Ειδησεογραφικό site

Καταγγελίες σοκ: Διακινητές σαμποτάρουν το άσυλο στους Σύρους πρόσφυγες – Το κράτος παραμένει άβουλο – Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στο «Καρφί»: Απεργοί στο έλεος του Συντάγματος

46

Σε διακινητές που προσπαθούν να μπλοκάρουν με κάθε τρόπο τη διαδικασία πολιτικού ασύλου για τους Σύρους πρόσφυγες αναφέρθηκε ευθέως τόσο ο γ.γ. Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του υπουργείου Εσωτερικών Αγγελος Συρίγος, όσο και Σύριος πρόσφυγας που διέφυγε πριν από λίγο καιρό από τον πόλεμο στη χώρα του, σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν το μεσημέρι της Κυριακής.

Όπως σημειώθηκε, χθες το βράδυ νέα άτομα εμφανίσθηκαν στην πλατεία Συντάγματος -η οποία επρόκειτο να αδειάσει σήμερα το μεσημέρι από τους διαμαρτυρόμενους πρόσφυγες που εντέλει εντάσσονται στη διαδικασία πολιτικού ασύλου- μεταξύ των οποίων και διακινητές.

Στόχος -όπως ανέφεραν- ήταν να δημιουργηθεί ένταση, να προκληθεί επέμβαση της Αστυνομίας και να δοθεί ευρέως η εντύπωση ότι δεν υπάρχει δυνατότητα νόμιμης απόδοσης πολιτικού ασύλου στην Ελλάδα.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Συρίγος «νέα άτομα εμφανίσθηκαν, που τα μετέφεραν διακινητές προκειμένου να τινάξουν στον αέρα τη διαδικασία ασύλου».

Τα άτομα αυτά, όπως είπε, παίζουν με τη ζωή των προσφύγων προκειμένου να κερδίσουν χρήματα και να εκμεταλλευθούν τη δικαιολογημένη σύγχυση των προσφύγων προκειμένου να δημιουργήσουν θέμα.

Αναφερόμενος στην εμπειρία του ως πρόσφυγας, ο Σύρος μίλησε για ακραία εκμετάλλευση από τους διακινητές.

Όπως είπε, οι διακινητές προσπαθούσαν από την πρώτη ημέρα της διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα να σπάσουν τη συμφωνία και την καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ ελληνικού κράτους και προσφύγων -για την οποία εργάσθηκαν ο κ. Συρίγος και άλλα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών.

«Γι’ αυτό και έφεραν νέες οικογένειες», είπε ο Σύριος πρόσφυγας και πρόσθεσε: «Δεν ήμασταν στο Σύνταγμα εναντίον του ελληνικού κράτους, αλλά εναντίον των διακινητών», οι οποίοι -όπως είπε- όλες τις ημέρες που ήταν οι πρόσφυγες στο Σύνταγμα τσακώνονταν με τον κόσμο, έκλεβαν, απειλούσαν».

Σύμφωνα με τον Σύρο πρόσφυγα, οι διακινητές ζητούν από 4.000 – 10.000 ευρώ το άτομο για να μεταφέρουν πρόσφυγες και κατέληξε: «Ο διακινητής μπορεί να σε στείλει στο θάνατο για 100 ευρώ».

Σε ότι αφορά τον 15χρονο που ήταν έτοιμος να αυτοκτονήσει εντός της πλατείας, εξήγησε ότι «το παιδί φοβήθηκε ότι κάτι γίνεται από πίσω και δεν θα πάρει τελικά χαρτιά».

Σημειώνεται, πάντως, πως ο νεαρός έχει ήδη μεταφερθεί με τη μητέρα του σε στεγασμένο χώρο.

Εδώ και ένα μήνα το κράτος παρακολουθεί τα γεγονότα άβουλο και αμέτοχο, αφήνωντας του Σύρους πρόσφυγες στο έλεος… της πλατείας Συντάγματος όπως αναφέρουμε και στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας μας:

—————————————————————————————————–

Στο έλεος του… Συντάγματος

Του Δημήτρη Φανού

Οι κουβέρτες τους είναι βρεγμένες… Και τα υποτιθέμενα πάνινα στέγαστρα έχουν σκιστεί. Έχουν γίνει κουρέλια! Η Πολιτεία, οχυρωμένη πίσω από τη θέση της για χορήγηση ταξιδιωτικού εγγράφου φυγής μόνο σε ορισμένους! Οι περισσότεροι Σύροι γονείς των βρεφών του Συντάγματος, οχυρωμένοι πίσω από την επιμονή τους να μη στεγαστούν αυτοί και τα παιδιά τους σε δομές του δήμου και να μην ενταχθούν, ακολούθως, στη διαδικασία χορήγησης του πολυπόθητου ασύλου.

«Ή όλοι ή κανένας» διατρανώνουν!

Έτσι, νήπια και μωρά εξακολουθούν να κοιμούνται τα βράδια στο έλεος του χειμώνα!

Τη νύχτα κάποιοι Αθηναίοι περνούν από εκεί, κοιτάζοντας από τα ζεστά τους αυτοκίνητα σαν ταινία τις απίστευτες εικόνες, ενώ κάποιοι άλλοι γογγύζουν γιατί,όπως λένε, είναι ντροπιαστικό θέαμα για το κέντρο της πόλης. «Βρομιά και κατάντια» μονολογούν…

Για να δεχτούν το καταχέριασμα του διπλανού τους, που τους λέει ότι κατάντια αποτελεί η ανεπάρκεια μιας πολιτισμένης κοινωνίας και Πολιτείας απέναντι σ’ αυτό το ανθρώπινο δράμα, που εκτυλίσσεται τόσες μέρες στην καρδιά της πρωτεύουσας και έξω από το… ναό της δημοκρατίας!

ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ

Το 30 ημερών κοριτσάκι που φωτογραφίσαμε στην αγκαλιά της μητέρας του γεννήθηκε σε μαιευτήριο, όπου έφτασε κατευθείαν από την… πλατεία Συντάγματος. Ένα 40 ημερών κοριτσάκι με έντονο κρύωμα, όπως μας λέει η γιαγιά του, είχε την τύχη να φιλοξενηθεί στο σπίτι μιας οικογένειας Σύρων, αφού προηγουμένως είχε νοσηλευτεί για λίγες μέρες.

Όταν ρωτήσαμε τον πατέρα της μικρούλας αν θα δεχόταν μια πρόταση από ιδιώτη να στεγαστεί η οικογένειά του χάριν του μωρού, εκείνος αρνήθηκε μονολεκτικά. Για να επιβεβαιωθεί ο φόβος του δημάρχου Αθηναίων, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υγεία των παιδιών και θέτει ζήτημα σεβασμού προς την υγεία τους από όλους.

ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Μέσω του δήμου προσφέρει στέγαση και σίτιση σε οικογένειες με μικρά παιδιά, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει δεκτό από την πλειονότητα των προσφύγων, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων.

Το υπουργείο Εσωτερικών δίνει τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση ασύλου, κάτι που σημαίνει την παραμονή τους στη χώρα μας, με τη δυνατότητα να ταξιδέψουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε χώρες της Ευρώπης.

Οι Σύροι δεν δέχονται, καθώς επιθυμούν την έκδοση ταξιδιωτικού εγγράφου από την Ελλάδα για ελεύθερη μετακίνησή τους σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Μιχελογιαννάκης: «Συγκλονίστηκα όταν δύο 7χρονα παιδάκια πήγαν να με σκεπάσουν με τα ζακετάκια τους»

Και μέσα σ’ αυτό το παζλ, ένας μαχητικός βουλευτής που κάνει απεργία πείνας! Κατ’ άλλους, βέβαια, δεν είναι παρά ένας λαϊκιστής πολιτικάντης! «Κάθε τόσο αφήνει το… πόστο του και πάει για καφέ…» λένε οι επικριτές του!

Ωστόσο, λαϊκιστής ή όχι, ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης κάνει πράξη τη δύσκολη απόφασή του και υφίσταται τις αρνητικές συνέπειές της. Σήμερα κλείνει μία εβδομάδα νηστικός και οι κουβέρτες του είναι επίσης βρεγμένες, όπως ιδίοις όμμασι διαπιστώσαμε.

«Πενήντα μέτρα από τη χλιδάτη Ελληνική Βουλή, μωρά παιδιά κοιμούνται στη βροχή και στο κρύο! Εκατό μέτρα από το σημείο της απεργίας πείνας, η κυβέρνηση ξεφτιλίστηκε με το “διαθεσιμότητα-κινητικότητα”, αφού, την ημέρα που ξεκίνησα την απεργία πείνας, 190 καθαρίστριες απολύθηκαν οριστικά με το έτσι θέλω. Ελάχιστα χιλιόμετρα από το σημείο της απεργίας πείνας, ένας πολιτικός κρατούμενος νοσηλεύεται αγωνιζόμενος με μόνο όπλο τη ζωή του, αφού η Ελλάδα τού είπε “δώσε εξετάσεις” και, όταν αυτός πέτυχε, τότε εκείνη γύρισε και του είπε: “Δεν θα πάρεις άδεια για τις απαιτήσεις της σχολής σου”… Τα τρία συναρμόδια υπουργεία παίζουν με μια ανθρώπινη ζωή. Καλώ σήμερα από το “Καρφί” να αναλογιστούν οι Αθανασίου, Κικίλιας και Λοβέρδος τι θα σήμαινε ένας ενδεχόμενος θάνατος!

Ρώτησα προσωπικά τον κ. Κικίλια στη Βουλή για την τύχη των προσφύγων στο κρύο και με διαβεβαίωσε: “Γιατρέ μου, κάνω ό,τι μπορώ. Θα τους στεγάσω”.

Πού; ρωτώ εγώ. Στα… παραπήγματα όπου πράγματι στεγάστηκαν και δεν έχουν ύδρευση και ρεύμα;

Συνεχίζω όμως… Την ημέρα που ξεκινάω την απεργία πείνας, ο… εισηγητής (σ.σ. Νταβούτογλου) της συνδιαχείρισης του εθνικού μας πλούτου με την Τουρκία δεν τυγχάνει καμιάς απάντησης και από κανέναν επίσημο.

Την ημέρα ακριβώς που αρχίζω την απεργία πείνας, το εύστοχο ρεπορτάζ της εφημερίδας σας για την ένταξη της χώρας στην πιστωτική γραμμή με ενισχυμένες προϋποθέσεις (διάδοχο σχήμα του μνημονίου) προαναγγέλλει, ουσιαστικά, την επανέναρξη του εγκλήματος εις βάρος του ελληνικού λαού.

Άρα ρωτώ: Το 63% του κόσμου στα όρια της φτώχειας, οι 7.000 αυτοκτονίες και η τόση κοινωνική συμπίεση δεν αξίζουν το συμβολισμό της απεργίας μου;»

Έτσι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης αιτιολογεί την απόφασή του να βρεθεί κοντά στους χειμαζόμενους Σύρους της πλατείας Συντάγματος.

Μάλιστα, στο κάδρο όσων τον έσπρωξαν εκεί, τοποθετεί και την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

«Στο πρόσωπο του Σταύρου Δήμα, ουσιαστικά, θα λάβει περαιτέρω νομιμοποίηση η συνήθης πρακτική των προεδρικών διαταγμάτων, των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, των κατεπειγόντων νομοσχεδίων, των νομοσχεδίων με ένα άρθρο χωρίς τη δυνατότητα του Προέδρου να αρνηθεί και άλλα».

Πώς περνά όμως το 24ωρο ο κ. Μιχελογιαννάκης;

«Κοιμάμαι την ημέρα που έχω το μπουφάν μου, γιατί το βράδυ το δίνω σε κάποιο παιδί, όπως και άλλοι, πίνω καφέ, τσάι και κόκα κόλα, εδώ στο “ιδιωτικό” μας ουρητήριο, όπως έχει καταστεί το café του “Εθνικού”»…

Ο βουλευτής είναι πολύ αγαπητός στους Σύρους του Συντάγματος. Τον αγκαλιάζουν, τον προσέχουν και συζητούν μαζί του. Αν ζητήσει κανείς τον Γιάννη, όλοι τον ξέρουν…

Ο ίδιος μιλά με συγκίνηση για τους ανθρώπους της ανθρωπιστικής οργάνωσης Πλησίον, τον Θόδωρο, τη Μελπομένη και κάποιους άλλους, που φέρνουν κάθε βράδυ ζεστή κοτόσουπα, γάλα και ζεστή σοκολάτα.

Η συγκλονιστικότερη στιγμή που έζησε, όπως λέει, ήταν όταν «κάποιο βροχερό βράδυ που έτρεμα από το κρύο, ενώ προσπαθούσα να κοιμηθώ, νιώθω κάποιους ακριβώς από πάνω μου. Γυρίζω το κεφάλι μου και τι να δω; Δύο παιδάκια 7-8 χρόνων να προσπαθούν να με σκεπάσουν με τα ζακετάκια τους… Είναι συγκλονιστικό! Τα παιδάκια αυτά, που στην αθωότητά τους έμελλε να ζήσουν αυτή την τραυματική εμπειρία, να φροντίζουν εμένα, το γελοίο του κατεστημένου…»

Τα σχόλια είναι κλειστά.