Ειδησεογραφικό site

Πληρώνουμε ακριβά το… μάρμαρο – Πόσο στοιχίζει η επίσκεψη σε αρχαιολογικό χώρο

73

Tης Δέσποινας Καραγιαννοπούλου

Πανάκριβα κοστίζει η επίσκεψη στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, με τον Έλληνα –και όχι μόνο– να είναι αναγκασμένος να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη αν θέλει να γνωρίσει από κοντά την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου του. Εκτιμάται ότι το κόστος για μια τετραμελή οικογένεια, που θα αποφασίσει να επισκεφτεί ένα μουσείο ή έναν αρχαιολογικό χώρο, ξεκινά στην καλύτερη των περιπτώσεων από τα 30 ευρώ.

Ο πολιτισμός μπορεί να είναι ποιότητα ζωής, ωστόσο κοστίζει ακριβά. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις αρχαιολογικών μουσείων οι τιμές στα εστιατόρια και τα καφέ που διαθέτουν στους χώρους τους, καθώς και στα πωλητήρια αναμνηστικών δώρων που λειτουργούν, φτάνουν τα όρια της αισχροκέρδειας, η οποία, όπως και να το δει κανείς, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ούτε από την πανοραμική θέα που ενδεχομένως να διαθέτει το μουσείο, ούτε από τους καλαίσθητους χώρους του, ούτε από το άψογο service των υπαλλήλων.

ΟΛΟ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Δεν είναι τυχαίο που χρόνο με το χρόνο μειώνεται ο αριθμός των Ελλήνων επισκεπτών στους αρχαιολογικούς χώρους, καθώς για μια τετραμελή οικογένεια μια τέτοια επίσκεψη, αν συνδυαστεί και με φαγητό, θα κοστίσει το λιγότερο 30-40 ευρώ. Ποσό που υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες είναι αποτρεπτικό για την ελληνική οικογένεια, η οποία αναγκάζεται να γυρίσει την πλάτη στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.
Έτσι, σήμερα η πλειονότητα των επισκεπτών στους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδος είναι τουρίστες, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι και αυτοί δεν διακρίνουν την πρωτοφανή σε αρκετές περιπτώσεις προκλητική ακρίβεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ η επισκεψιμότητα στα μεγάλα μουσεία της χώρας συγκριτικά με πέρυσι είναι αυξημένη από 20% και πάνω, τα έσοδά τους ανέρχονται σε μονοψήφια ποσοστά. Αυτό σημαίνει ότι και οι τουρίστες, όταν επισκέπτονται έναν αρχαιολογικό χώρο στην Ελλάδα, περιορίζονται στα άκρως απαραίτητα, δηλαδή στο εισιτήριο εισόδου, άντε και σε κανένα εμφιαλωμένο νεράκι.

ΠΙΚΡΟΣ… ΚΑΦΕΣ

Απλησίαστες είναι οι τιμές των προϊόντων που προσφέρουν τα καφέ και τα εστιατόρια που λειτουργούν στα μουσεία. Και για του λόγου το αληθές ρίξτε μια ματιά στις τιμές που ακολουθούν: κουλούρι Θεσσαλονίκης 2 ευρώ, τυρόπιτα 5 ευρώ, σάντουιτς με τυρί και γαλοπούλα 4,5 ευρώ, καφές freddo 3,20 ευρώ, καφές ελληνικός (μονός) 1,5 ευρώ, ελληνικό παραδοσιακό πρωινό (ομελέτα, μαρμελάδα και χυμός ή καφές) 10 ευρώ, σπιτικά ζυμαρικά με κιμά 11 ευρώ, μπίρα μικρό ποτήρι 5 ευρώ. Και αυτές θεωρούνται οι φθηνές τιμές, καθώς υπάρχουν και οι άλλες που σκαρφαλώνουν πάνω από τα 20 ευρώ, όταν μιλάμε για γκουρμέ πιάτα, όπως για παράδειγμα γαρίδες ή σκαλοπίνια από μοσχαράκι.

ΑΞΕΧΑΣΤΗ Η ΤΙΜΗ ΣΤΑ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΑ

Ίδια και απαράλλακτη, από πλευράς τιμών, η κατάσταση και στα πωλητήρια που διαθέτουν κάποια μουσεία, όπου διατίθενται διάφορα αναμνηστικά είδη εμπνευσμένα από την αρχαία ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, σύγχρονα και πρωτότυπα κοσμήματα, διάφορα χαρτικά και είδη γραφείου, παιχνίδια-απομιμήσεις της αρχαίας εποχής κ.λπ.

Και στην περίπτωση των πωλητηρίων οι τιμές των προϊόντων είναι απλησίαστες για τους πολλούς. Για παράδειγμα, ένα βραχιόλι με επίχρυσα μεταλλικά στοιχεία και χρωματιστά νήματα κοστίζει 16 ευρώ, ενώ ένα ειδώλιο 7 ευρώ, ένα παιχνίδι «βιολόσχημο ειδώλιο» 18 ευρώ, αρχαιοελληνικά σκουλαρίκια με μαργαριτάρια 200 ευρώ, μια κούπα με αρχαιοελληνικά σχέδια 12 ευρώ, εκπαιδευτικά βιβλία από 3 ευρώ μέχρι και 23 ευρώ, δακτυλίδι με παράσταση θεϊκής μορφής 365 ευρώ.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ

Η τιμή εισόδου κυμαίνεται για τους ενηλίκους από 5 έως 7 ευρώ το άτομο, όσο δηλαδή είναι η μέση τιμή απόδειξης από την επίσκεψη σε ένα σούπερ μάρκετ μια καθημερινή ημέρα. Μειωμένη είσοδος, δηλαδή 3-5 ευρώ, ισχύει για άτομα άνω των 65 ετών, για φοιτητές ηλικίας 19-26 ετών, καθώς και για ομάδες 15 ατόμων και άνω. Ελεύθερη είσοδος, από την άλλη, ισχύει για παιδιά και νέους έως 18 ετών, ΑΜΕΑ, αρχαιολόγους, υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού, κατόχους της κάρτας πολιτισμού, ξεναγούς με την επίδειξη της επαγγελματικής τους ταυτότητας, μέλη εταιρειών και συλλόγων φίλων μουσείων και αρχαιολογικών χώρων με την επίδειξη της θεωρημένης κάρτας μέλους κ.λπ. Για όσους μπορούν να τα διαθέσουν υπάρχει και η δυνατότητα έκδοσης ενιαίου εισιτηρίου, που κοστίζει κάτι παραπάνω, δηλαδή 12 ευρώ, αλλά θα μπορέσουν να επισκεφτούν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο, το Νομισματικό Μουσείο και το Επιγραφικό Μουσείο.

Τα διατιμημένα προϊόντα

Για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας μίλησε στο «Κ» ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή, Γιώργος Στεργίου:

«Είναι γεγονός ότι, όσο πλησιάζουμε στην “καρδιά” της τουριστικής περιόδου, αυξάνονται και οι καταγγελίες για φαινόμενα αισχροκέρδειας από τα κυλικεία που λειτουργούν σε αρχαιολογικούς χώρους. Μια από τις βασικότερες παραβιάσεις αφορά τα προϊόντα που βρίσκονται σε διατίμηση (ή ελεγχόμενου κέρδους) από το υπουργείο Ανάπτυξης, με τους ιδιώτες ιδιοκτήτες των κυλικείων να τα πωλούν με “καπέλο”. Είναι λοιπόν καλό να υπενθυμίσω ότι τα προϊόντα που κατατάσσονται στην κατηγορία των διατιμημένων ή ελεγχόμενου κέρδους είναι τα εξής: εμφιαλωμένα νερά των 500 και 750 ml, ανώτατες τιμές 0,35 και 0,50 ευρώ αντίστοιχα· καφέδες μονοί (ελληνικός, γαλλικός, νεσκαφέ ζεστός και φραπέ) και τσάι, ανώτατες τιμές 1,20 ευρώ· εσπρέσο μονός (ζεστός ή κρύος) ανώτατη τιμή 1,35· τοστ και σάντουιτς με ζαμπόν τυρί, ανώτατη τιμή 1,35 ευρώ. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε το κακό που προκαλείται στη χώρα από τα φαινόμενα αισχροκέρδειας. Θυμίζω την πολύ πρόσφατη περίπτωση του περιπτέρου στην περιοχή της Ακρόπολης που πωλούσε το εμφιαλωμένο νερό αντί 3 ευρώ – είδηση που έκανε το γύρο του κόσμου. Υπενθυμίζω λοιπόν ότι στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή λειτουργεί η Γραμμή Καταναλωτή – 1520, στην οποία μπορούν να απευθύνονται όλοι οι πολίτες και να υποβάλλουν παράπονα, ερωτήσεις, καταγγελίες. H τηλεφωνική γραμμή είναι διαθέσιμη στους καταναλωτές τις καθημερινές από τις 09.00 μέχρι τις 15.00».

Τα σχόλια είναι κλειστά.