Ειδησεογραφικό site

«Πολύ δύσκολα» έβαλε στον Τσίπρα ο Γιούνκερ – Χωρίς συμφωνία η κρίσιμη συνάντηση στις Βρυξέλλες

30

Δραματικές ώρες πέρασε η ελληνική αποστολή στις Βρυξέλλες, καθώς ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έβαλε «πολύ δύσκολα» στον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά την μαραθώνια συνάντησή τους, που ξεκίνησε στις 21:30 το βράδυ της Τετάρτης και ολοκληρώθηκε στις 01:45 τα ξημερώματα.

Βάση της συζήτησης ήταν οι προτάσεις που αποφάσισαν οι «πέντε» στο Βερολίνο, ενώ το κείμενο που παρουσιάστηκε στην ελληνική αντιπροσωπεία είναι έκτασης πέντε σελίδων και περιγράφει αναλυτικά τις απαιτήσεις των θεσμών. Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος Γιούνκερ ζητά απελευθέρωση των απολύσεων όσον αφορά στο εργασιακό, κατάργηση του ΕΚΑΣ και περικοπές 1,8 δισ. ευρώ από τις συντάξεις στο ασφαλιστικό, όπως και κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και περικοπές στις πρόωρες συντάξεις.

Στις προτάσεις που αποφασίστηκαν στην διάσκεψη των «πέντε» στο Βερολίνο τη Δευτέρα (Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Ντράγκι, Λαγκάρντ) περιλαμβάνεται διπλός συντελεστής για το ΦΠΑ, που θα ορίζεται για παράδειγμα στο 11% για τα φάρμακα και στο 23% για το ρεύμα. Παράλληλα, οι θεσμοί ζητούν και την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Πρόκειται σαφώς για μια πρόταση πολύ χειρότερη για την ελληνική πλευρά από ό,τι αναμενόταν βάσει πληροφοριών που δημοσιεύθηκαν στον διεθνή Τύπο από την Δευτέρα και μετά, και οι οποίες έκαναν λόγο για μικρούς, έστω, αλλά συμβιβασμούς.

Την κατ’ ιδίαν συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ ακολούθησε δείπνο, στο οποίο συμμετείχε και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά και ο Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του Euroworking Group. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο κύριος Ντάισελμπλουμ παρίστατο ως παρατηρητής στην συνάντηση ώστε εφόσον οι δύο άντρες κατέληγαν σε συμφωνία να όριζε ημερομηνία σύγκλησης έκτακτου Eurogroup, προκειμένου αυτή να επικυρωθεί. Στον απόηχο του αρνητικού κλίματος που δημιουργήθηκε πάντως, ο κύριος Ντάισελμπλουμ αποχώρησε από την αίθουσα του δείπνου, λίγα λεπτά μετά τις 1:30 (ώρα Ελλάδας), χωρίς οι συζητήσεις να έχουν ολοκληρωθεί. Αποχωρώντας από το δείπνο, ο κύριος Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σε λίγες μέρες.

Ενδεικτικό των πιέσεων που δέχθηκε ο πρωθυπουργός, είναι και το δημοσίευμα που ανέβασε ενώ η συνάντηση βρισκόταν σε εξέλιξη, ο ιστότοπος left.gr, που πρόσκειται στην κυβερνητική παράταξη. Τίτλος του δημοσιεύματος ήταν «Αμετανόητοι: Προκλητική πρόταση των δανειστών» και ακολουθούσε το εξής κείμενο:

«Το σκληρό τους πρόσωπο έδειξαν οι Θεσμοί στην ελληνική κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Μεταξύ άλλων, στη δέσμη μέτρων (η οποία, σημειωτέον αφορά μόνον το επόμενο δίμηνο, καθώς τον Σεπτέμβριο υπάρχει απαίτηση για νέο πακέτο) που προτείνουν στην Αθήνα, συμπεριλαμβάνεται η μείωση των συντάξεων, η κατάργηση του ΕΚΑΣ, η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και της «μικρή ΔΕΗ», καθώς και πιο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα από αυτά που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.

Συνοπτικά, οι τρεις Θεσμοί προτείνουν τα παρακάτω:

Να ισχύσουν δυο δείκτες στον ΦΠΑ: Ένας στο 11%, στον οποίον θα ενταχθούν και τα φάρμακα, και έναν στο 23% στον οποίο θα υπόκεινται η ενέργεια και η εστίαση. Αν ισχύσουν αυτά, τότε θα προκληθούν αλυσιδωτές αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα.
Να μειωθούν οι συντάξεις κατά το 1% του ΑΕΠ, δηλαδή κατά 1,8 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι κάθε μήνα το δημόσιο δαπανά … δισ. ευρώ
Κατάργηση του ΕΚΑΣ. Πρόκειται για μια απολύτως προκλητική πρόταση, αν αναλογιστεί κανείς ότι το συγκεκριμένο βοήθημα χορηγείται σε χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ το συνολικό ποσό είναι κάτω από 100 εκατ. ευρώ
Να ιδιωτικοποιηθεί ο ΑΔΜΗΕ και η «μικρή ΔΕΗ». Η κυβέρνηση έχει απορρίψει επανειλημμένα αυτή την απαίτηση
Απελευθέρωση αγοράς προϊόντων, βάσει της παλαιότερης «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ
Πρωτογενή πλεονάσματα 1% για το 2015, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% για το 2018
Αξίζει να σημειωθεί πως στην πρόταση των Θεσμών δεν υπάρχει καμία αναφορά για το χρέος και το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσής του».

Στην ολονυκτία των Βρύξελλων, από την ελληνική πλευρά, παρόντες ήταν οι κ.κ. Νίκος Παππάς, Γιάννης Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σπύρος Σαγιάς, ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group Γιώργος Χουλιαράκης και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.