Ειδησεογραφικό site

Ποροσένκο: Περισσότεροι από 9.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στην Ουκρανία

42

Περισσότεροι από 9.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στην ανατολική Ουκρανία, υποστήριξε ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο, καλώντας τη Μόσχα να τους αποσύρει από το ουκρανικό έδαφος.

«Έχουμε στο έδαφός μας περισσότερους από 9.000 στρατιώτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με περισσότερα από 500 τεθωρακισμένα, βαρύ πυροβολικό και οχήματα μεταφοράς προσωπικού», είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, στην ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που διεξάγεται στο Νταβός της Ελβετίας.

«Υπόσχομαι ότι θα υπάρξει μια σταθερή κατάσταση στην Ουκρανία εάν η Ρωσία εφαρμόσει αυτό το σημείο των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ: το κλείσιμο των ρωσοουκρανικών συνόρων και την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τα εδάφη μας», πρόσθεσε.

«Η λύση στην κρίση της Ουκρανία είναι πολύ απλή: σταματήστε να παρέχετε όπλα, σταματήστε τον εφοδιασμό σε πυρομαχικά, αποσύρετε τα στρατεύματα και κλείστε τα σύνορα. Είναι ένα πολύ απλό ειρηνευτικό σχέδιο», τόνισε ο κ. Ποροσένκο ο οποίος θα αναχωρήσει άμεσα από την Ελβετία και θα επιστρέψει στο Κίεβο λόγω «της επιδείνωσης της κατάστασης» στις ανατολικές επαρχίες της χώρας τις τελευταίες ημέρες.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας συνεδριάζουν στις 20:45 ώρα Ελλάδας στο Βερολίνο, σε μια προσπάθεια «να εμποδίσουν μια νέα επιδείνωση της στρατιωτικής αντιπαράθεσης και μια νέα κλιμάκωση της πολιτικής κρίσης μεταξύ Κιέβου και Μόσχας», όπως είπε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Ποροσένκο διαβεβαίωσε ότι μέσα σε δύο χρόνια η Ουκρανία δεν θα εξαρτάται πλέον από τη Ρωσία για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της. «Είμαι απολύτως βέβαιος ότι σε δύο χρόνια θα είμαστε απολύτως ανεξάρτητοι από τη Ρωσία. Έχουμε ένα νέο μέσο για να λαμβάνουμε ευρωπαϊκό φυσικό αέριο. Έχουμε την τεχνολογία για να εξάγουμε σχιστολιθικό φυσικό αέριο στη χώρα μας», υποστήριξε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.