Ειδησεογραφικό site

Πολωνία: Η κυβέρνηση ενθαρρύνει τη στρατιωτική εκπαίδευση των πολιτών

52

Η Πολωνία, η οποία ανησυχεί για την εμπλοκή της Ρωσίας στην κρίση στην Ουκρανία, θα ενθαρρύνει τους πολίτες της να περάσουν από στρατιωτική εκπαίδευση, θα αυξήσει τον αριθμό των γυμνασίων για τους εφέδρους και θα κάνει έκκληση στις σε διάφορες υπηρεσίες ασφαλείας και οργανώσεις να ενισχύσουν το σύστημα άμυνας της χώρας, ανακοίνωσε το πολωνικό υπουργείο Άμυνας.

«Οι πολίτες που ενδιαφέρονται προσωπικά να συμμετάσχουν σε στρατιωτικά γυμνάσια θα μπορούν να το δηλώνουν από την 1η Μαρτίου» στα περιφερειακά κέντρα, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας  της χώρας, Τόμας Σιμόνιακ, στον Τύπο.

Το 2016, εξάλλου, περίπου 38.000 έφεδροι θα κληθούν να συμμετάσχουν σε στρατιωτικά γυμνάσια, έναντι 12.000 το 2015, διευκρίνισε ο κ. Σιμόνια.

Στις 20 Μαρτίου θα διοργανωθεί μια διάσκεψη από το υπουργείο Άμυνας με τη συμμετοχή οργανώσεων παραστρατιωτικού χαρακτήρα (σωμάτων ασφαλείας, εταιρειών ασφαλείας, κ.ά.) από όλη τη χώρα, όπου θα παρουσιαστεί το νέο σχήμα των εθνικών δυνάμεων των εφέδρων.

Εδώ και μερικά χρόνια η Πολωνία, μέλος του ΝΑΤΟ από το 1999, έχει ξεκινήσει ένα τεράστιο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεών της, οι οποίες μετατράπηκαν σε επαγγελματικό στρατό το 2008.

Η διαδικασία έχει επιταχυνθεί μετά την προσάρτηση τον Μάρτιο της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και την υποστήριξη της Μόσχας στους φιλορώσους αποσχιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.

Η Πολωνία εξάλλου σκοπεύει να δαπανήσει 33,5 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα χρόνια και το 2% του ΑΕΠ της για τις ένοπλες δυνάμεις.

Τα σχόλια είναι κλειστά.