Ειδησεογραφικό site

Πορεία στο Σύνταγμα κατά της λιτότητας – Ζητούν έξοδο από το ευρώ

28

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η προγραμματισμένη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στο Σύνταγμα με περισσότερους από 3.000 διαδηλωτές. Μάλιστα, στο προαύλιο της Βουλής ανέβηκαν περίπου 200 άτομα.

Κεντρικό σύνθημα της διαδήλωσης είναι το: «Εμπρός λαέ, έξω από την ΕΕ».

Στα κεντρικά συνθήματα και εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ, που στηρίζει τη διαδήλωση: «Να σπάσουμε τη λιτότητα, η ζωή μας δεν ανοίκει στους δανειστές».

Οι συγκεντρωμένοι κρατούν πανό που γράφουν: «Ούτε ΔΝΤ, ούτε και ΕΕ, πάρε την κατάσταση στα χέρια σου λαέ», «Κατάργηση των μνημονίων, διαγραφή του χρέους», «Όχι στο ευρώ, ρήξη με τους δανειστές», «Όχι στην υποταγή, καμία συμφωνία με τους δανειστές».

Πολλοί από τους παρευρισκόμενους κρατούν κομματικές σημαίες στα χέρια, μεταξύ αυτών, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Κλειστή είναι αυτή την ώρα η λεωφόρος Αμαλίας.

ΑΔΕΔΥ: Παλλαϊκή κινητοποίηση κατά των μνημονίων

Η ΑΔΕΔΥ, στην ανακοίνωσή της κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «με την πρόταση που διαμόρφωσε στη διαπραγματευτική διαδικασία, αποδεικνύει ότι δεν λαμβάνει υπόψιν της τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, τις ανάγκες της τεράστιας στρατιάς των ανέργων, των νέων μας, των συνταξιούχων».

Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τη νεολαία, τον ελληνικό λαό αλλά και τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης, να δώσουν «ένα ηχηρό μήνυμα αντίστασης στον δήθεν μονόδρομο της λιτότητας, μήνυμα αντίστασης στους εκβιασμούς και στην καλλιέργεια κλίματος φόβου», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος. Επιπλέον αναφέρεται: «Αγωνιζόμαστε για τις ζωές μας και το για μέλλον των παιδιών μας. Παλεύουμε για μια Ευρώπη της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης. Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση των συνδικάτων την Κυριακή 21/06 στις 19:30 στο Σύνταγμα, παραμένουμε ακλόνητοι στη μάχη για τον τερματισμό της λιτότητας και την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας της χώρας».

Η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ έχει ως εξής: «Μετά από πέντε περίπου μήνες διαπραγματεύσεων οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται ότι οι λύσεις των προβλημάτων τους μετατίθενται όλο και περισσότερο στο μέλλον. Τα μνημόνια αντί να καταργηθούν, μπαίνουν σε διαδικασία ανανέωσης» και προσθέτει: «Η κυβέρνηση, με την πρόταση που διαμόρφωσε στη διαπραγματευτική διαδικασία, αποδεικνύει ότι δεν λαμβάνει υπόψιν της τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, τις ανάγκες της τεράστιας στρατιάς των ανέργων, των νέων μας, των συνταξιούχων. Αποδέχεται ότι το χρέος πρέπει να εξυπηρετηθεί μέχρι τέλους, όταν είναι πλέον πασιφανές ότι η διαγραφή του είναι προϋπόθεση για να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες. Αυτό συμβαίνει όταν η Υγεία βρίσκεται υπό κατάρρευση λόγω της τρομακτικής υποχρηματοδότησής της και της έλλειψης προσωπικού», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση.

Η ΑΔΕΔΥ απαιτεί:

Αποκατάσταση των τεράστιων απωλειών που έχουμε υποστεί εργαζόμενοι και συνταξιούχοι από τις πολιτικές των τελευταίων πέντε ετών.

Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού – σύνταξης και ψήφιση νέου μισθολογίου που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας μέσα από Συλλογικές διαπραγματεύσεις με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Άμεση χρηματοδότηση των Ταμείων και λειτουργία τους με την εγγύηση του Κράτους.

Παροχή επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ανέργους και εφαρμογή πολιτικών για την εξάλειψη της ανεργίας.

Νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με στόχο την επαρκή στελέχωση των Δημόσιων Υπηρεσιών με προτεραιότητα σε Υγεία, Παιδεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, ελεγκτικούς μηχανισμούς, Κοινωνική Ασφάλιση και σε όλες τις δομές που συμβάλλουν στην άμβλυνση των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης.

Κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων.

Διαγραφή του χρέους, που αποτελεί όρο για την επιβίωση της χώρας, του λαού και των εργαζομένων.

Επαναφορά των εργατικών, κοινωνικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, που καταργήθηκαν στη μνημονιακή περίοδο.

Πέρασμα των τραπεζών υπό δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο.

Σε περίπτωση, που ανακοινωθεί συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, η ΑΔΕΔΥ θα συνεδριάζει για να αποφασίσει άμεσα πρόγραμμα απεργιακών κινητοποιήσεων».

Τα σχόλια είναι κλειστά.