Ειδησεογραφικό site

Ποιος είσαι κ. Νταβούτογλου, ο Ομπάμα;

38

Του Κώστα Αναγνωστόπουλου

Το να είναι μία χώρα αναπτυγμένη και πολιτισμένη, δεν χρειάζεται μόνο να το λέει, αλλά πρωτίστως να το δείχνει. Και ο πολιτισμός κρύβεται σε κάθε έκφανση της ζωής και της καθημερινότητας. Και κυρίως σε γεγονότα, που κάνουν τον πολίτη να αισθάνεται πως ζει σε ένα περιβάλλον που του αρμόζει.

Οι επισκέψεις υψηλών ξένων, είναι η ευκαιρία στην εκάστοτε εξουσία, να δείξει την κακώς εννούμενη φιλοξενία, με πολλά καντάρια αρχοντοχωριατισμού και αδιαφορία για τον πολίτη και την καθημερινότητα του.

Βεβαίως το Μαξίμου μπορεί κάθε φορά να πανηγυρίζει για την άφιξη στην Αθήνα ενός σημαντικού πολιτικού προσώπου, αλλά εξετάζει κανείς πως νιώθει ο κάτοικος της Ελληνικής πρωτεύουσας που επί ώρες βρίσκεται εγκλωβισμένος στους δρόμους με τα ατέλειωτα μποτιλιαρίσματα, με τα νεύρα τεντωμένα, να μην μπορεί να φτάσει στον προορισμό του; Και όλες αυτές οι ασκήσεις ψυχολογικής καταπίεσης, για ποιο λόγο;

Γιατί έρχεται ο Τούρκος πρωθυπουργός! Καλώς να ορίσει…

Όμως από την άφιξη του με υποδοχή ιθαγενών σε φύλαρχο, μέχρι τη διάλυση της ζωής στην ελληνική πρωτεύουσα, υπάρχει τεράστια διαφορά.

Σε ποια χώρα του κόσμου συμβαίνει άραγε κάτι αντίστοιχο; Σε καμία από αυτές που θέλουν να λέγονται πολιτισμένες. Η ζωή δεν σταματά πουθενά όταν πηγαίνει ο Νταβούτογλου ή η Μέρκελ.

Και γιατί συμβαίνει όλο αυτό το απίστευτο σκηνικό.

Πρώτον γιατί οι εγκέφαλοι των μέτρων ασφαλείας θεωρούν πιο σίγουρη την επιτυχία της αποστολής τους- και βέβαια τα εύσημα που θα εισπράξουν από τον προϊστάμενο τους- αν κλείσουν την πόλη.

Και δεύτερον γιατί οι ηγέτες του τόπου, θεωρούν πως Ελλάδα είναι μόνο η Αθήνα. Το Μαξίμου και το γεύμα με θέα την Ακρόπολη. Έτσι θεωρούν πως θα θαμπώσουν τους υψηλούς προσκεκλημένους.

Αν δηλαδή η επίσκεψη γινόταν στην Σαντορίνη, δεν θα εντυπωσίαζε η θέα από τα Φηρά ή την Οία; Κάθε άλλο…

Και επίσης μια Σαντορίνη ή μια Ρόδος δεν είναι ελληνικά εδάφη για να γίνει μια διμερής συνάντηση;

Οι Εγγλέζοι που κάνουν τις διεθνείς συναντήσεις στο Εδιμβούργο, για παράδειγμα, που έγινε η συνεδρίαση της G20, είναι ανόητοι; Το Λονδίνο έχει Μπιγκ Μπεν και Τάμεση, αλλά αυτοί προτιμούν μια εξίσου θαυμάσια πόλη, για να μην νεκρώσει η πρωτεύουσα.

Γιατί, προφανώς, η επίσκεψη ενός ξένου πολιτικού, δεν γίνεται για τουριστικούς λόγους…

Τέτοια πρόταση, πάντως, για μεταφορά της έδρας μιας σημαντικής συνάντησης, δεν έχει γίνει ποτέ από τους «υπευθύνους» των μέτρων ή τους αρμοδίους για τις επισκέψεις.

Που να τρέχουμε, σου λένε, άσε να έχουμε ήσυχο το κεφάλι μας, εδώ που ξέρουμε τους δρόμους, έχουμε δίπλα τα κανάλια, για την προβολή των δηλώσεων και τις χαιρετούρες… Το σχέδιο είναι δεδομένο και επαναλαμβάνεται κάθε τόσο.

Και η αντίδραση του κόσμου που είναι αποκλεισμένος σε μια πολιορκημένη πόλη, είναι ανάλογη και αποτυπώνεται με καθημερινές βαριές εκφράσεις για τους φωστήρες που τους στερούν ώρες από την ζωή τους στην αναμονή και ενίοτε με μια την χειρονομία της ανοιχτής παλάμης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.