Ειδησεογραφικό site

Ποιοι και γιατί έβαλαν στον στόχαστρο τον Αρκά

182

«Σε αυτή τη χώρα έχει γίνει πολύ επικίνδυνο να είσαι με τους άλλους… όποιοι κι αν είναι αυτοί». Με αυτά τα λόγια και με νέο σκίτσο επανήλθε στην προσωπική του σελίδα στο facebook, που μετρά πάνω από 365.000 likes ο Αρκάς, έπειτα από την άγρια επίθεση που δέχτηκε ο γνωστός-άγνωστος σκιτσογράφος για έργο του, που αφορούσε στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Στη χώρα που γεννήθηκε η Δημοκρατία φαίνεται πως η κατάσταση έχει πια ξεφύγει σε τέτοιο βαθμό, που η οργή απέναντι σε όποιον έχει αντίθετη άποψη από τη δική μας, εκφράζεται ακόμη και με απειλές για τη ζωή του. Κι ο αγαπημένος Αρκάς, που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές με τα σκίτσα του ήταν το τελευταίο θύμα αυτής της αθλιότητας.

arkas1
Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το θέμα πήρε έκταση, όταν όλοι όσοι λατρεύουν τον Έλληνα καλλιτέχνη που μετρά τέσσερις και πλέον δεκαετίες δράσης, «πάγωσαν» με ανάρτηση του διαχειριστή της σελίδας του Αρκά στο facebook που έγινε νωρίς την Παρασκευή. Στη συγκεκριμένη δημοσίευση αναφερόταν πως με εντολή του σκιτσογράφου, «η σελίδα αναστέλλει τις αναρτήσεις μέχρι νεοτέρας», καθώς «στο κλίμα της πολιτικής βαρβαρότητας κάποιοι παρεξήγησαν κάποιες αναρτήσεις και έκαναν κακοήθη σχόλια. Έφτασαν σε σημείο να υπαινιχθούν ότι ο Αρκάς χρηματίζεται από συγκεκριμένα κέντρα για τα σκίτσα που αναρτήσαμε.

Δεν συμφωνούμε με την απόφαση του Αρκά, αλλά καταλαβαίνουμε απολυτά έναν άνθρωπο που σε όλη του τη ζωή απέφυγε τη δημοσιότητα, να διασύρεται από ανεγκέφαλους επειδή, χωρίς κανένα κέρδος, έδωσε την άδεια να δημοσιεύονται σκίτσα του στο FB».
Αφορμή για την χυδαία επίθεση στον διάσημο σκιτσογράφο, που κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό την πραγματική του ταυτότητα κι ελάχιστοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν τον άνθρωπο πίσω από τον Αρκά, ήταν ένα σκίτσο του στο οποίο ένας άνδρας έλεγε πως έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση επειδή «είναι άνθρωποι που πατάνε γερά στον αέρα».Αμέσως μετά την παραπάνω ανάρτηση εκατοντάδες κόσμου έσπευσαν να εκφράσουν τη στήριξή τους στον Αρκά, με αποτέλεσμα να γίνει trend μέσα σε λίγη ώρα. Εκατοντάδες χρήστες στο Twitter χρησιμοποιώντας τα hashtag #arkas, #Free_Arkas και #Je_Suis_Arkas, αποτύπωσαν εμπράκτως τη γνωστή φράση του Βολταίρου, που λέει «δε συμφωνώ ούτε με μια λέξη από όσα λες, αλλά θα υπερασπίζω και με το τίμημα της ζωής μου ακόμη, το δικαίωμά σου ελεύθερα να λες όσα πρεσβεύεις».

arkas2

Μεταξύ εκείνων που ξεχώρισαν είναι τα εξής: «Από το καθεστώς της Β. Κορέας που ζούμε δε γλίτωσε ούτε ο Αρκάς», «Μετά τον Αρκά, σειρά έχει ο Arrow, ο Flash και ο CaptainAmerica, ως εκπρόσωποι των καπιταλιστών», «Τον Αρκά ρε; Τι σωκρατική μύγα σας τσίμπησε;».
Η αγάπη του κόσμου ήταν τέτοια, που φαίνεται πως άλλαξε γνώμη στο γνωστό-άγνωστο σκιτσογράφο. Λίγες ώρες αργότερα και συγκεκριμένα το μεσημέρι της Παρασκευής ο Αρκάς επανήλθε με νέο σκίτσο.«Επαναφέρουμε τη λειτουργία της σελίδας, γιατί η διακοπή της πήρε υπερβολικές διαστάσεις και γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από όλες τις πλευρές. Ζούμε σε άγριους, τρελούς και επικίνδυνους καιρούς», ανέφεραν σχετικά οι διαχειριστές της σελίδας, προσφέροντας ανακούφιση στους πιστούς φίλους του Αρκά.

arkas4
Ποιος είναι πίσω από τον Αρκά;

Σε αυτό το ερώτημα κανείς ή μάλλον ελάχιστοι άνθρωποι κοντά στον σκιτσογράφο μπορούν να απαντήσουν. Αυτό που μπορεί να πει κανείς με ασφάλεια για εκείνον είναι πως το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο «Αρκάς» αποκαλύπτει ότι κατάγεται από την Αρκαδία. Κι αυτό είναι το μόνο που φαίνεται να είναι αλήθεια για τον αγαπημένο καλλιτέχνη.
Στη δημόσια ζωή ο Αρκάς εμφανίζεται με το όνομα Αντώνης Ευδαίμων. Με αυτό το όνομα υπογράφει κείμενό του στο περιοδικό «Βαβέλ» το 1984, τις πρώτες του απόπειρες στην επικράτεια των κόμικς, ενώ το ίδιο όνομα χρησιμοποιεί και σε εικονογράφηση διηγήματος του 1985 με τίτλο «Ένα παιδί και ο σκύλος του». Όμως, αυτό το όνομα φαίνεται να μην είναι τίποτε άλλο, παρά ένα ψευδώνυμο. Την ίδια ώρα, άλλοι υποστηρίζουν ότι το πραγματικό του όνομα είναι Άρης Καστρινός, εξού και το «ΑΡ-ΚΑΣ», κανείς, ωστόσο, δεν γνωρίζει εάν αυτό είναι ένα ακόμη παρατσούκλι ή η αλήθεια. Ένα τρίτο όνομα που τον έχουμε δει να υπογράφει σε διάφορα κόμικς του είναι το «Γεράσιμος Σπανοδημήτρης». Κι εδώ, όμως, το μυστήριο παραμένει.
Εκείνο, πάντως, που είναι πέρα για πέρα αληθινό είναι ότι ο Αρκάς κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά εκατομμύριων Ελλήνων, αφού ο Έλληνας καλλιτέχνης ασχολείται με την τέχνη των Κόμικς από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 δημοσιεύονταςαρχικα τη σειρά «Ο Κόκκορας» στο περιοδικό Βαβέλ και τα έργα του έχουν γαλουχήσει γενιές και γενιές.

Το έργο του αποτελείται κυρίως από σειρές με συγκεκριμένο θέμα – πρωταγωνιστές που δημοσιεύονται σε περιοδικά και εφημερίδες και συγκεντρώνονται στη συνέχεια σε άλμπουμ, ενώ από τα έργα του ο «Ισοβίτης» έχει γίνει σειρά με μαριονέτες για την ελληνική τηλεόραση. Ο Αρκάς, τέλος, αν και είναι… Έλληνας, έχει μεταφραστεί και σε άλλες γλώσσες, όπως τα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, πολωνικά, ρουμανικά, σέρβικα και βουλγάρικα. Η αγάπη, συνεπώς, για τον Αρκά έχει ξεπεράσει εδώ και χρόνια τα ελληνικά σύνορα…

Τα σχόλια είναι κλειστά.