Ειδησεογραφικό site

Δύσκολη Ζωή για την κυβέρνηση – Μεγάλη κόντρα για την «εισβολή» στη Βουλή

45

Εκ διαμέτρου αντίθετη θέση αναφορικά με την «εισβολή» ομάδας αντιεξουσιαστών στον προαύλιο χώρο της Βουλής φαίνεται πως παίρνουν η πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Ζωή Κωνσταντοπούλου, και η κυβέρνηση, διά στόματος του εκπροσώπου της, Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Χαρακτηριστική ήταν η αρχική αντίδραση της κυρίας Κωνσταντοπούλου, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους εάν την ανησυχεί το περιστατικό: «Είστε αναστατωμένοι, επειδή κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν;» είπε χαρακτηριστικά.

Η στάση της αυτή «επικυρώθηκε» και επιβεβαιώθηκε λίγο αργότερα, με την επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου της Βουλής.

Σε αυτήν γίνεται λόγος για διαστρεβλωτική της πραγματικότητας «ενημέρωση» από τα γνωστά «έγκυρα» ΜΜΕ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, δεν έγινε καμία εισβολή στη Βουλή… Αντίθετα, όπως επισημαίνεται, «περίπου 15  πολίτες με εμφανή τα χαρακτηριστικά τους και με ειρηνικό τρόπο εκδήλωσαν τη διαμαρτυρία τους για τις φυλακές Τύπου Γ’ και τη συμπαράστασή τους σε κρατουμένους οι οποίοι πραγματοποιούν πολυήμερη απεργία πείνας».

Επίσης, με την ανακοίνωση παρέχεται πλήρης κάλυψη στη Φρουρά της Βουλής αφού, όπως τονίζεται, «ελήφθησαν προληπτικά όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του κτηρίου και των ευρισκομένων εντός του».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:   

Με αφορμή τη διαστρεβλωτική της πραγματικότητας «ενημέρωση», από τα γνωστά «έγκυρα» ΜΜΕ, διευκρινίζονται τα εξής προς πάσα κατεύθυνση:

Ουδεμία «εισβολή» σημειώθηκε στη Βουλή. Ας μην ανησυχούν, επομένως, όσοι εμφανίζονται ως Κασσάνδρες για να αναγγείλουν κινδύνους για το Κοινοβούλιο, με δηλώσεις οι οποίες αυτονοήτως ανοίγουν πολλές ορέξεις.

Τα πραγματικά περιστατικά:

Περί ώρα 13.15 εισήλθαν στον Προαύλιο χώρο της Βουλής περί τους 15 πολίτες, με εμφανή τα χαρακτηριστικά τους και με ειρηνικό τρόπο εκδήλωσαν τη διαμαρτυρία τους για τις φυλακές Τύπου Γ΄ και τη συμπαράστασή τους σε κρατουμένους οι οποίοι πραγματοποιούν πολυήμερη απεργία πείνας. Οι πολίτες έριξαν μικρών διαστάσεων φυλλάδια που συνοψίζουν τη διαμαρτυρία τους και κράτησαν για λίγη ώρα πανώ στην είσοδο της Βουλής, το οποίο ανέγραφε «Αλληλεγγύη στους Απεργούς Πείνας Άμεση Ικανοποίηση των Αιτημάτων τους».

Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία και τις καταγραφές, ουδέν ανησυχητικό ανέκυψε και η διαμαρτυρία εντάσσεται στο αντίστοιχο Συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών. Οι πολίτες δεν επιχείρησαν να εισέλθουν στο εσωτερικό του Κοινοβουλίου, ούτε και θα είχαν τέτοια δυνατότητα, αφού ελήφθησαν προληπτικά από τη Φρουρά της Βουλής όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του κτηρίου και των ευρισκομένων εντός του. Οι πολίτες εξήλθαν οικειοθελώς του προαυλίου χώρου, αμέσως μετά τη διαμαρτυρία τους, υπό την επίβλεψη της Φρουράς της Βουλής.

Κάθε προσπάθεια δημιουργίας πανικού και αισθήματος ανασφάλειας αφενός ενεργεί ως προβοκάτσια και αφετέρου δυναμιτίζει καταστάσεις σε μία περίοδο κατά την οποία επίκειται η συζήτηση στη Βουλή της νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά και διακυβεύεται η ζωή κρατουμένων οι οποίοι βρίσκονται σε απεργία πείνας.

Προς τους ανησυχούντες: Τα μέτρα ασφαλείας της Βουλής είναι επαρκή για την αντιμετώπιση κάθε περιστατικού. Η Φρουρά της Βουλής έχει την εμπειρία να αξιολογεί γεγονότα και προθέσεις και αναλόγως να κινείται, πάντα στο πλαίσιο του Συντάγματος και του σεβασμού των δικαιωμάτων όλων των πολιτών, ακόμη και εκείνων που μπορεί να διαμαρτύρονται εναντίον του Κοινοβουλίου, όπως έχουν δικαίωμα σε μια δημοκρατία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Φρουρά διαπίστωσε ότι πρόκειται περί ειρηνικής διαμαρτυρίας και, προκειμένου να μην προκαλέσει περαιτέρω ένταση, προέβη στο πρώτο μέτρο προστασίας του Κοινοβουλίου, κλείνοντας για καθαρά προληπτικούς λόγους όλες τις εισόδους του κεντρικού κτηρίου και επιβλέποντας την αποχώρηση των διαδηλωτών.

Σακελλαρίδης: Προκλητική και ακατανόητη ενέργεια

Στον αντίποδα, απερίφραστα καταδίκασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, την ενέργεια ομάδας αντιεξουσιαστών να εισέλθουν στον πραύλιο χώρο της Βουλής.

«Είναι προκλητική και ακατανόητη η σημερινή ενέργεια ομάδας αντιεξουσιαστών να εισβάλουν στον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου. Σειρά τέτοιων ενεργειών δίνουν επιχειρήματα σε όσους δεν θέλουν τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος» σχολίασε ο κ. Σακελλαρίδης.

Και συμπλήρωσε: «Η εισβολή αυτή λειτουργεί σε βάρος της απόφασης της κυβέρνησης να ξηλωθούν τα κάγκελα της ντροπής από τον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου. Απόφαση, στην οποία θα επιμείνουμε».

«Η κυβέρνηση ήδη από τις προγραμματικές τις δηλώσεις είχε εξαγγείλει την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’ και τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος. Το νομοσχέδιο οδεύει άμεσα προς ψήφιση. Ποιους λοιπόν ευνοεί μια τέτοιου είδους ενέργεια;» σημείωσε ακόμη ο κ. Σακελλαρίδης.

Και κατέληξε: «Αυτές τις ώρες πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί και ψύχραιμοι, καθώς υπάρχει μια απεργία πείνας σε εξέλιξη. Η κυβέρνηση λειτουργεί σταθερά με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, την υπεράσπιση του κράτους δικαίου και τη διασφάλιση της έννομης τάξης».

Πολιτική θύελλα

Πολιτική θύελλα ξέσπασε με αφορμή την αιφνιδιαστική είσοδο αντιεξουσιαστών στον προαύλιο χώρο της Βουλής. Προκλητική και ακατανόητη η ενέργεια, δηλώνει ο Γ. Σακελλαρίδης, με την Πρόεδρο της Βουλής να χαρακτηρίζει την κίνηση διαμαρτυρία, τη ΝΔ να κάνει λόγο για «καθεστώς ανομίας» και το ΠΑΣΟΚ να ζητά την παραίτηση του Υπ. Προστασίας του Πολίτη.

Προκλητική και ακατανόητη χαρακτηρίζει την εισβολή στον προαύλιο χώρο του κοινοβουλίου ομάδας αντιεξουσιαστών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, υπενθυμίζοντας ότι ηδη από τις προγραμματικές δηλώσεις έχει εκφραστεί η βούληση για κατάργηση των φυλακών τύπου Γ, ενώ το νομοσχέδιο οδεύει άμεσα προς ψήφιση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θέτει και το ερώτημα «ποιούς ευνοεί μία τέτοιου είδους ενέργεια;».

«Σειρά τέτοιων ενεργειών δίνουν επιχειρήματα σε όσους δεν θέλουν τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος. Η εισβολή αυτή λειτουργεί σε βάρος της απόφασης της κυβέρνησης να ξηλωθούν τα κάγκελα της ντροπής από τον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου. Απόφαση στην οποία θα επιμείνουμε» ανέφερε ο ίδιος.

Κάλεσε επίσης να επιδείξουν όλοι ψυχραμία και να είναι προσεκτικοί καθώς υπάρχει μια απεργία πείνας σε εξέλιξη. «Η κυβέρνηση λειτουργεί σταθερά με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, την υπεράσπιση του κράτους δικαίου και τη διασφάλιση της έννομης τάξης» τόνισε κλείνοντας.

Κωνσταντοπούλου για αντιεξουσιαστές:Αναστατωθήκατε επειδή διαμαρτυρήθηκαν;

«Είστε αναστατωμένοι επειδή κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν»; φέρεται να δήλωσε προς τους δημοσιογράφους η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου μετά την εισβολή αντιεξουσιαστών στο προαύλιο της εθνικής αντιπροσωπείας. Πρόσθεσε ότι θα εκδοθεί επίσημη δήλωση όταν έχει συνολική εικόνα.

ΝΔ: Καθεστώς ανομίας

Να προασπίσει την έννομη τάξη, κάλεσε πριν την κυβέρνηση ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Δένδιας. «Επιστρέφουμε στο καθεστώς ανομίας πριν τον Ιούνιο του 2012» προειδοποίησε.

«Αυτό το οποίο συνέβη σήμερα είναι κάτι το απολύτως προκλητικό. Καλώ λοιπόν την κυβέρνηση να εκτελέσει το συνταγματικό της καθήκον και να προασπίσει την έννομη τάξη. Το πιο απίστευτο δεν είναι αυτό που συνέβη, αλλά ότι δεν υπήρξε ούτε μια σύλληψη. Νομίζω ότι επιστρέφουμε στο καθεστώς ανομίας το οποίο μεγάλη προσπάθεια σταματήσαμε τον Ιούνιο του 2012» ανέφερε ο κ. Δένδιας.

«Οι καταλήψεις δημόσιων χώρων γενικεύονται. Την ίδια στιγμή, σε μια ακόμη κατάληψη του Πανεπιστημίου Αθηνών και ενώ υπάρχει εισαγγελική παραγγελία για την εφαρμογή του νόμου, η κυβέρνηση επιλέγει να κρυφτεί πίσω από τις ιδεοληψίες της και τις προτροπές της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ. Πριν δύο εβδομάδες, είδαμε αποκεφαλισμένα αγάλματα, λεηλατημένες εκκλησίες και κατεστραμμένους πανεπιστημιακούς χώρους» αναφέρει από την πλευρά του για τις καταλήψεις ο εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης.

«Αυτή την εβδομάδα τι να περιμένουμε; Και ας μας πουν ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό. Ο κύριος Τσίπρας ή η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ;» διερωτάται ο κ. Καραγκούνης.

Παραίτηση Πανούση ζητά το ΠΑΣΟΚ

Την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Δριβελέγκας.

Φώφη Γεννηματά: «Να παραιτηθεί τώρα ο Γιάννης Πανούσης αν δεν μπορεί να διασφαλίσει τα αυτονόητα»

Την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, μετά τα επεισόδια από την εισβολή των αντιεξουσιαστών στον προαύλιο χώρο της Βουλής ζητά σε δήλωσή της η Φώφη Γεννηματά.

«Το κρίσιμο ερώτημα μετά το μπαράζ καταλήψεων Πανεπιστημίων, Δημαρχείων, πολιτικών γραφείων αλλά και την επίθεση στη Βουλή από τους γνωστούς «αντιεξουσιαστές», είναι: υπάρχει Κυβέρνηση και ειδικότερα υπάρχει ή έχει καταργηθεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη;

Γιατί δεν μπορεί να καταστρέφεται η Δημόσια περιουσία, να γίνονται βανδαλισμοί, να παρεμποδίζεται η λειτουργία των ΑΕΙ και της Αυτοδιοίκησης, να απειλούνται πολίτες και ο Υπουργός και η Αστυνομία να μην παρεμβαίνουν. Και μάλιστα όταν και οι Πρυτανικές αρχές και ο Εισαγγελέας το ζητούν», σημειώνει.

Τέλος καλεί τον Γιάννη Πανούση να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του τονίζοντας: «Αν δεν μπορεί να διασφαλίσει τα αυτονόητα, να παραιτηθεί ο Υπουργός τώρα».

Διαξιφισμοί στη Βουλή για την είσοδο αντιεξουσιαστών στο προαύλιο του Κοινοβουλίου

Αντιπαράθεση σημειώθηκε στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων με αφορμή το πρωινό περιστατικό της εισόδου στο προαύλιο της Βουλής ομάδας αντιεξουσιαστών, οι οποίοι ανήρτησαν πανό, πέταξαν φέιγ βολάν και φώναξαν συνθήματα.

Το θέμα έθεσε σε υψηλούς τόνους ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Κυριαζίδης απευθυνόμενος στην πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, από την οποία ζήτησε επίμονα να τοποθετηθεί «αν θεωρεί φυσιολογικό και λογικό να υπάρχει εισβολή στο ναό της Δημοκρατίας».

Μάλιστα, ο βουλευτής είπε πως η Βουλή τελούσε στην πραγματικότητα υπό κατάληψη, καθώς ο ίδιος εκείνη την ώρα επιχείρησε να εξέλθει, κάτι που δεν του επιτράπηκε λόγω του ότι είχαν κλείσει οι πόρτες στο μέγαρο του Κοινοβουλίου. «Πίστεψα ότι πρόκειται για πρωταπριλιάτικο αστείο. Δεν το πίστευα αυτό που συνέβαινε. Είναι πρωτοφανές να γίνεται εισβολή στη Βουλή» είπε ο κ. Κυριαζίδης.

Απαντώντας η κ. Κωνσταντοπούλου, επανέλαβε τη θέση της περί ειρηνικής διαμαρτυρίας.

«Δεν πρόκειται περί καμίας εισβολής, οφείλατε να μην ενημερώνεστε από παραπολιτικά, που επιχείρησαν διαστρέβλωση μιλώντας περί δήθεν εισβολής, αλλά από την επίσημη ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Βουλής» είπε, προσθέτοντας πως η ίδια δεν βρίσκονταν εκείνη την ώρα στη Βουλή, αλλά την καλύπτει πλήρως η καταγραφή του περιστατικού από τη φρουρά της Βουλής, στην οποία και έχει απόλυτη εμπιστοσύνη, όπως είπε χαρακτηριστικά. Εξήγησε ότι η καταγραφή του γεγονότος δεν αφορά επουδενί εισβολή, αλλά είσοδο 15 πολιτών με πανό και ειρηνική αποχώρησή τους, ενώ δεν υπήρξε καμία απόπειρα βλάβης ούτε σε πρόσωπα ούτε στον χώρο.

Η απάντηση της κ. Κωνσταντοπούλου δεν κάλυψε τον βουλευτή, ο οποίος εξακολούθησε να τη ρωτά αν θεωρεί το επεισόδιο φυσιολογικό, για να απαντήσει εκ νέου η πρόεδρος ότι η φρουρά έκλεισε ως όφειλε τις εισόδους του κτηρίου, ενώ οι πολίτες διαμαρτυρήθηκαν στο πλαίσιο του συνταγματικού τους δικαιώματος. Επανέλαβε ακόμη πως περιβάλλει με την εμπιστοσύνη της τη Φρουρά της Βουλής, «παρότι το ένα τρίτο της δύναμής της αφορά σε μη δικαιούμενα πρόσωπα».

Καθώς ο βουλευτής εξακολούθησε να διαμαρτύρεται δείχνοντας να μην ικανοποιείται από τις απαντήσεις της προέδρου και να διακόπτει τον λόγο της, ρωτώντας την αν θεωρεί ομαλό αυτό που έγινε, η κ. Κωνσταντοπούλου σχολίασε πως «ο τρόπος αυτός είναι φασιστικός, εκτός εάν θέλετε σκοπίμως να διακόψετε την επιτροπή και το τόσο σοβαρό θέμα που πραγματεύεται και να δυναμιτίσετε τη συζήτηση». Η πρόεδρος της Βουλής ανέφερε, επίσης, πως «ορισμένοι θέλουν κλούβες και άλλου είδους υπηρεσίες στη Βουλή, εμείς δεν θα το κάνουμε αυτό».

«Κι εσείς δεν είστε εισαγγελέας. Δεν είμαστε σε ιερά εξέταση. Είστε πρόεδρος όλων μας και οφείλετε να μας προστατεύετε. Προεδρεύετε ολοκληρωτικά» επανήλθε ο κ. Κυριαζίδης. «Δεν σας το επιτρέπω» είπε η πρόεδρος. «Μου είναι αδιάφορο» επανήλθε ο βουλευτής.

«Πυροσβεστικά» έδρασε ο λόγος του αντιπροέδρου της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος ζήτησε να μην συνεχιστεί το θέμα αυτό, αφού θα συζητηθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων, παρότι επισήμανε ότι συμφωνεί σε πολλά με τον κ. Κυριαζίδη και σημείωσε ότι «δεν έχει ξανασυμβεί αυτό».

«Μπορεί μερικοί να θέλουν να φέρουμε τα ΜΑΤ και τα τανκς. Δεν είναι στη δική μας λογική αυτά. Μπορεί να μην συμφωνούμε μαζί τους (σ.σ. τους διαμαρτυρόμενους), αλλά έχουμε διαφορετική αντίληψη» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γεράσιμος Μπαλαούρας.

Στην ανακοίνωση του ΚΚΕ για το θέμα παρέπεμψε η βουλευτής του κόμματος Διαμάντω Μανωλάκου, επισημαίνοντας πως οι εκδηλώσεις αυτές δεν έχουν σχέση με την έκφραση της γνήσιας διαμαρτυρίας του λαϊκού κινήματος, ενώ το ΚΚΕ διαφωνεί και με όσους εκφράζουν τη στήριξή τους σ’ αυτές.

Παίρνοντας τον λόγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή, ζήτησε την αποπομπή του κ. Κυριαζίδη από την Επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, διότι «δεν ταιριάζει το προφίλ του» και οι απόψεις του είναι «φασιστικές, χυδαίες και ρατσιστικές».

«Τώρα ξεπεράσαμε τα εσκαμμένα» παρενέβη ο Νικήτας Κακλαμάνης, για να πάρει τον λόγο η κ. Κωνσταντοπούλου η οποία και ζήτησε «να διαγραφούν τα προηγούμενα» και παρακάλεσε να λήξει το θέμα ώστε η Επιτροπή να συγκεντρωθεί στον σκοπό της, «ο οποίος είναι πάνω από κάθε άλλο θέμα».

Τα σχόλια είναι κλειστά.