Ειδησεογραφικό site

Πολιτικός γάμος ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – Οι δυσκολίες για το εγχείρημα και ποιοι αντιδρούν

76

Σε κλοιό πιέσεων, για να μπει στην κυβέρνηση, βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ. Η Χαριλάου Τρικούπη είναι στην κυριολεξία περικυκλωμένη από απεσταλμένους του διεθνούς παράγοντα, πολιτικά στελέχη και επιχειρηματίες, που επιδιώκουν επαφές με τη Φώφη Γεννηματά και τους βουλευτές του κόμματος με έναν μόνο στόχο: να τους πείσουν να δώσουν χείρα βοηθείας στον Αλέξη Τσίπρα. Και υπόσχονται στήριξη από τους δανειστές, τόσο σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του χρέους όσο και στον κρίσιμο τομέα των επενδύσεων που θα δώσουν αέρα στο νέο κυβερνητικό σχήμα…

Όπως φαίνεται, ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ είναι «καμένο χαρτί» και η αλλαγή κυβερνητικού εταίρου εξυπηρετεί και μια νέα σκοπιμότητα του πρωθυπουργού. Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται ήδη σε προχωρημένες επαφές με τον Μάρτιν Σουλτς και την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να αναβαθμιστεί σε «παρατηρητή» της συγκεκριμένης πολιτικής ομάδας. Πρόκειται για ουσιαστική ποιοτική αλλαγή των σχέσεων και για αποδοχή εκ μέρους των Ευρωπαίων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί σοσιαλδημοκρατική δύναμη. Έστω και με την ευρεία έννοια. Η κίνηση αυτή έχει φέρει σε δύσκολη θέση το ΠΑΣΟΚ, που σε καμία περίπτωση δε θέλει να χάσει την αποκλειστικότητα της εκπροσώπησης της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Και αυτό το θέμα λειτουργεί ως μοχλός πίεσης της Χαριλάου Τρικούπη να δει αλλιώς τις σχέσεις της με το Μέγαρο Μαξίμου.

ΠΙΘΑΝΗ Η ΔΙΑΣΠΑΣΗ

Η άποψη αυτή είναι ισχυρή και σε μια σειρά στελεχών που προέρχονται από το ΚΙΔΗΣΟ, αλλά και στο περιβάλλον του πρώην γραμματέα του κόμματος Κώστα Λαλιώτη. Αντίθετα οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη διαψεύδουν τα περί επιχειρηματικών παρεμβάσεων. Όσοι κινούνται στο παρασκήνιο έχουν εντοπίσει ταύτιση μεγάλων επιχειρηματικών οικογενειών που στήριξαν το ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του ’80 και τώρα βρίσκονται στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ. «Όλο και κάποια σχέση θα έχουν με την κόρη του Γεννηματά ή τον Λαλιώτη» είναι το σκεπτικό όσων έχουν αναπτύξει τη συγκεκριμένη θεωρία. «Δεν μας έχει ζητήσει κανείς να συνεργαστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ» ξεκαθαρίζουν τα πράγματα οι συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά…

Μια πιθανή συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελούσε σημείο καμπής και στις σχέσεις της Φώφης Γεννηματά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Μπορεί ο τέως πρόεδρος του κόμματος, που οδήγησε το Κίνημα σε συνεργασία με τη Δεξιά, να αρνηθεί στη διάδοχό του τη συνεργασία με την Αριστερά; Το ερώτημα αυτό ταλανίζει τα στελέχη, ειδικά όσα γνωρίζουν τους σχεδιασμούς για νέο κόμμα. Στο παρασκήνιο είναι αρκετοί εκείνοι, πρώην βουλευτές κυρίως, που πιέζουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο να προχωρήσει σε δικό του κόμμα. Το πρόβλημα που υπάρχει, όμως, είναι η διάθεση κάποιων εκσυγχρονιστικών στελεχών, π.χ. του Νίκου Χριστοδουλάκη, να συνεργαστούν με τον Αλέξη Τσίπρα. Ορισμένοι πιστεύουν ότι δείχνουν την εύνοια του… Κώστα Σημίτη. Αν ισχύει αυτό, προφανώς ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα έχει θέμα, καθώς οι περισσότεροι από τους υποστηρικτές του ανήκουν στον κύκλο των εκσυγχρονιστών…

ΟΙ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Η πιο σοβαρή αντένδειξη όμως στην προοπτική συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι, αν μια τέτοια κυβέρνηση αποτύχει, η Δεξιά και η Ακροδεξιά θα κυριαρχήσουν στο πολιτικό σύστημα. Στο ΠΑΣΟΚ αντιστέκονται στην προοπτική να γίνουν κυβερνητικός εταίρος με το επιχείρημα πως πρέπει να υπάρχει προοδευτική εναλλακτική. Δεν μπορεί μετά τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι η σειρά της Χρυσής Αυγής, δεδομένης της πιθανής διάσπασης που βλέπουν οι γνωρίζοντες στον χώρο της ΝΔ. Στο πλαίσιο αυτό, η Φώφη Γεννηματά μελετά το ενδεχόμενο να επιταχύνει την πορεία προς το νέο κόμμα. Να «κόψει» την προγραμματική συνδιάσκεψη και να συζητηθούν όλα, πρόγραμμα και καταστατικό, στο ιδρυτικό συνέδριο που θα ακολουθηθεί από την εκλογή της νέας ηγεσίας. Αν και τυπικά το θέμα θα αποφασιστεί στο συνέδριο, στο ΠΑΣΟΚ κυριαρχεί η άποψη πως δεν είναι δυνατόν να ακολουθηθεί άλλη διαδικασία πέρα από την εκλογή από τη βάση.

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΜΕ ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ ΤΩΡΑ!

Στο νέο κόμμα θα κληθούν να συμμετάσχουν οι πάντες. Είναι ο μοναδικός τρόπος να επιστρέψει στον χώρο του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου χωρίς να αντιδράσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Γιατί στο νέο κόμμα όλοι θα μπουν ως απλά ιδρυτικά μέλη. Ο καθένας βέβαια με το παρελθόν του, αλλά χωρίς άλλες συλλογικές εκφράσεις. Ως προς τον χρόνο των εξελίξεων, άλλοι βλέπουν ως καλύτερο μήνα τον Μάιο και άλλοι τον Σεπτέμβριο. Όσοι προτείνουν τον τελευταίο μήνα της άνοιξης υποστηρίζουν ότι «δεν είναι δυνατόν τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση να συζητά προϋπολογισμό και εμείς να αναζητούμε ηγεσία». Προσθέτουν ότι το νέο κόμμα θα πρέπει να είναι έτοιμο το συντομότερο δυνατόν, γιατί κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πολιτικές εξελίξεις. Όλα αυτά βέβαια αν το ΠΑΣΟΚ δεν υποχρεωθεί πολύ νωρίτερα να αναλάβει εκ νέου κυβερνητικές ευθύνες. Και να υποστεί ίσως μια ακόμη οδυνηρή διάσπαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περνάει κρίση. Για την ακρίβεια έχει αγγίξει τα όρια της χρησιμότητάς της. Στις Βρυξέλλες ανέκαθεν όλοι ήταν αρνητικοί, αλλά ο πρωθυπουργός τούς άλλαξε γνώμη την πρώτη φορά, τον περασμένο Ιανουάριο, και τη δεύτερη δεν είχαν λόγο πλέον να του αρνηθούν. Οι ΑΝΕΛ είχαν ψηφίσει σε όλα «ναι» τον περασμένο Αύγουστο. Τους τον έδωσε όμως μετά τις εκλογές ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων πήρε θέση απέναντι από το Μέγαρο Μαξίμου. Προφανώς σκεπτόμενος το πολιτικό του μέλλον, σύμφωνα με τους καχύποπτους γραφειοκράτες των Βρυξελλών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.