Ειδησεογραφικό site

Πονοκέφαλος στον ΣΥΡΙΖΑ για συμμαχίες και στάση πληρωμών

61

Σοβαρά στραβοπατήματα με το «καλημέρα» παρουσιάζονται στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς τις κάλπες, αφού με το επίσημο κλείσιμο της Βουλής το κόμμα βρίσκεται αντιμέτωπο με τις ανοιχτές πληγές του: την πολυφωνία σε κρίσιμα θέματα πολιτικής διαχείρισης και την αδυναμία του να ομονοήσει ως προς τους συμμάχους του στο προεκλογικό και το μετεκλογικό τοπίο.

Στο πεδίο των συνεργασιών ναυάγησε προτού καν συζητηθεί επί της ουσίας η συνεργασία με την ΔΗΜΑΡ, καθώς υπό την πίεση εσωτερικών διαφωνιών ο Αλ. Τσίπρας απέφυγε να προσφέρει στον Φ. Κουβέλη τον πολιτικό χώρο που εκείνος επιζητούσε σε ένα πιθανό σχήμα συνεργασίας.
Αποτέλεσμα ήταν η Αγ. Κωνσταντίνου να ανακρούσει πρύμναν και υπό τις συνθήκες αυτές να καεί ήδη στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας μία πιθανή συνεργασία.

Υπό τις συνθήκες αυτές και εν αναμονή της συνεδρίασης της ΚΕ την Παρασκευή, με θέμα ακριβώς τις συνεργασίες του κόμματος και την σύνθεση των ψηφοδελτίων, ένα μεγάλο ερώτημα που ανακύπτει για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αν υπάρχει πράγματι περιθώριο συνεργασιών και, πάντως, σε ποια βάση, αφού είναι φανερό ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν δέχεται να συζητήσει όρους, προϋποθέσεις και πλαίσια πολιτικών συμφωνιών με άλλες δυνάμεις.

Στο πεδίο της πολυφωνίας, από την Τρίτη το βράδυ ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται πιέσεις από το Μέγαρο Μαξίμου και την επικοινωνιακή ομάδα της ΝΔ, με αφορμή τις δηλώσεις στελεχών του που άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην πληρωθούν τόκοι και χρεολύσια από μία κυβέρνηση της Αριστεράς, στο πλαίσιο μίας διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Και αυτό λίγες ημέρες αφότου ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαίωνε ότι δεν θα γίνουν μονομερείς ενέργειες «εκτός αν προκληθούμε» και Γ. Σταθάκης δήλωνε επίσης ότι δεν θα γίνουν μονομερείς ενέργειες.

Το μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας Ι. Τόλιος, επικαλέστηκε συνεδριακή απόφαση του κόμματος σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να υπάρξει διακοπή πληρωμής τόκων και χρεολυσίων. Μιλώντας στο Action 24 ο κ. Τόλιος ανέγνωσε το σχετικό απόσπασμα της απόφασης του συνεδρίου του 2013, όπου αναφέρονται τα εξής: «Χωρίς διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους αποκλείεται να ανασάνει η χώρα. Η αποπληρωμή του θα γίνει με αναπτυξιακή και κοινωνική ρήτρα. Αφού πρώτα εξασφαλιστεί για ικανή περίοδο η διακοπή πληρωμής τόκων και χρεολυσίων».
Κληθείς να σχολιάσει την δήλωση του κ. Τόλιου το πρωί της Τετάρτης στον ΑΝΤ1, ο Ι. Μηλιός είπε ότι «μπορεί και να μην πληρώσουμε, γιατί θα διπραγματευθούμε».

Τα σχόλια είναι κλειστά.