Ειδησεογραφικό site

ΠΟΑΣΥ: Ο Σταϊκούρας μας είπε οτι θα εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΣτΕ

33


Την πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ σε σύντομο χρονικό διάστημα μετέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στους εκπροσώπους των ένστολων κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), Χρήστος Φωτόπουλος, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει νέα συνάντηση με τον κ. Σταϊκούρα την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Φωτόπουλο, στη συζήτησε δεν τέθηκε ύψος κονδυλίων για την αποκατάσταση του μισθολογικού καθεστώτος των ένστολων, καθώς ο αναπληρωτής υπουργός θα συζητήσει νομοτεχνική μελέτη για το συνολικό κόστος.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό φαίνεται ότι προσδιορίζεται σε 600 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των αναδρομικών που πρέπει να επιστραφούν και σε 200 εκατ. ευρώ ετησίως για τις αυξήσεις στους μισθούς, μετά την επαναφορά τους στα επίπεδα του 2012.

Συμβολικό αποκλεισμό του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους πραγματοποιούν οι απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών στις οποίες ο κ. Φωτόπουλος εξέφρασε τη στήριξη και συμπαράστασή του και κάλεσε την κυβέρνηση να σεβαστεί πλήρως τις αποφάσεις των δικαστηρίων για όλους τους εργαζόμενους.

Συνάντηση με απόστρατους αξιωματικούς

Την άμεση αποκατάσταση των συντάξεών τους με βάση την απόφαση του ΣτΕ ζητούν οι απόστρατοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ είναι είναι ανοιχτοί σε συζήτηση για σταδιακή εξόφληση των αναδρομικών.

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Συντονιστικού των Αποστράτων αντιναύαρχος Σπύρος Περβανάς, έπειτα από συνάντηση με τον υπουργό αναπληρωτή Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Σύμφωνα με τους απόστρατους ο κ. Σταϊκούρας δεσμεύθηκε να παρουσιάσει στην κυβέρνηση ορισμένα εναλλακτικά σενάρια για τη μισθολογική αποκατάσταση των ένστολων με βάση την απόφαση του ΣτΕ και να υπάρξει νέα συνάντηση, αφού λάβει την έγκριση των κ. κ. Σαμαρά και Βενιζέλου.

Ο κ. Περβανάς ανέφερε επίσης, ότι ετέθη θέμα και συμψηφισμού των ποσών που πρέπει να επιστρέψει το Δημόσιο με οφειλές των απόστρατων προς την εφορία, αλλά ο κ. Σταϊκούρας απάντησε ότι αυτό είναι αδύνατο διότι απαιτεί νομοθετική ρύθμιση για το σύνολο των πολιτών.

Οι ένστολοι υπολογίζουν ότι για την επιστροφή των αναδρομικών απαιτείται ένα κονδύλι 550 έως 600 εκατ. ευρώ, ενώ για την αποκατάσταση των μισθών και συντάξεων στα επίπεδα του 2012, το κόστος ανέρχεται σε 200 έως 250 εκατ. ευρώ ανά έτος, από το 2015 και μετά.

Ειδικά για τους απόστρατους, το κόστος για την άμεση αποκατάσταση των συντάξεών τους υπολογίζεται σε 140 εκατ. ευρώ ετησίως.

Τα σχόλια είναι κλειστά.