενότερη συνεργασία με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απ΄ότι τώρα «για να αποφευχθούν τυχόν παρανοήσεις» όπως είπε.

«Αυτά είναι πράγματα που πρέπει να τα εξηγήσουμε με έναν φιλικό τρόπο και που πρέπει να κατανοήσουν οι ελληνικές αρχές» πρόσθεσε ο Σαπέν.

Δεν υπάρχει ταύτιση απόψεων

Παρίσι και Βερολίνο ωστόσο δεν ταυτίζονται σε ό,τι αφορά τα μέσα της αντιμετώπισης της κρίσης. Ενώ η Γερμανία λέει ότι δεν υπάρχει λόγος κατάργησης της Τρόικας, ο Σαπέν υπιοστηρίζει ότι μπορούν να τεθούν προς συζήτηση νέα εργαλεία με νέο όνομα. Αυτό, όπως λέει είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί.

«Το πρώτο βήμα θα είναι μια συμφωνία με την ΕΚΤ για την ρευστότητα, κατόπιν η Ελλάδα θα πρέπει είτε να δεχθεί μια επιμήκυνση της ήδη υπάρχουσας συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους, είτε να συνάψει μια νέα συμφωνία σε ένα νέο πρόγραμμα»
Το new deal… της Ελλάδας

Ο Σαπέν λέει ότι δεν θα είναι περίπατος… για την Ελλάδα. Η Αθήνα λέει ότι δεν επιθυμεί παράταση του μνημονίου όταν αυτό λήξει στις 28 Φεβρουαρίου και ζήτησε περιθώριο ενός μήνα για να καταθέσει προτάσεις και περισσότερο χρόνο για να επιτύχει συμφωνία.

«Αυτό το χρονοδιάγραμμα φαίνεται λογικό εάν υπάρχει ένα μίνιμουμ πολιτικού πλαισίου» είπε ο Σαπέν. «Η ΕΚΤ και οι ευρωπαίοι εταίροι δεν μπορούν να δώσουν τίποτα στην Ελλάδα χωρίς αντάλλαγμα».

«Το πρώτο βήμα θα είναι μια συμφωνία με την ΕΚΤ για την ρευστότητα, κατόπιν η Ελλάδα θα πρέπει είτε να δεχθεί μια επιμήκυνση της ήδη υπάρχουσας συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους, είτε να συνάψει μια νέα συμφωνία σε ένα νέο πρόγραμμα». Ο Σαπέν επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών αντέκρουσε τις δηλώσεις του βρετανού ομολόγου του, Τζορτζ Οσμπορν ότι το ζήτημα της Ελλάδας μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για ολόκληρη την Ευρώπη. Ο Σαπέν είπε ότι η ευρωζώνη είναι καλύτερα θωρακισμένη να αντιμετωπίσει καλύτερα τέτοια ζητήματα απ΄ότι πριν από πέντε χρόνια.

ΠΗΓΗ:thetoc.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.