Ειδησεογραφικό site

Βίντεο: Πιο ριψοκίνδυνο απ’ αυτό απλά δεν υπάρχει

28

Στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος βρέθηκε ο 33χρονος Sam Cossman καθώς μαζί με την ομάδα του πραγματοποίησαν κατάβαση στο εσωτερικό του ενεργού ηφαιστείου «Marum», το οποίο βρίσκεται στο νησί Ambrym του Ειρηνικού Ωκεανού.

Όπως ανέφερε ο ριψοκίνδυνος Cossman στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RT, για την κατάβασή του χρειάστηκε να φορέσει μια ειδικά κατασκευασμένη στολή, που μπορεί να αντέξει σε πάνω από 1600°C. Ακόμα, όμως και με τη στολή κατάφερε να αντέξει μόνο για λίγα λεπτά στον φλεγόμενο φούρνο του ηφαιστείου Marum.

Σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου: «Είναι πολύ δύσκολο να αναπνεύσεις και χρησιμοποιείς μια αναπνευστική συσκευή, ώστε να ρουφήξεις όσο περισσότερο οξυγόνο μπορείς. Μπορείς να αισθανθείς το έδαφος να δονείται κάτω από τα πόδια σου και μυρίζεις το θείο. Ξέρεις ότι έχεις μόλις λίγα λεπτά εκεί κάτω, ώστε να συλλέξεις τα δείγματά σου και να κάνεις ό,τι πρέπει να κάνεις».

Το ηφαίστειο Marum βρίσκεται πάνω από μια λίμνη λάβας, γεγονός που αποτελεί σπάνιο φαινόμενο, καθώς εκτιμάται ότι υπάρχουν μόνο επτά τέτοιες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο – στον Ειρηνικό Ωκεανό, την Αφρική, την Ανταρκτική και τη Νότια Αμερική.

«Θυμάμαι ότι στεκόμουν εκεί, νιώθοντας μόνο κατάπληξη και δέος, σκεπτόμενος για μια στιγμή πόσο ασήμαντη είναι η ζωή μου μπροστά μεγάλο σχέδιο των πραγμάτων, στον Κόσμο», είπε.«Η ζωή είναι σύντομη και θέλω να τη ζήσω στο έπακρο», πρόσθεσε ο Cossman.
To πλήρωμα εκτός από τον Cossman αποτελείτο από τον ερευνητή ηφαιστείων Brad Ambrose, τον κινηματογραφιστή Conor Toumarkine, τον πιλότο αεροσκαφών τύπου drone, Simon Jardine και τον αστροβιολόγο Dr. Jeff Marlow.

Η αποστολή είχε ως σκοπό τη συλλογή δειγμάτων από τη λίμνη λάβας κοντά στο Marum, με στόχο να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τους μικροοργανισμούς που αποικίζουν τέτοια ακραία περιβάλλοντα. Αυτές οι πληροφορίες είναι ζωτικής σημασίας για την καλύτερη κατανόηση της προέλευσης της ζωής στη Γη, αλλά και σε άλλους πλανήτες.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.