Ειδησεογραφικό site

Πλήγμα για Ομπάμα η καταψήφιση συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου

34

Οι εκπρόσωποι του Δημοκρατικού κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ αρνήθηκαν σήμερα Παρασκευή να παραχωρήσουν στην αμερικανική κυβέρνηση τις διευρυμένες εξουσίες που ζητούσε προκειμένου να ολοκληρώσει γρήγορα μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου, παρά την έκκληση της τελευταίας στιγμής εκ μέρους του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Στην πρώτη από τις ψηφοφορίες που διεξήχθησαν με στόχο να επιταχυνθεί η διαδικασία για να ολοκληρωθεί η γιγαντιαία συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ των ΗΠΑ και 11 χωρών της περιοχής Ασίας – Ειρηνικού οι «αντάρτες» του κόμματος δεν ανταποκρίθηκαν στην έκκληση που τους είχε απευθύνει νωρίτερα ο πρόεδρος. Η πρόταση απορρίφθηκε, με ψήφους 302 κατά έναντι 126 υπέρ.

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας TPP είναι η βασική οικονομική προτεραιότητα που θέτει ο Μπαράκ Ομπάμα για το δεύτερο μισό της θητείας του στον Λευκό Οίκο. Οι περισσότεροι Δημοκρατικοί βουλευτές ωστόσο τήρησαν εμφανώς εχθρική στάση απέναντι σε μια νέα μείωση των τελωνειακών δασμών που, όπως εκτιμούν, θα μπορούσε να οδηγήσει στο κλείσιμο πολλών εργοστασίων.

Πολλοί ήταν αυτοί που πήραν τον λόγο στη Βουλή για να απαριθμήσουν τις θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί στις περιφέρειές τους τα τελευταία χρόνια. «Μετά τη συμφωνία της Nafta (με το Μεξικό και τον Καναδά) το 1993, αυτές οι αποκαλούμενες συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου παρουσιάζονται στους Αμερικανούς με την ίδια προπαγάνδα, σύμφωνα με την οποία θα αυξήσουν τις εξαγωγές και την απασχόληση. Όμως τα αποτελέσματα ήταν πάντα τα ίδια. Μολονότι αυξήσαμε λίγο τις εξαγωγές, αυτό που εξάγουμε περισσότερο είναι θέσεις εργασίας», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Τζέραλντ Νάντλερ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι από την πλευρά τους στήριξαν τον κ. Ομπάμα καθώς θεωρούν ότι η συμφωνία θα δημιουργήσει όντως νέες θέσεις εργασίας. «Θα σημάνει μεγαλύτερη απασχόληση, καλύτερους μισθούς και περισσότερες ευκαιρίες για τους εργάτες, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες», είπε ο πρόεδρος του Σώματος, Τζον Μπένερ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.