Ειδησεογραφικό site

ΠΟΜΙΔΑ: «Κατεδαφίζουν τις περιουσίες»

34

Για πλήρη «κατεδάφιση» της ακίνητης περιουσίας κατηγορεί την κυβέρνηση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), επισημαίνοντας παράλληλα σε ανακοίνωσή της τις ουσιαστικές διορθώσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η πολιτεία, αντί να αναλώνεται σε άνευ ουσίας τροποποιήσεις.

Στη σχετική ανακοίνωση η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει ότι οι ουσιαστικές παράμετροι που οφείλει να διορθώσει η πολιτεία είναι οι ακόλουθες τρεις: Πρώτον, ο φόρος να ανταποκρίνεται στη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών ώστε να είναι συνταγματικός. Δεύτερον, να κατανέμει ισότιμα τα βάρη χωρίς να αδικεί καμία ομάδα πολιτών (εν προκειμένω να μην επιβαρύνει την αστική ιδιοκτησία προς όφελος των αγροτικών ακινήτων). Τρίτον, να μην καταστρέφει την οικονομία και την κτηματαγορά.

Ακόμα η ΠΟΜΙΔΑ, αφού τόνισε ότι οι απόψεις και οι επισημάνσεις της  αγνοούνται συστηματικά, κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και την κυβέρνηση, πριν καταλήξουν στις σχεδιαζόμενες τροποποιήσεις του ΕΝΦΙΑ, τουλάχιστον να διαβάσουν με προσοχή την έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2013, όπου για το θέμα αυτό επισημαίνεται: «Η φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας στη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης έχει επιτείνει την ύφεση στην αγορά ακινήτων και έχει αποθαρρύνει σημαντικά τη ζήτηση.

Μάλιστα, η στρέβλωση η οποία προκαλείται από την ύπαρξη αντικειμενικών αξιών που σε πολλές περιπτώσεις (π.χ. ακίνητα μεγάλου μεγέθους σε “ακριβές” περιοχές, υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας κ.ά.) υπερβαίνουν σημαντικά τις εμπορικές αξίες των ακινήτων οδηγεί σε τεχνητή υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και σε περαιτέρω, μη ορθολογική πλέον, συμπίεση των αξιών».

Τους κάλεσε επίσης να διαβάσουν το τελευταίο Οικονομικό Δελτίο (8.8.2014) της Alpha Bank, όπου αναλυτικά τονίζονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Αντί για τη θέσπιση του Ενιαίου (ανταποδοτικού) Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) που θα επιβαλλόταν στο σύνολο των ακινήτων αυτοτελώς για κάθε ακίνητο χωριστά, με βάση το είδος του ακινήτου, τα τετραγωνικά μέτρα, την περιοχή και την κατάλληλα προσαρμοσμένη τιμή ζώνης, την παλαιότητα και τα άλλα χαρακτηριστικά του ακινήτου που πράγματι λαμβάνονται υπόψη στον ΕΝΦΙΑ, θεσπίστηκε και πάλι η διπλή και σε πολλές περιπτώσεις εξοντωτική φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Ειδικότερα, θεσπίστηκε πράγματι ο ΕΝΦΙΑ, αλλά σημαντικά αλλοιωμένος.

Απαλλάχθηκαν ουσιαστικά από αυτόν το φόρο, δηλαδή από τη φορολογία ακινήτων, πολύ μεγάλες περιουσίες (π.χ. αγροκτήματα εκατοντάδων στρεμμάτων), με αποτέλεσμα τα αναμενόμενα έσοδα από αυτόν να περιοριστούν σημαντικά. Για να καλυφθούν αυτά τα έσοδα θεσπίστηκε και πάλι, επιπλέον του ΕΝΦΙΑ, και ο ΦΑΠ 2014 στην ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία άνω των 300.000 ευρώ.

Ετσι οι ίδιοι φορολογούμενοι οι οποίοι είχαν επιβαρυνθεί με έξι (6) ταυτόχρονα φόρους περιουσίας το 2013, συνεχίζουν να επιβαρύνονται τόσο με τον ΕΝΦΙΑ όσο και με τον ΦΑΠ και το 2014».

Τα σχόλια είναι κλειστά.