Ειδησεογραφικό site

Πολλά τα ανοιχτά μέτωπα για την κυβέρνηση – Ρεπορτάζ στο «Καρφί»

54

Του Σπύρου Νάννου

Όταν την προηγούμενη Παρασκευή «σφραγίστηκε» εκτός Eurogroup η νέα συμφωνία για την Ελλάδα, η ελληνική αποστολή στις Βρυξέλλες πανηγύριζε. Το καλό κλίμα άλλωστε αποτυπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, απαντώντας σχεδόν σε όλες τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων με χαρούμενο ύφος, την ίδια στιγμή που στο Μέγαρο Μαξίμου πονοκεφάλιαζαν. Και αυτό γιατί αυτή η συμφωνία για την παράταση έπρεπε να περάσει από το «εσωτερικό» που… έβραζε, ακούγοντας από την αντιπολίτευση να μιλούν για μνημόνιο Νο3. Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ την Τετάρτη έδειξε περίτρανα πως αυτό το «εσωτερικό»… βράζει για τη «λίστα» Βαρουφάκη, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε ιδιαίτερα θυμωμένος, όταν είδε και το αποτέλεσμα της «δοκιμαστικής» ψηφοφορίας, όπου υπήρχαν αρκετές αντιδράσεις για το πρόγραμμα της κυβέρνησης.
Ειδικότερα, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό πως «πέρασε» η λίστα Βαρουφάκη, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να εκνευρίζονται αφού είναι «κολλημένοι» στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.
Το Μέγαρο Μαξίμου, με non papers, προσπάθησε να χαμηλώσει τα «φώτα», όμως ήταν ανήμπορο να κατευνάσει τις αντιδράσεις, όπως αυτές εκφράζονταν από στελέχη που ανήκουν στη Ριζοσπαστική Αριστερά και δεν χώνεψαν ποτέ τη συμφωνία που επιτεύχθη για την τετράμηνη παράταση. Δεν χώνεψαν ποτέ το ότι στρατηγικές αποφάσεις του προγράμματος Θεσσαλονίκης γκρεμίστηκαν εν μια νυκτί, παρά τις επικοινωνιακές «λάμψεις» του υπουργού Οικονομικών στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. Δεν χώνεψαν, τέλος, το ότι στο Μέγαρο Μαξίμου προσπάθησαν να «απαντήσουν» στα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης με χαμηλές… πτήσεις, όταν στο Κοινοβούλιο ακουγόταν έντονα η εξής φράση: «Η κωλοτούμπα της Αριστεράς».

ΘΥΕΛΛΩΔΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Σχεδόν δέκα ώρες κράτησε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ την Τετάρτη, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα.
Είναι χαρακτηριστικό το ότι θέλησαν να πάρουν τον λόγο οι 140 από τους συνολικά 149 βουλευτές του κόμματος, την ίδια στιγμή που οι Γιάνης Βαρουφάκης και Γιάννης Δραγασάκης προσπαθούσαν να αποκρούσουν τις εκατέρωθεν επιθέσεις που δεχόντουσαν!
Παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε «ενωτικός», το κλίμα ήταν ιδιαίτερα βαρύ και είναι χαρακτηριστική η… δοκιμαστική ψηφοφορία που έκανε, για να δει την «απήχηση» της λίστας Βαρουφάκη. Το αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερα «σκληρό», αφού το καταψήφισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου μαζί με ακόμα τέσσερα στελέχη, λευκό ήταν η «απάντηση» του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ενώ σχεδόν ακόμα 30 στελέχη διατύπωσαν σοβαρές επιφυλάξεις!
Στη συνεδρίαση ακούστηκαν φράσεις όπως επώδυνος συμβιβασμός, υποχώρηση, γκρίζες ζώνες στη συμφωνία, καθώς και ατάκες του στιλ «μέχρι τώρα διαπραγματευόμαστε, τώρα πρέπει να κυβερνήσουμε. Πετύχαμε μια συμφωνία-συμβιβασμό, η ευστάθεια της οποίας θα κριθεί από το κυβερνητικό έργο».

ΒΟΛΕΣ ΑΠΟ ΜΗΛΙΟ…

Οι πονοκέφαλοι για τον Αλέξη Τσίπρα «διευρύνονται» πέριξ του Μαξίμου, καθώς στελέχη που είχαν άριστη σχέση μαζί του και σήμερα έχουν επιλέξει να βρίσκονται εκτός πολιτικής σκηνής, αρχίζουν να «χτυπούν» τις επιλογές του και φυσικά την οικονομική πολιτική που ακολούθησε τελικά στις διαπραγματεύσεις. Είναι λοιπόν χαρακτηριστικό πως ο Γιάννης Μηλιός, υπεύθυνος της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, σε παρέμβασή του, μίλησε για υποχώρηση της κυβέρνησης στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, για μια συμφωνία ασαφή, χωρίς αριθμούς.
Παράλληλα, έβαλε εναντίον του Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας πως το μόνο που πέτυχε ο υπουργός Οικονομικών είναι η αλλαγή στην ορολογία («θεσμοί», «υφιστάμενος διακανονισμός») και στο τέλος χαρακτήρισε τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου ως ένα πρώτο βήμα σε ολισθηρό έδαφος.
Ανέφερε ακόμα πως η κυβέρνηση έδωσε πολύ μεγάλο βάρος στην επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, σε σχέση με άλλες διαστάσεις. Αυτό, σύμφωνα με τον Γιάννη Μηλιό, αποτελεί αρνητικό σημάδι και για το εσωτερικό και για το εξωτερικό. Για παράδειγμα, το περιστατικό με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ προφανώς τόνωσε το «εθνικό αίσθημα», αλλά συγχρόνως αφαίρεσε διαπραγματευτική ισχύ.

…ΚΑΙ ΛΑΠΑΒΙΤΣΑ-ΓΛΕΖΟ

Ο δε Κώστας Λαπαβίτσας είπε: «Δεσμευτήκαμε να πετύχουμε διαγραφή του χρέους και επανεκκίνηση της οικονομίας με ανακούφιση της κοινωνίας. Αν δεν μπορούμε να πετύχουμε και αυτά, δεν έχουμε λόγο ύπαρξης».
Επίσης, κανείς δεν λησμονεί το άρθρο-καταπέλτης του Μανώλη Γλέζου στην «Αυγή», που μίλησε για «καλλιέργεια ψευδαισθήσεων» στον ελληνικό λαό από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας έντονη κριτική για τη συμφωνία στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση στο Eurogroup. Το άρθρο του έτυχε θερμής υποστήριξης μέσα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια ώρα που δόθηκε εντολή από το Μέγαρο Μαξίμου να «υποβαθμιστεί», λέγοντας πως το άρθρο του ήταν άστοχο, λανθασμένο και… ίσως να μην είχε σωστή ενημέρωση!
Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Μίκης Θεοδωράκης, τον οποίο έσπευσε να επισκεφτεί στο σπίτι του ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ώστε να μην πάρει περισσότερη διάσταση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα που… βράζει.

ΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ «NEIΝ» ΑΠΟ ΤΟ ISKRA

Αρκετοί… περιφερειακοί του ΣΥΡΙΖΑ, που διαχρονικά αποτελούν τη «βάση» του κόμματος, έχουν βγει στο προσκήνιο και με σημαία το iskra.gr αφήνουν συνεχώς αιχμές για τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές!
Εάν κάποιος διαβάσει τα άρθρα που δημοσιεύονται, θα δει πως δίπλα στη λέξη ΣΥΡΙΖΑ είναι η λέξη «κώμα», ενώ επισημαίνεται πως πολλές από τις απόψεις που εκφράστηκαν τις τελευταίες ημέρες δεν απείχαν πολύ από τον κανιβαλισμό!
Γράφουν για φονταμενταλιστικό λιθοβολισμό, ενώ παράλληλα μιλούν για νεόκοπους αριστερούς που είναι κρυμμένοι πίσω από κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Υπογραμμίζεται πως «όσοι πιστεύουν ότι η σιωπή νεκροταφείου είναι εφικτό και αναγκαίο να επιβληθεί, ειδικά σε μια περίοδο όπως σήμερα, προσφέρουν τη χειρότερη υπηρεσία και στην κυβέρνηση και στον λαό» καταλήγει ο κ. Ζαφείρης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.