Ειδησεογραφικό site

«Πράσινο φως» για να επιστρέψει η Τρόικα στην Αθήνα – Σχέδιο για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ως τα μέσα Δεκεμβρίου

27

Έτοιμη να επιστρέψει στην Αθήνα εμφανίζεται ξαφνικά και πάλι η Τρόικα, λίγες μόλις ώρες μετά τα περί του αντιθέτου μηνύματα που έστελναν οι δανειστές. Προηγήθηκε, όπως όλα δείχνουν, ενημέρωση από την κυβέρνηση για τις ελληνικές θέσεις με τις οποίες ξεκινά και πάλι η διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, αργά το βράδυ της Πέμπτης έφτασε ταυτόχρονο «σήμα» στο υπουργείο Οικονομικών από Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ, σύμφωνα με το οποίο τα κλιμάκια των ελεγκτών θα μπορούσαν να βρίσκονται στη χώρα μας από την ερχόμενη Παρασκευή 7 Νοεμβρίου ή και δυο-τρεις μέρες νωρίτερα, αν υπάρξει σχετική συμφωνία όλων των πλευρών.

Ακόμα και αν και το ραντεβού δεν οριστικοποιήθηκε ακόμα, και μόνο η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι η κυβέρνηση πήρε κατ’αρχήν θέση και ενημέρωσε την Τρόικα για ολόκληρη την ατζέντα των θεμάτων που θα συζητήσουν στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ώρες νωρίτερα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ.Τζέρι Ράις άφηνε να διαφανεί μια δυσαρέσκεια για την καθυστέρηση της χώρας μας να δώσει το πλαίσιο των θέσεών της για τα ανοικτά ζητήματα του τρέχοντος ελέγχου. Η εκκρεμότητα φαίνεται πως πήρε τέλος στη σύσκεψη Σαμαρά-Βενιζέλου-Χαρδούβελη στο Μέγαρο Μαξίμου, γεγονός που πυροδότησε νέες εξελίξεις.

Στη σύσκεψη στο Μαξίμου, σύμφωνα με άλλες πηγές, συμφωνήθηκε ότι η στάση της Αθήνας θα είναι πως (κάνει ότι) «συζητά τα πάντα», αλλά στην πραγματικότητα θα επιχειρήσει να αποκρούσει τις πιέσεις για να ανοίξουν τα ζητήματα που στη συγκυβέρνηση θεωρούν κρίσιμης σημασίας, με πρώτο και κυριότερο το ασφαλιστικό. Στο συγκεκριμένο ζήτημα η κυβέρνηση θα υποστηρίξει κατά τις συζητήσεις στην Αθήνα ότι το ασφαλιστικό σύστημα είναι βιώσιμο και δεν απαιτούνται αποφάσεις εν θερμώ, ποντάροντας πως η διαπραγμάτευση θα κλείσει αν φανεί πως επιτυγχάνεται «μια κρίσιμη μάζα μεταρρυθμίσεων» και όχι κατ’ανάγκη το 100% των προαπαιτουμένων του ελέγχου.

«Η Αθήνα έχει έτοιμο διαμορφωμένο σχέδιο από καιρό και νομίζουμε ότι μπορεί να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα ώστε έως τα μέσα Δεκεμβρίου και να έχει ολοκληρωθεί η τελευταία αξιολόγηση για τη χώρα μας, πριν έρθουν και οι αποφάσεις για την «επόμενη μέρα» στη μετα Μνημόνιο εποχή» έλεγε κυβερνητική πηγή μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου.

Αυτό που δεν έχει «κλείσει» πάντως ακόμη, είναι η νέου τύπου εποπτεία της χώρας από τον Ιανουάριο του 2015 και μετά.Τόσο ο Τζέρι Ράις του ΔΝΤ όσο και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έδειξαν τα τελευταία 24ωρα ότι το θέμα είναι μείζονος σημασίας, μεγαλύτερης και από τα όποια μέτρα για το ασφαλιστικό, τα εργασιακά ή τις απολύσεις στο δημόσιο που θα μπουν στο τραπέζι τις επόμενες εβδομάδες.

Εμμέσως και ο κ.Χαρδούβελης παραδέχτηκε πως η χώρα μας θα παραμείνει σε καθεστώς ασφυκτικής πίεσης από τους δανειστές ακόμα και χωρίς νέα δάνειο –και νέο νέο Μνημόνιο. Στη συνέντευξή του στην Deutsche Welle μάλιστα αποκάλυψε πως στο Βερολίνο, για να πείσει τον Σόιμπλε να μη ζητά επιπλέον εχέγγυα τήρησης των μεταρρυθμίσεων μετά την αποχώρηση και του ΔΝΤ από τη χώρα μας, ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι οι πιστωτές μας «θα εξακολουθούν να έχουν μοχλούς πίεσης στα χέρια τους» όταν η Ελλάδα ενταχθεί σε προληπτική γραμμή στήριξης, όπως τα κέρδη που θα επιστρέφουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα και τα οποία «είναι αρκετά δισεκατομμύρια, πάνω από 6 δισεκατομμύρια τα επόμενα χρόνια».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, για τα χρήματα αυτά οι Ευρωπαίοι εταίροι μας «μπορούν να πουν: αφού δεν συνεχίζεις τις μεταρρυθμίσεις, δεν σου τα δίνουμε». Ο κ. Χαρδούβελης φαίνεται, μάλιστα, φέρεται να συζήτησε και άλλους πιθανούς μοχλούς πίεσης με τον κ. Σόιμπλε: «Υπάρχουν και αντίστοιχοι μοχλοί πίεσης. Έναν από αυτούς ανέφερα στον κ. Σόιμπλε. Δεν θα ήθελα να πω τις λεπτομέρειες, επειδή δεν είναι κάτι που έχει συζητηθεί ευρέως», είπε στην Deutsche Welle.

Ο κ. Χαρδούβελης αναφέρθηκε και στην περαιτέρω μείωση του χρέους, τονίζοντας ότι «τώρα που τελειώνει επιτυχώς το πρόγραμμα, η Ελλάδα θέλει μια επιβράβευση», ενώ πρόσθεσε ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει «να γίνουν «κτήμα» του ελληνικού λαού» αλλά αυτό θα γίνει «εάν ο κόσμος δει λεφτά στην τσέπη του».

Πηγή: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.