Ειδησεογραφικό site

Πράετ: «Ευελιξία» με την χορήγηση ρευστότητας από τον ELA σε περίπτωση «συστημικής κρίσης»

34

«Ο ELA χορηγείται σε τράπεζες, όχι σε χώρες» τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Πέτερ Πράετ, που ξεκαθάρισε πως η χρήση του ELA κανονικά «μπορεί να είναι μόνο προσωρινή»

Η παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες από την έκτακτο μηχανισμό ELA κανονικά «μπορεί να είναι μόνο προσωρινή», όμως σε περίπτωση «συστημικής» κρίσης «ενδεχομένως χρειάζεται να έχουμε ευελιξία σε ό,τι αφορά τη διάρκεια», όπως δήλώσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Πέτερ Πράετ, μιλώντας στην πορτογαλική «Jornal de Negócios».

Ερωτηθείς εμμέσως για το ενδεχόμενο αποκοπής των ελληνικών τραπεζών από τον ELA, και για το εάν αυτό ουσιαστικά θα ισοδυναμεί με αποκοπή της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο κ. Πράετ τόνισε πως δεν είναι δυνατό να σχολιάσει «υποθετικά σενάρια», προσθέτοντας όμως πως «ακόμα δεν βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση».

«Ο ELA χορηγείται σε τράπεζες, όχι σε χώρες», συμπλήρωσε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Παράλληλα, ο κ. Πράετ αρνήθηκε να σχολιάσει για τυχόν αιτήματα που έχει η Ευρωτράπεζα από τη νέα ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας πως «επί του παρόντος» αυτό «είναι ζήτημα που συζητούν οι πολιτικοί».

Την Τετάρτη, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει για να αξιολογήσει εκ νέου την παροχή και το μέγεθος του ELA που δίνεται στις ελληνικές τράπεζες μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τα σχόλια είναι κλειστά.