Ειδησεογραφικό site

Ποιοι και γιατί θέλουν αποπομπή του Βαρουφάκη – Πυρ και μανία οι Ευρωπαίοι

51

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης έχει μετατραπεί στο πρόσωπο των ημερών. Πρωταγωνιστής στις διαπραγματεύσεις στο Eurogroup, πρωταγωνιστής και στα διεθνή πρωτοσέλιδα. Την ίδια ώρα όμως παρασκηνιακά κάποιοι μεθοδεύουν την… «απόλυσή» του.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά. Ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε εντύπωση στους Ευρωπαίους από την πρώτη στιγμή με το ντύσιμό που που θεωρείται αντισυμβατικό για τις formal εμφανίσεις που «υπαγορεύει» το dress code των ευρωπαϊκών οργάνων. Ναι προκάλεσε περιέργεια και ολίγη αποστροφή ωστόσο εν συνεχεία, οι απόψεις και η συμπεριφορά -σύμφωνα πάντα με τους Ευρωπαίους- τον κατέστησαν ανεπιθύμητο.

Το Μαξίμου επιβεβαιώνει δια της διαψεύσεως

Και όταν λέμε σύμφωνα με τους Ευρωπαίους εννοούμε με τα συνεχή δημοσιεύματα που θέτουν στο στόχαστρο την συμπεριφορά του και τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και πιέσεις που δέχεται το Μέγαρο Μαξίμου για να τον αποπέμψει. Πιέσεις που «δια της διαψεύσεως» όμως, η Αθήνα μοιάζει να επιβεβαιώνει εμμέσως.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου προσπαθούσαν μέχρι και αργά το βράδυ της Δευτέρας να υποβαθμίσουν τα περί δυσφορίας των Ευρωπαίων για τους χειρισμούς και το πρόσωπο του κυρίου Βαρουφάκη, κάνοντας λόγο για «ανοησίες», υπενθυμίζοντας και τα κολακευτικά λόγια αβρότητος του Βόλφγκανκ Σόιμπλε για τον Έλληνα ομόλογό του.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης πάντως φαίνεται να μην ενοχλείται από την συμπεριφορά των Ευρωπαίων. Άλλωστε είναι ξεκάθαρο πως απολαμβάνει την πλήρη στήριξη του Μεγάρου Μαξίμου και του ίδιου του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε το Μαξίμου σε κάθε τόνο επιχειρεί να στηρίξει τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών. Και οι προσπάθειες αυτές δεν είναι για εσωτερική κατανάλωση.

Αντιθέτως απευθύνονται στο εξωτερικό και στους ξένους αμφισβητίες του, χωρίς να διαψεύδεται επί της ουσίας ότι υπάρχει χάσμα μεταξύ των Ευρωπαίων και του κυρίου Βαρουφάκη, που πυροδοτεί και τα σενάρια απομάκρυνσής τους προκειμένου να αποκατασταθούν οι σχέσεις της Αθήνας με τους εταίρους της.

Συγκεκριμένα, πηγές του Μαξίμου, αντί να υποστηρίξουν πως ο κύριος Βαρουφάκης εκφράζει την γραμμή της κυβέρνησης και βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία με τις απόψεις του πρωθυπουργού, έστρεφαν τα πυρά τους κατά των δημοσιευμάτων που έκαναν λόγο για την διάθεση πολλών, εντός και εκτός Ελλάδος, «να τελειώσουν» τον κύριο Βαρουφάκη. Όπως έλεγαν, «δημοσιεύματα επιχειρούν να υπονομεύσουν το κύρος του Έλληνα υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη. Κατανοητό αφού για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια συναντούν έναν υπουργό Οικονομικών που τους φέρεται ισότιμα».

Το «αίτημα» για αποπομπή

Σύμφωνα με το παρασκήνιο που έχει προηγηθεί, όπως μεταδίδει το protothema.gr, λέγεται ότι το σχετικό αίτημα για απομάκρυνση του κυρίου Βαρουφάκη διατυπώθηκε την περασμένη Παρασκευή, από τον Γερμανό πρέσβη σε μέλος της κυβέρνησης και στενότατο συνεργάτη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, για να λάβει όμως την «πληρωμένη» απάντηση ότι «η Ελλάδα είναι μια ανεξάρτητη ευρωπαϊκή χώρα και η κυβέρνησή της είναι δική της υπόθεση. Σας παρακαλώ να μείνετε στα θέματα συνεργασίας που προκύπτουν από το διπλωματικό σας ρόλο».

Σε αυτό το μήκος κύματος, ρεπορτάζ του «Βήματος» από τη Γερμανία, εμφάνιζε τον κύριο Βαρουφάκη σαν το «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης. Σε σχετικό ρεπορτάζ, ο εκπρόσωπος των Σοσιαλοδημοκρατών για Ευρωπαϊκά θέματα, Γιόαχιμ Πος, «φωτογράφισε» ως ακατάλληλο τον κ. Βαρουφάκη για τη διαπραγμάτευση. Σύμφωνα με τον Γερμανό αξιωματούχο, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών «δημιουργεί σύγχυση στο Eurogroup».

Αλλά και ο Γερμανός εκπρόσωπος των Σοσιαλοδημοκρατών για Ευρωπαϊκά θέματα, Γιόαχιμ Πος, «φωτογράφισε» ως ακατάλληλο τον κ. Βαρουφάκη για τη διαπραγμάτευση. Σύμφωνα με τον Γερμανό αξιωματούχο, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών «δημιουργεί σύγχυση στο Eurogroup». Την ίδια ώρα, Γερμανοί αξιωματούχοι φέρονται να έχουν έρθει σε επαφή με Έλληνες διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, στους οποίους επιχείρησαν να περάσουν το μήνυμα ότι… καλό θα είναι να αντικατασταθεί ο Βαρουφάκης.

Οι δηλώσεις αυτές ήλθαν λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις που αποδίδονταν στον κύριο Σόιμπλε, ότι «λυπάται» τους Έλληνες για την ηγεσία της χώρας τους. Αλλά και από το Παρίσι, άλλες πηγές έλεγαν πως «δεν είναι μόνο η Μέρκελ υπέρ αποπομπής Βαρουφάκη. Είναι και το Παρίσι», σχολιάζοντας μάλιστα πως «μάλλον τα βρήκαν σκούρα. Συντονισμένο το ιερατείο για Διαίρει και Βασίλευε».

Αν όχι ο Βαρουφάκης τότε ποιος

Μπορεί όλα τα παραπάνω να έχουν μεγάλη δόση αληθείας, ωστόσο αυτό που δεν έχουν σκεφτεί όλοι όσοι θέλουν τον Γιάνη Βαρουφάκη μόνο ως αρθρογράφο, είναι ποιος θα ακολουθήσει μετά από αυτόν.

Η ελληνική κυβέρνηση αυτήν την στιγμή απολαμβάνει μία πρωτοφανή δημοτικότητα στις δημοσκοπήσεις, κάτι που έχει αποκομίσει από το κλίμα «σύγκρουσης» που επικρατεί με τους εταίρους. Κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ δύσκολο να το απεμπολήσει έτσι απλά για να στείλει στις Βρυξέλλες κάποιον «yesman» ο οποίος θα καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους.

Αντιθέτως, σε περίπτωση αποπομπής του Γιάνη Βαρουφάκη, ο Αλέξης Τσίπρας θα ακολουθούσε μία ακόμα σκληρότερη γραμμή, προκειμένου να καταστήσει απολύτως σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να χειριστεί τα ζητήματα της χώρας ανεξάρτητα και ισότιμα απέναντι στους εταίρους. Έτσι ακριβώς ερμηνεύεται και η απάντηση σενότατου συνεργάτη του πρωθυπουργού στον Γερμανό πρέσβη: «Η Ελλάδα είναι μια ανεξάρτητη ευρωπαϊκή χώρα και η κυβέρνησή της είναι δική της υπόθεση. Σας παρακαλώ να μείνετε στα θέματα συνεργασίας που προκύπτουν από το διπλωματικό σας ρόλο».

Πρωτοσέλιδο ο Γιάνης Βαρουφάκης

Le Figaro

«Ο διάλογος των κωφών οδηγεί σε κατάρρευση των συνομιλιών», σχολιάζει η συντηρητική γαλλική εφημερίδα το αδιέξοδο στο χθεσινό Eurogroup. Η εφημερίδα κάνει επίσης αναφορά στις δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη σε συνέντευξη που παραχώρησε στους New York Times, ο οποίος επεσήμανε πως «Δεν θέλουμε η Ελλάδα να γίνει μία αποικία χρέους» , δήλωση την οποία είχε κάνει πρώτος ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στις «προθέσεις» της Άνγκελα Μέρκελ για την Αθήνα.

Le Monde

«Και μήπως είναι μία παρτίδα πόκερ μεταξύ ψευτών;» σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα επικαλούμενη την δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας ότι δεν έχει Plan B, μετά το ναυάγιο στο Eurogroup. Από την πλευρά του, «το Eurogroup δεν αφήνει επιλογή στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος δεύτερου δημοσιεύματος.

Deutsche Welle: Αυθάδης ο Γιάνης Βαρουφάκης

«Πού οδηγούν όλα αυτά;», διερωτάται η Μπάρμπαρα Βέσε, της Deutsche Welle σε ένα αρκετά επικριτικό για την ελληνική κυβέρνηση άρθρο μετά και το αποτέλεσμα του Eurogroup της Δευτέρας.

Στην αγγλόφωνη έκδοση του πρακτορείου, η Βέσελ καταφέρεται εναντίον του Γιάνη Βαρουφάκη λέγοντας πως δεν έχει μέχρι στιγμής παρουσιάσει ούτε ένα φύλλο χαρτί με συγκεκριμένους αριθμούς, στοιχεία ή τις επιθυμίες της ελληνικής κυβέρνησης. Μάλιστα είπε πως οι συνάδελφοί του θα μπορούσαν να διαβάσουν τους New York Times για μια εξήγηση της λύσης που φαντάζεται. Μιλώντας σε δημοσιογράφους ανακοίνωσε πως η Ελλάδα θέλει να κάνει ο,τι περνά από το χέρι της για να υπάρξει μια συμφωνία και ότι αυτή θα μπορούσε να επιτευχθεί ακόμη και μέχρι την Τετάρτη.

Η Βέσελ λέει πως ξεκάθαρα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έχει μια τάση προς την αυθάδεια. Κανείς δεν μπορεί να συμπεριφέρεται έτσι στους ομολόγους του, ειδικά όταν ζητάει χρήματα. Είναι απίθανο ο Σόιμπλε και οι υπόλοιποι να υποκύψουν στις επιθυμίες του Βαρουφάκη και να τον αφήσουν να εκτελεί κατά βούληση.

Υιοθετώντας έναν ακόμη πιο ειρωνικό τόνο, η Wesel λέει πως ίσως ο Βαρουφάκης ψάχνει για άλλη δουλειά ως αρθρογράφος σε μια διεθνή εφημερίδα. Ποιος άλλος λόγος υπάρχει για να δημοσιεύει τις επιθυμίες της χώρας του για πρόγραμμα-γέφυρα άνευ όρων στον αμερικανικό Τύπο και εν συνεχεία να παρουσιάζει το αίτημά του στις Βρυξέλλες ως μοναδική βάση των διαπραγματεύσεων.

Liberation

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η γαλλική Liberation η οποία κάνει λόγο για αυθάδεια του Γιάνη Βαρουφάκη, για υποτιμητικό ύφος απέναντι στους συναδέλφους του και για την τάση του να θεωρεί μόνο ως ισότιμό του τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλγκανγκ Σόιμπλε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.