Ειδησεογραφικό site

Πλειστηριασμοί – «κόκκινα δάνεια» οι ανοιχτές πληγές της διαπραγμάτευσης

27

Νέος και κρισιμότερος γύρος διαπραγματεύσεων βρίσκεται σε εξέλιξη σήμερα το απόγευμα ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των δανειστών.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, το οικονομικό επιτελείο μετέβη στο ξενοδοχείο Hilton, όπου συναντά εκ νέου το «Κουαρτέτο».

Κυβερνητικές πηγές με γνώση των εν εξελίξει συνομιλιών έλεγαν ότι επήλθε συμφωνία με τους δανειστές για τις αλλαγές στις 100 δόσεις, τα γενόσημα, καθώς και τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών και του ΤΧΣ.

Επίσης, πλέον δεν υπάρχει πρόβλημα με τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Κατά πληροφορίες το ισοδύναμο για την κατάργηση του 23% στην ιδιωτική παιδεία είναι η φορολόγηση του ηλεκτρονικού τζόγου.

Ανοιχτά παραμένουν τα ζητήματα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και των «κόκκινων δανείων» -για τα επιχειρηματικά «κόκκινα δάνεια», ειδικότερα, η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το αν θα πωληθούν σε distress funds.

«Πρέπει να κλείσουμε αύριο» έλεγαν οι ίδιες πηγές, κάτι που σημαίνει ότι, το Σάββατο, οι συζητήσεις αναμένεται να είναι… μακράς διαρκείας.

Όπως έγινε γνωστό, δε, η Τρόικα θα παραμείνει και την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, προκειμένου να προχωρήσουν οι διεργασίες για το 2ο πακέτο προπαιτούμενων.

Κυβέρνηση και Θεσμοί προεξοφλούν ότι έως το Σάββατο θα τα έχουν βρει, με την εκπρόσωπο της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα να επαναλαμβάνει σήμερα ότι έως τις αρχές τις επόμενης εβδομάδας θα πρέπει να συγκληθεί το EuroWorking Group για να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ και τη μεταφορά των 10 δισ. στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται σε «πολιτικό και τεχνικό επίπεδο», ενώ έχει σημειωθεί «πρόοδος» στην εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων, διευκρίνισε.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων, τα κόκκινα δάνεια και οι υπόλοιπες εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν, εν όψει του Euroworking Group την για να εγκριθεί η εκταμίευση των 2 δισ. αλλά και των 10 δισ. Ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Επισήμως η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα γνωστό για το προς τα πού γέρνει η πλάστιγγα της διαπραγμάτευσης για το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Λένε μόνον ότι δίνουν μεγάλη διαπραγματευτική μάχη και ότι πιστεύουν πως το Σάββατο θα επέλθει συμφωνία.

Τον τόνο αυτό δίνει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Γιάννης Δραγασάκης, που μετά από τη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικών Πολιτικής – ΚΥΣΟΙΠ, ουσιαστικά προεξόφλησε συμφωνία και σύγκληση του EuroWorking Group.

Τα σχόλια είναι κλειστά.