Ειδησεογραφικό site

Σταύρος Δήμας: «Ευχαριστώ τις πολιτικές δυνάμεις που με στηρίζουν» – Ποιος είναι ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας

39

 

Τις πρώτες του δηλώσεις του λίγο μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για την Προεδρία της Δημοκρατίας από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, έκανε ο Σταύρος Δήμας.

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας δήλωσε μετά την ανακοίνωση του ονόματός του: «Ευχαριστώ πολύ τις πολιτικές δυνάμεις που με στηρίζουν», ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθούν 180 βουλευτές για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, συμπληρώνοντας «Ελπίζω να συμβάλω στην ενότητα που απαιτούν οι στιγμές αυτές».

Ποιος είναι ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Το βιογραφικό του ξεπερνά τις απαιτήσεις ωστόσο το μετριοπαθές προφίλ του και ο ενωτικός του λόγος ήταν αυτά που μέτρησαν περισσότερο για την επιλογή του ως υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο Σταύρος Δήμας γεννήθηκε στις 30 Απριλίου 1941. Σπούδασε Νομικά στο πανεπιστήμιο της Αθήνας και πολιτικές & οικονομικές επιστήμες στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

Την περίοδο 1968-1975, εργάσθηκε στη νομική υπηρεσία εταιρείας της Γουόλ Στριτ στη Νέα Υόρκη και αργότερα στην Παγκόσμια Τράπεζα ως ανώτερο στέλεχος, με αρμοδιότητες για επενδύσεις στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.
Το 1975, ανέλαβε υποδιοικητής της Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Ανάπτυξης(ΕΤΒΑ). Παράλληλα ήταν μέλος της επιτροπής που έκανε τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ.
Το 1977, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Επικρατείας με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ και έκτοτε εκλεγόταν συνεχώς μέχρι και το 2004.

Το διάστημα 1981-1986, ήταν τακτικό μέλος της αντιπροσωπείας της Ελληνικής Βουλής στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Από τον Οκτώβριο του 1985 έως τον Ιούνιο του 1989, υπήρξε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, ενώ έχει διατελέσει και γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Στις 10 Μαρτίου του 2004, ορίστηκε επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αρμόδιος για τα χαρτοφυλάκια της Απασχόλησης και των Κοινωνικών Υποθέσεων.

Τον Ιούλιο του 2010, μετά από απόφαση του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ανέλαβε καθήκοντα αντιπροέδρου του κόμματος για τους τομείς Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Ναυτιλίας, Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Υποδομών και Μεταφορών, Υγείας, Κοινωνικής Πολιτικής και Κυβερνητικού Προγράμματος.

Έχει διατελέσει Υφυπουργός Συντονισμού (1977-1980), Υπουργός Εμπορίου (1980), Υπουργός Άνευ Χαρτοφυλακίου (1980-1981), Υπουργός Γεωργίας (1989), Υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας, Τεχνολογίας (1990-1991).

Διετέλεσε και υπουργός εξωτερικών στη κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου το Νοέμβριο του 2011.

Τα σχόλια είναι κλειστά.