Ειδησεογραφικό site

Πορτογαλία: Ο αρχηγός των Σοσιαλιστών επισκέφθηκε τον Σόκρατες στη φυλακή

115

Ο Αντόνιο Κόστα, πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) της Πορτογαλίας, ο οποίος θεωρείται το μεγάλο φαβορί για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, επισκέφθηκε στη φυλακή τον πρώην πρωθυπουργό Ζοζέ Σόκρατες, ο οποίος έχει προφυλακιστεί στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά.

«Ήρθα να επισκεφθώ έναν φίλο», είπε ο κ. Κόστα στους δημοσιογράφος, κατά την άφιξή του στη φυλακή της Εβόρα, όπου νωρίτερα είχε πάει και ο πρώην πρόεδρος της Πορτογαλίας Μάριο Σοάρες.

«Είναι ουσιώδους σημασίας να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να λειτουργήσει», δήλωσε επίσης ο σοσιαλιστής ηγέτης βγαίνοντας από το σωφρονιστικό ίδρυμα περίπου μία ώρα αργότερα.

Αμέσως μετά τη σύλληψη του κ. Σόκρατες στις 21 Νοεμβρίου, ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος είχε καλέσεις τους υποστηρικτές του να διαχωρίσουν τις πολιτικές παρεμβάσεις του κόμματος από τα «προσωπικά συναισθήματα φιλίας και αλληλεγγύης» απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό.

Ο κ. Σοάρες, που τον είχε επισκεφθεί για πρώτη φορά στα τέλη Νοεμβρίου, είχε εκφράσει με σαφήνεια την υποστήριξή του δηλώνοντας πεπεισμένος για την αθωότητα του κ. Σόκρατες τον οποίο θεωρεί θύμα εκστρατείας «δυσφήμισης».

Ο κ. Κόστα, ο οποίος υπήρξε υπουργός Εσωτερικών στην πρώτη κυβέρνηση του κ. Σόκρατες και είναι δήμαρχος της Λισαβόνας από το 2007, κέρδισε με χαρακτηριστική άνεση τις εσωκομματικές εκλογές που διεξήχθησαν στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η ανάδειξή του στην αρχηγία του PS, ωστόσο, σημαδεύτηκε από την πολύκροτη σύλληψη του κ. Σόκρατες ο οποίος κατηγορείται για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και φοροδιαφυγή.

Μετά την εκλογική ήττα του τον Ιούνιο του 2011, ο πρώην πρωθυπουργός εγκαταστάθηκε στο Παρίσι για να σπουδάσει φιλοσοφία, όμως ο πολυτελής τρόπος ζωής του κρίθηκε ασυμβίβαστος με τα εισοδήματα που δήλωνε στην εφορία.

Τα σχόλια είναι κλειστά.