Ειδησεογραφικό site

Πολιτική θύελλα για τα περί ανοίγματος των κέντρων κράτησης μεταναστών – Μπάχαλο μετά την διαρροή εγγράφου

51

«Αποκυήματα αρρωστημένης φαντασίας» χαρακτηρίζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τα όσα αναφέρθηκαν σε χθεσινά ρεπορτάζ των ΜΜΕ, σχετικά με υποτιθέμενη διαταγή του Αρχηγείου, σύμφωνα με την οποία επρόκειτο να ανοίξουν τα κέντρα κράτησης και να αφεθούν ελεύθεροι οι αλλοδαποί κάτι το οποίο προκάλεσε και δήλωση του προέδρου της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει: «Αποκυήματα αρρωστημένης φαντασίας ή κατασκευασμένα σενάρια τρομοκράτησης των πολιτών; Ό,τι και να είναι αυτή η Ανακοίνωση για τα Κέντρα Κράτησης στερείται σοβαρότητας και οποιασδήποτε βάσης αληθείας».

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, διέψευσε μιλώντας στο Βήμα, τα περί ανοίγματος των κέντρων κράτησης και μη σύλληψης των μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στη χώρα.

«Δεν έχει βγει καμιά τέτοια ανακοίνωση-έγγραφο από κανένα πολιτικό πρόσωπο του υπουργείου. Ούτε εγώ, ούτε ο υπουργός Εσωτερικών, ούτε η αναπληρώτρια υπουργός κ. Χριστοδουλοπούλου έχουμε βγάλει κάτι τέτοιο. Διερευνά το θέμα ο αρχηγός της Αστυνομίας και το επιτελείο. Πιθανόν κάποιος ταξίαρχος να έχει βγάλει κάποια διαταγή. Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι επειδή αργούν οι κρίσεις, κάποιος δημιουργεί τέτοια ζητήματα».

Συνέντευξη τύπου Πανούση

Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η συνέντευξη Τύπου του κ. Πανούση, ο οποίος επανέλαβε ότι είχε άγνοια για το ζήτημα και ότι έμεινε με το στόμα άνοιχτο χθες που το πληροφορήθηκε από τα κανάλια. Επισήμανε ότι η σχετική διαταγή έχει ανακληθεί, πως και διέταξε έρευνα, ενώ ο αρχηγός της ΕΛΑΣ ζήτησε τις παραιτήσεις των εμπλεκομένων αξιωματικών.

Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πανούσης: «Δεν μπορεί ένας ταξίαρχος να παίρνει τέτοιες αποφάσεις» και πρόσθεσε πως ακομα δεν έχει ανακοινωθεί η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης. Διερωτήθηκε μάλιστα σε αυτό το σημείο «πώς είναι δυνατόν να λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις».

Αναφορικά με το τι τελικά θα ισχύσει για τους παράνομους μετανάστες είπε πως η πολιτική απόφαση για το πώς θα περάσουμε από το ένα σύστημα στο άλλο δεν έχει ληφθεί ακόμα. Χαρακτήρισε πάντως «αναποτελεσματικό μέτρο» τα κέντρα κράτησης, γιατί όπως είπε δεν μειώθηκαν οι μετανάστες.

Επίσης άφησε αιχμές κατά του κ. Σαμαρά λέγοντας: «Εγώ δεν πείστηκα για το λογο που ο κ. Σαμαράς έβγαλε ανακοίνωση αμέσως μετά από ρεπορτάζ χωρίς να ψάξει την είδηση».

Τέλος, ο κ. Πανούσης έκανε λόγο για «ζούγκλα παραπληροφόρησης», γι αυτό, όπως υπογράμμισε, δεν θα δίνει συνεντεύξεις στα ΜΜΕ, αλλά θα ενημερώνει με ανακοινώσεις τους δημοσιογράφους.

Σαμαράς: Απίστευτη, αδιανόητη και προκλητική απόφαση

Απίστευτη, αδιανόητη και προκλητική χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τα κέντρα κράτησης. Επικαλούμενος ρεπορτάζ τηλεοπτικού σταθμού, ο τέως πρωθυπουργός κατηγορεί τη συγκυβέρνηση ότι μετατρέπει την Ελλάδα σε μαγνήτη προσέγγισης παράνομων μεταναστών.

Αναλυτικά, η δήλωση του προέδρου της ΝΔ:

«Σύμφωνα με αποκάλυψη του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ, ανοίγουν αύριο όλα τα κέντρα κράτησης και αφήνονται όλοι οι παράνομοι μετανάστες ελεύθεροι, να κυκλοφορούν στα κέντρα των πόλεων. Επίσης, σύμφωνα με την εντολή της κυβέρνησης όποιος παράνομος μετανάστης πλέον έρχεται στη χώρα μας, δεν θα κρατείται και θα του δίνεται 6μηνη άδεια παραμονής!

» Η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου μετατρέπει την Ελλάδα σε μαγνήτη προσέλκυσης παράνομων μεταναστών στη χώρα. Οι επιπτώσεις για την κοινωνική συνοχή, την ασφάλεια των πολιτών, την οικονομία και τον τουρισμό, θα είναι καταστροφικές και επιπλέον θα υπάρχουν και συνέπειες στη σχέση μας με την Ευρώπη.

» Δυστυχώς, οι χειρότερες προβλέψεις μας επαληθεύονται. Τους καλούμε να ανατρέψουν αμέσως την ανεύθυνη αυτή απόφαση.»

Μαξίμου: Kακοστημένη και επικίνδυνη θεατρική παράσταση

Οξύτατη επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και της ΝΔ εξαπολύουν κυβερνητικές πηγές σχετικά με τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση ανοίγει τα κέντρα κράτησης μεταναστών, καλώντας τους να «σταματήσουν, επιτέλους, τα επικίνδυνα παιχνίδια που ξεπερνούν κάθε νοσηρή φαντασία».
Σύμφωνα με την κυβέρνηση «σε μια κακοστημένη και επικίνδυνη θεατρική παράσταση, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σε αγαστή συνεργασία με συγκεκριμένα συστήματα διακινούν την είδηση ότι η κυβέρνηση ανοίγει αύριο όλα τα κέντρα κράτησης μεταναστών! Και σαν έτοιμη από καιρό η μονταζιέρα της Συγγρού διέσπειρε την υποτιθέμενη «αποκάλυψη» προσπαθώντας να πείσει ότι η χώρα κινδυνεύει!»
Η ανευθυνότητα του κ. Σαμαρά είναι γνωστή – άλλωστε όλοι ξέρουν που έχει οδηγήσει τη χώρα με τις πολιτικές του. Θα περιμέναμε, όμως, πριν υιοθετηθεί η είδηση να διασταυρωθεί – απ’ όλους!, αναφέρουν οι ίδιες πηγές και απευθυνόμενες προς «όλους τους εμπλεκόμενους», διαβεβαιώνουν ότι στην υπόθεση «θα χυθεί άπλετο φως».
Τι έλεγε η «διαταγή» Πανούση

Σύμφωνα με την διαταγή, θα αφεθούν ελεύθεροι όσοι μετανάστες βρίσκονται σε κέντρα κράτησης ή υπό κράτηση και δεν κατηγορούνται για κακούργημα, αλλά βαρύνονται απλώς με την κατηγορία της παράνομης εισόδου.

Οσοι μετανάστες εφεξής, εντοπίζονται στα σύνορα της χώρα, δεν θα συλλαμβάνονται πλέον, αλλά θα καταγράφονται θα γίνεται σήμανση και θα τους δίδεται μέσω «φύλλου πορείας» η δυνατότητα παραμονής στην Ελλάδα ενός μήνα, ώστε να επιλέξουν σε ποια χώρα θέλουν να πάνε. Ωστόσο, αν στη συνέχεια εντοπισθούν σε άλλη περιοχή της χώρα θα τους δίδεται άδεια παραμονής άλλων 6 μηνών προκειμένου να ζήσουν νόμιμα, μέχρι να βρουν τρόπο να φύγουν από την Ελλάδα.

Αυτό είναι το έγγραφο

Αργά το βράδυ της Τρίτης διέρρευσε και το έγγραφο με το οποίο ορίζεται ότι οι παράνομοι μετανάστες δεν θα συλλαμβάνονται.

eggrafo

Τα σχόλια είναι κλειστά.