Ειδησεογραφικό site

Ποια είναι τα σενάρια για την αποφυγή πρόωρων εκλογών – Η ζυγαριά των ανεξάρτητων βουλευτών

54

Με το βλέμμα στραμμένο στην τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας κινούνται τα κομματικά επιτελεία και επεξεργάζονται σενάρια αποφυγής των πρόωρων εκλογών εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα δεν θα συγκεντρώσει τα απαιτούμενα «180».

Σύμφωνα με τα Νέα, βουλευτές και κομματικά στελέχη επικεντρώνονται σε τρία βασικά σενάρια, τα οποία όμως δεν βρίσκουν πεδίο εφαρμογής χωρίς τη συγκατάθεση των κ.κ. Σαμαρά και Τσίπρα.

Σενάριο 1ο: Τρίτη κάλπη με νέο υποψήφιο

Είναι το σενάριο που συζητείται εντονότερα, ακόμη και μεταξύ γαλάζιων βουλευτών, και
προβλέπει την απόσυρση του Σταύρου Δήμα πριν την τρίτη ψηφοφορία και την επιλογή νέου υποψηφίου που θα μπορούσε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 180 βουλευτών.

Δεδομένης της δήλωσης του πρωθυπουργού ότι ο κ. Δήμας θα είναι υποψήφιος και στις τρεις ψηφοφορίες, γαλάζια στελέχη τονίζουν ότι ουδείς μπορεί να ζητήσει από τον κ. Δήμα βγει από την κούρσα, αλλά εκτιμούν ότι ο ίδιος δεν αποκλείεται να αποσυρθεί αυτοβούλως εάν οι πρώτες άγονες ψηφοφορίες κρατήσουν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών -κάτω από τις 175 ψήφους. Πάντως, ακόμα και μια τέτοια εξέλιξη, δεν προκύπτει ότι οδηγεί σε άρση του αδιεξόδου, καθώς δεν διαφαίνεται υποψηφιότητα που θα μπορούσε να διασφαλίσει την απαιτούμενη προεδρική πλειοψηφία χωρίς την ανοχή έστω της αντιπολίτευσης.

Σενάριο 2ο: Συμφωνία κορυφής

Η πρόταση έχει υποβληθεί δημόσια από την Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ την έχει βάλει στο τραπέζι και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ως βάση συναίνεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση. Προβλέπει συμφωνία των Αντ.Σαμαρά και Αλ.Τσίπρα γα την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία θα συνοδεύεται και από συμφωνία για εθνικές εκλογές εντός του 2015.

Σενάριο 3ο: Κυβέρνηση «ειδικού σκοπού»

Το τρίτο σενάριο που διακινείται στους διαδρόμους της Βουλής επίσης προϋποθέτει μια συμφωνία κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με τη διαφορά ότι αυτό συνοδεύεται και από αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ακόμη και στη θέση του πρωθυπουργού.

Η ζυγαριά των ανεξάρτητων βουλευτών

Με τις έως τώρα τοποθετήσεις τα «κουκιά» δεν βγαίνουν. Οι βουλευτές που επιμένουν στην ανάγκη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και αποφυγής πρόωρων εκλογών ως καταστροφικές για την οικονομία της χώρας και επομένως θα μπορούσαν να ενταχθούν στην κατηγορία του «ΝΑΙ» είναι οι εξής επτά (7): Σπύρος Λυκούδης, Χρήστος Αηδόνης, Γιώργος Νταβρής, Παναγιώτης Μελάς, Γιάννης Κουράκος και Γρηγόρης Ψαριανός, Κώστας Γιοβανόπουλος.

Στο «ΟΧΙ» φαίνεται να είναι οι εξής (5): Οδυσσέας Βουδούρης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Θεόδωρος Παραστατίδης, Ραχήλ Μακρή, Θεοδώρα Τζάκρη.

Πιθανόν «ΟΧΙ» (3): οι Πέτρος Τατσόπουλος, Μάρκος Μπόλαρης, Μίμης Ανδρουλάκης.

Πιθανόν «ΝΑΙ» (4): Βασίλης Καπερνάρος, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Κατερίνα, Μάρκου, Βασίλης Οικονόμου.

Χωρίς «πρόσημο» εξακολουθεί να παραμένει η θέση των (5) Μίκας Ιατρίδη, Πάρι Μουτσινά, Βύρωνα Πολύδωρα και Στάθη Μπούκουρα, Γιώργος Κασαπίδης.

Πηγή: in.gr, protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.