Ειδησεογραφικό site

Πολιτική θύελλα από την αθώωση για την υπόθεση της Μανωλάδας

38

Θύελλα αντιδράσεων τόσο σε κοινωνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο προκάλεσε η αθώωση και των τεσσάρων κατηγορούμενων για την πολύκροτη υπόθεση της Μανωλάδας. ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ επέδειξαν άμεσα αντανακλαστικά στην απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Πάτρας χαρακτηρίζοντας την «ντροπή», «προκλητική», κάνοντας λόγο ακόμα και για «μη απόδοση δικαιοσύνης».

«H απόφαση που αθωώνει ομόφωνα τους κατηγορούμενους για εμπορία ανθρώπων στη δίκη για την υπόθεση της Μανωλάδας (και μάλιστα σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Τράφικινγκ), επιβάλλοντας ποινή μόνο για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης και συνέργεια, αποτελεί ντροπή και μας εξοργίζει» σημείωσε σχετικά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Κατριβάνου. «Η αθωωτική απόφαση δεν μεροληπτεί απλώς υπέρ των θυτών: αφήνει χώρο για νέα θύματα, κλείνοντας τα μάτια σε μια άγρια, απάνθρωπη και με ρατσιστικά χαρακτηριστικά εκμετάλλευση που υφίστανται οι εργάτες γης, αποκορύφωμα της οποίας υπήρξε η παρά λίγο δολοφονία τους», επισημαίνει ακόμη, προσθέτοντας ότι «παραγνωρίστηκαν τα αδιάσειστα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά την ακροαματική διαδικασία και αγνοήθηκε η χτεσινή τεκμηριωμένη πρόταση της εισαγγελέως να καταδικαστούν για τράφικινγκ».

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ αναφέρει: «Η απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση των εργατών γης της Νέας Μανωλάδας αφήνει την αίσθηση ότι δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη. Η ανεξάρτητη δικαιοσύνη θα ερευνήσει αν οφείλει να πράξει κάτι για αυτό. Η πολιτεία έχει την υποχρέωση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των εποχικών εργατών γης. Με αυτά τα δεδομένα καθίσταται επείγουσα η συζήτηση για τα πιθανά δικαιώματα εργασίας που μπορούν να έχουν οι υπό το καθεστώς αναβολής απομάκρυνσης αλλοδαποί αλλά και η ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της πρόσφατης κοινοτικής οδηγίας «σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών με σκοπό την εποχιακή εργασία».

Δριμεία υπήρξε και η αντίδραση του Περισσού: «Η δικαστική απόφαση, που ουσιαστικά αθωώνει τους κατηγορούμενους μεγαλοϊδιοκτήτες γης και επιστάτες, στη Μανωλάδα Ηλείας, που επιτέθηκαν στους μετανάστες εργάτες γης, επειδή διεκδικούσαν την καταβολή των δεδουλευμένων τους, με αποτέλεσμα να τραυματίσουν είκοσι από αυτούς, εκ των οποίων τέσσερις σοβαρά, είναι από κάθε άποψη προκλητική για το σύνολο της εργατικής τάξης, του λαού. Έλληνες και ξένοι εργάτες, πρέπει να αντισταθούν την πολιτική που αυξάνει την εκμετάλλευση όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων, αποθρασύνει τα μεγαλοαφεντικά που επιτίθενται με δολοφονικό τρόπο σε εργάτες που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, να αντιπαλέψουν συνολικά αυτή τη βαρβαρότητα και το σύστημα που τη γεννά».

Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο αγνόησε την πρόταση ενοχής του εισαγελέα της έδρας και έκρινε αθώους για τη βασική κατηγορία όλους τους κατηγορούμενους, ενώ αθώοι για όλες τις κατηγορίες κρίθηκαν ο επιχειρηματίας όσο και ένας εκ των επιστατών.

Ένοχοι κρίθηκαν οι δύο άλλοι κατηγορούμενοι και ειδικότερα για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών ο ένας και για απλή συνέργεια σε πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών ο δεύτερος, με ποινές φυλάκισης 14 χρόνων και 7 χρόνων αντίστοιχα. Παρόλα αυτά οι ποινές τους έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα, μέχρι την εκδίκαση και της έφεσης κατά της απόφασης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.