Ειδησεογραφικό site

Πολιτικοί που γύρισαν στο… μεροκάματο – Επέστρεψαν ακόμα και στα… ταπί για να επιβιώσουν

369

Στο μεροκάματο έχουν επιστρέψει τρανταχτά ονόματα της πολιτικής ζωής του τόπου. Οπως σημειώνουν πολιτικοί παρατηρητές, ο ερχομός του Αλέξη Τσίπρα στην πρωθυπουργία «έκαψε» παλαιότερες γενιές και αρκετοί πρώην υπουργοί αλλά και πρωτοκλασάτοι βρέθηκαν ξαφνικά στις παλιές τους δουλειές. Κάποιοι, μάλιστα, δεν θέλουν να επιστρέψουν στην πολιτική. Εχουν βολευτεί στις αρχικές τους βιοποριστικές εργασίες. Αλλοι πάλι, βλέποντας τη γενική απαξίωση του πολιτικού κόσμου, δεν σκέφτονται προσώρας να διεκδικήσουν θέση στα κοινά. Λίγοι σκοπεύουν να επανέλθουν, αλλά ακόμα και εκείνοι θεωρούν ότι αυτό πρέπει να γίνει με συγκεκριμένο σκοπό και προοπτική. Οχι όπως παλιά, που όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός «κάποιοι βρήκαν ανοικτή την πόρτα και μπήκαν».

Οι παρακάτω πρώην υπουργοί και μεγαλοστελέχη έχουν αποτραβηχτεί από τα φώτα της δημοσιότητας. Οπως ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Σπύρος Κουβέλης, που, αν και πιστεύει ότι το μικρόβιο της πολιτικής δύσκολα φεύγει, αισθάνεται πολύ καλά που εργάζεται πάνω στα θέματα του ενδιαφέροντός του και των σπουδών στην περιβαλλοντική και αγροτική οικονομία.

Σε μια περίοδο που πρέπει να στηριχτούν οι νεότερες γενιές μέσα από τις αξίες του πολιτισμού και του αθλητισμού, ο Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας δημιουργεί τους νέους πρωταθλητές στην άρση βαρών. Τον δικό του αγώνα κατά της παχυσαρκίας δίνει ο κ. Οδυσσέας Βουδούρης, αλλά η πολιτική παραμένει ένα ενεργό για εκείνον πεδίο, στο οποίο όποτε κληθεί θα συμβάλει. Ο πρώην υπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης, ως γνώστης του πολυδαίδαλου ασφαλιστικού μας συστήματος, δίνει τις συμβουλές του στον απλό κόσμο και δημιουργεί νέα πρότζεκτ στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης και κάλυψης.

Ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος έχει επιστρέψει για τα καλά στο πανεπιστημιακό και συγγραφικό του έργο, ενώ ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, δικαιωμένος από την πολιτική της ήπιας δημοσιονομικής προσαρμογής, διδάσκει στα πανεπιστημιακά έδρανα, στα οποία βρίσκει απήχηση.
Σπύρος Κουβέλης

Σύμβουλος σε θέματα καινοτομίας και ενέργειας

Ο υφυπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, Σπύρος Κουβέλης, είχε πολυσχιδή δράση και πριν εμπλακεί στην πολιτική αλλά και τώρα, που βρίσκεται μακριά από αυτήν. Ο Γιώργος Παπανδρέου τον γνώρισε ως επικεφαλής προγραμμάτων αειφόρου ανάπτυξης στα Ηνωμένα Εθνη, ενώ πιο παλιά ήταν επικεφαλής του τομέα Προστασίας Περιβάλλοντος της οργάνωσης WWF. Υπήρξε σύμβουλος υπουργών Περιβάλλοντος και διετέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα οικονομικής διπλωματίας στην κυβέρνηση Παπανδρέου, αλλά από το 2012 ανεξαρτητοποιήθηκε ως βουλευτής και σιγά-σιγά αποστασιοποιήθηκε από την πολιτική. Σήμερα τον βρίσκουμε να «τρέχει» μία συμβουλευτική εταιρεία σε θέματα οικονομικής και αειφόρου ανάπτυξης, ενέργειας, καινοτομίας και ποιοτικών προϊόντων.

Επίσης, παραμένει σύμβουλος στα Ηνωμένα Εθνη σε προγράμματα περιβαλλοντικά, όπως, για παράδειγμα, στο action plan για τη «Μεσογειακή στρατηγική για αειφόρο ανάπτυξη, 2015-2030». Ο ίδιος αρνείται να σχολιάσει τα τεκταινόμενα στην πολιτική, όπως φυσικά και να ασχοληθεί ενεργά με αυτήν. «Εγινε τότε υπό συγκεκριμένες συνθήκες και συγκεκριμένους σκοπούς», τόνισε στα «Π» ο πρώην υφυπουργός. Επίσης, το τελευταίο διάστημα έχει ακουστεί το όνομά του καθώς είναι πρόεδρος του Ελληνικού-Ευρωασιατικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, το οποίο προάγει επιχειρηματικές πρωτοβουλίες μεταξύ Ελλάδας και Λευκορωσίας, Καζακστάν, Αρμενίας, Κιργιστάν και Ρωσίας. Τέλος, είναι από τους ιδρυτές της καμπάνιας «Greeks can!», η οποία αναδεικνύει ιδιωτικές πρωτοβουλίες κυρίως νέων σε start ups. «Σκοπός μου είναι να σβήσω τον μύθο ότι ο Ελληνας είναι τεμπέλης», είπε στα «Π», εξού και ο σκοπός αυτής της καμπάνιας.
Οδυσσέας Βουδούρης

Κάνει χειρουργεία με… ειδικότητα σε παχύσαρκους

Ο πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. είναι ενταγμένος πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική κίνηση «Κοινωνία Πρώτα», την οποία έχει ιδρύσει με τον Θόδωρο Παραστατίδη. Την ενασχόλησή του με την πολιτική την οφείλει στον νυν υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ο οποίος τον έφερε σε επαφή με τον Γιώργο Παπανδρέου και εκείνος τον έπεισε να κατέβει στον στίβο της πολιτικής και να εκλεγεί στον Νομό Μεσσηνίας, από όπου κατάγεται. Δεν κατάφερε να εκλεγεί στις πρόσφατες κάλπες, αλλά αυτός ήταν και ο λόγος που ασχολήθηκε με τη βασική του εργασία, αυτή του ιατρού χειρουργού -και μάλιστα με μεγάλο πελατολόγιο. Εξάλλου, η ειδικότητά του είναι από τις πιο «σίγουρες» στην Ελλάδα.

Ειδικεύεται στη λαπαροσκοπική χειρουργική (πέτρες σε χολή κ.τ.λ.), αλλά οι περισσότερες επισκέψεις που δέχεται έχουν να κάνουν με περιστατικά βαριάς μορφής παχυσαρκίας, η οποία αντιμετωπίζεται με βαριατρικές επεμβάσεις όπως το γαστρικό δακτυλίδι, το γαστρικό bypass κ.ά. Ο ίδιος παραμένει υποστηρικτής του Αλέξη Τσίπρα και στηρίζει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. στις διαπραγματεύσεις. «Για πρώτη φορά έχουμε τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε ένα δικό μας πρόγραμμα», επισήμανε στα «Π», ενώ θεωρεί ότι για πρώτη φορά μια κυβέρνηση θα κάνει κάτι ουσιαστικό σε θέματα διαπλοκής, διαφθοράς και φοροδιαφυγής.
Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος

Μεταξύ Πειραιά και Παντείου


Ανάμεσα στην πολιτική και την ακαδημαϊκή του έδρα βρίσκεται πλέον ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Ο πρώην υπουργός Παιδείας μπορεί να μην επανεξελέγη βουλευτής στον Πειραιά, ωστόσο δεν έχει αφήσει εντελώς την πολιτική, καθώς διατηρεί ενεργό το πολιτικό του γραφείο στο κέντρο του μεγάλου λιμανιού και πραγματοποιεί καθημερινά ραντεβού με Πειραιώτες. Ταυτόχρονα, ξεκίνησε συνεργασία με την καθημερινή εφημερίδα «Τα Νέα», με στήλη δύο φορές την εβδομάδα, όπου σχολιάζει όχι μόνο τις εξελίξεις με τη διαπραγμάτευση Ελλάδας – δανειστών, αλλά και τα εσωκομματικά ζητήματα της Νέας Δημοκρατίας και τον απολογισμό που πρέπει να γίνει μετά την ήττα στις εκλογές. Οπως όλοι οι καθηγητές πανεπιστημίου, ο Κων. Αρβανιτόπουλος μετά τη μη επανεκλογή του επέστρεψε στην έδρα που κατέχει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών ως καθηγητής Θεωρίας Διεθνών Σχέσεων. Ο πρώην υπουργός μπορεί να μη διδάσκει στο προπτυχιακό ή στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του τμήματος, ωστόσο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον ακαδημαϊκό τομέα, ενώ πολλοί είναι οι φοιτητές, κυρίως μεταπτυχιακοί, οι οποίοι ζητούν να τον δουν και να τον συμβουλευτούν για ζητήματα των σπουδών και των εργασιών τους, αφού και κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο υπουργείο Παιδείας δεν έκοψε ποτέ τον «ομφάλιο λώρο» με την επιστήμη του.
Γιώργος Αλογοσκούφης

Καθηγητής Οικονομικών στην ΑΣΟΕΕ

Πίσω του έχει αφήσει οριστικά την πολιτική ο Γιώργος Αλογοσκούφης. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών των κυβερνήσεων Καραμανλή, μετά την αποτυχία του να εκλεγεί βουλευτής στις εκλογές του 2009, έχει αφοσιωθεί αποκλειστικά στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα, προσπαθώντας να αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο της περιόδου που ήταν ενεργός στην πολιτική. Παρ’ όλο που τα πρώτα χρόνια της επανόδου του πρώην «τσάρου» της οικονομίας τα πνεύματα στην ΑΣΟΕΕ ήταν τεταμένα, με αποτέλεσμα να προκληθούν αρκετές φορές μικροεπεισόδια με φοιτητές και μη, τα πράγματα τώρα είναι ήρεμα. Ο ίδιος ο Γ. Αλογοσκούφης είναι καθηγητής στο τμήμα Οικονομικής Επιστήμης και είναι πλήρως ενταγμένος στο πρόγραμμα του τμήματος. Εκτός από το μάθημά του στο μεταπτυχιακό, το οποίο συνεχίζει και φέτος, διδάσκοντας Μακροοικονομική Θεωρία, πλέον έχει και δύο μαθήματα στο προπτυχιακό πρόγραμμα του τμήματος, κάνοντας ο ίδιος τις παραδόσεις, χωρίς να στέλνει κάποιον βοηθό στη θέση του. Σχεδόν όλες τις ημέρες της εβδομάδας, ο Γ. Αλογοσκούφης είναι στην ΑΣΟΕΕ, αφού διδάσκει από τη Δευτέρα μέχρι και την Πέμπτη Θέματα Δυναμικής Οικονομικής και Διεθνή Οικονομική. Η συμμετοχή μάλιστα στα μαθήματά του είναι μεγάλη, αφού ακόμα και σήμερα πολλοί είναι οι φοιτητές που σπεύδουν να παρακολουθήσουν το μάθημα ενός πρώην υπουργού Οικονομικών, ειδικά μία περίοδο που ο όρος «ήπια προσαρμογή» επανήλθε στον δημόσιο διάλογο.
Γιώργος Κουτρουμάνης

Σύμβουλος για θέματα κοινωνικής ασφάλισης

Είναι ένας από τους λίγους καλούς γνώστες του ασφαλιστικού συστήματος. Διατηρεί γραφείο στην Ασκληπιού με την επωνυμία «Συμβουλευτική Κουτρουμάνης και Συνεργάτες», το οποίο προσφέρει συμβουλές κοινωνικής ασφάλισης, ενώ για θέματα εργασιακά συνεργάζεται με ειδικευμένους δικηγόρους, καθώς ο ίδιος είναι μαθηματικός και όχι εργατολόγος. Πλέον, δραστηριοποιείται εξ ολοκλήρου στον ιδιωτικό τομέα και επόμενο βήμα του είναι να ξεκινήσει ένα καινούργιο πρότζεκτ στις ομαδικές ασφαλίσεις. Αν και παραμένει σε απόσταση από τα πολιτικά δρώμενα, όπως λέει το περιβάλλον του, «όλοι οι πρόεδροι και όχι μόνο τού ζητούσαν τις συμβουλές του».
Πύρρος Δήμας

Ψάχνει ταλέντα για την άρση βαρών

Ο Ελληνας τετράκις Ολυμπιονίκης και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πύρρος Δήμας έχει επιστρέψει στα καθήκοντά του ως προέδρου της ΕΟΑΒ (Ελληνική Ομοσπονδία Άρσης Βαρών), ενώ είναι και μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών από το 2005. Επίσης, ασχολείται με τον δικό του αθλητικό σύλλογο, με την ονομασία «Πύρρος Δήμας», που ίδρυσε τον Δεκέμβριο του 2009 στην Κατερίνη Πιερίας και ο οποίος ήδη έχει αναδείξει πρωταθλητές στην άρση βαρών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ (WADA) τον Νοέμβριο του 2011 τον ανακήρυξε πρέσβη καταπολέμησης του ντόπινγκ στον αθλητισμό και, όπως λέει το περιβάλλον του, είναι στοίχημα ζωής να εμφυσήσει στους νέους αθλητές αυτή την υγιή νοοτροπία.

Μεράκι του από εδώ και πέρα είναι η περαιτέρω ενίσχυση του αθλήματος και κυρίως η ανάδειξη νέων ταλέντων στην άρση βαρών, πράγμα που είναι εκ των πραγμάτων δύσκολο, καθώς το άθλημα αυτό δεν είναι η πρώτη επιλογή των νέων παιδιών, παρόλο που στην Ελλάδα είναι αρκετά διαδεδομένο. Ο ίδιος εξακολουθεί να τρέφει σεβασμό για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο, αλλά δεν θεωρεί ότι η πολιτική πρέπει να είναι «καριέρα». Αυτό συμβουλεύει και τον μεγαλύτερο γιο του, που θέλει να σπουδάσει πολιτικές επιστήμες… Τέλος, αισθάνθηκε ντροπή για όσα συνέβησαν στο ντέρμπι των «αιωνίων» την προηγούμενη εβδομάδα και γι’ αυτό βγήκε να το δηλώσει στο ραδιόφωνο, σε μία από τις σπάνιες δημόσιες παρεμβάσεις του.

Πηγή: parapolitika.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.