Ειδησεογραφικό site

Περισσότερα από 40.000 μέλη του Facebook στην ομάδα «Πρόταση Μομφής στην Πρόεδρο της Βουλής»

36

Η Ομάδα του Facebook, «Πρόταση μομφής στην Π.τ.Β», που ξεπέρασε τα 40.000 μέλη και έφτασε δύο φορές στη… Βουλή με αντίστοιχες επιστολές προς τους βουλευτές, συνεχίζει τη λειτουργία της έως ότου επιλεγεί, μετεκλογικά, ο διάδοχος πρόεδρος.

Φυσικά, το «αίτημα» δεν είναι πλέον η μομφή στην πρόεδρο της Βουλής. Στο σχετικό κείμενο των διαχειριστών αναφέρεται πως, όπως «… αποδεικνύεται απ’ όλα τα ιδρυτικά και βασικά της κείμενα, δεν καταδίκαζε -μόνο- ένα πρόσωπο, αλλά ένα ευρύτερο πολιτικό φαινόμενο (…) δεν ήταν ένα hate group ή μια Ομάδα εναντίον ενός προσώπου και μόνον (…) καταδίκαζε την αυταρχική και ολοκληρωτική λειτουργία της Π.τ.Β., η οποία ανατράφηκε στο πολιτικό πλαίσιο του λαϊκισμού από τον οποίο, άλλωστε, επιβλήθηκε στην Προεδρία της Βουλής…».

Η Ομάδα γίνεται έτσι μια «ομπρέλα» του Facebook κατά την προεκλογική περίοδο, με προσδιοριστικό υπότιτλο «Μομφή στον ολοκληρωτισμό και το λαϊκισμό».

Στο κείμενο των διαχειριστών αναφέρεται χαρακτηριστικά: «… η Ζωή Κ. εκπροσωπούσε όλη αυτή την περίοδο με τον πιο καθαρό τρόπο τον ολοκληρωτισμό που ενυπήρχε στο κόμμα της. Γιατί δεν ήταν μόνο η “επονείδιστη” λειτουργία της ως Προέδρου της Βουλής, ήταν και τα σχέδια για ‘ντου’ στο νομισματοκοπείο, για… σύλληψη Στουρνάρα, για χακάρισμα των Α.Φ.Μ. κ.ο.κ. που αποδεικνύουν πως αποκοπή από την Ευρώπη -δραχμή και ολοκληρωτισμός είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Ο ολοκληρωτισμός αυτός «απελευθερώθηκε» τώρα ατόφιος με τη συγκρότηση του κόμματος των “δραχμιστών”, με το οποίο θα συνεργασθεί η… αγαπημένη μας Πρόεδρος».

»Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, όμως, ήταν γέννημα ενός άλλου πολιτικού φαινομένου, που εκπροσωπούσε και συνεχίζει -με διαφορετικό τρόπο- να το κάνει το έως τώρα κόμμα της. Ήταν ο Λαϊκισμός που της επέτρεψε να αναδειχθεί σε κορυφαίο και προβεβλημένο στέλεχος και σε Πρόεδρο της Βουλής. Παρά την όψιμη κριτική εναντίον της, ήταν ο Αλ. Τσίπρας αυτός ο οποίος την επέλεξε και την επέβαλε, παρότι γνώριζε τις αντιλήψεις της, καθώς είχε ταλαιπωρήσει και την προηγούμενη Βουλή. Ήταν η λαίλαπα του λαϊκισμού που εκφράσθηκε με την εμφυλιοπολεμική διχοτομία μνημόνιο-αντιμνημόνιο και όλα τα συμπαρομαρτούντα της, που οδήγησε σε αυτό το κόμμα-πάτσγουωρκ, ακολούθως στην εξουσία και …τη Ζωή στην Προεδρία. Και είναι ο λαϊκισμός που συνεχίζει να χαρακτηρίζει αυτό το κόμμα ακόμα και τώρα -μετά τη ρήξη με τους “δραχμιστές”- απλώς λαμβάνει …λατινοαμερικά χαρακτηριστικά, καθώς το πρόγραμμα που προτείνει στην ελληνική κοινωνία είναι αποκλειστικά…το πρόσωπο του αρχηγού του».

»Μομφή στον Ολοκληρωτισμό και το Λαϊκισμό δε σημαίνει πως η Ομάδα παίρνει κομματικά χαρακτηριστικά, διευκρινίζεται, αλλά παραμένει αυτόνομη και υπερκομματική, μια ομπρέλα για όσους πιστεύουν στον ευρωπαϊκό δρόμο, τη δημοκρατία, τις μεταρρυθμίσεις, την ανάπτυξη, την αλληλεγγύη. Μια ομπρέλα που δε θα ξεχνά και την κριτική της διάθεση προς το πολιτικό σύστημα συνολικά, στη βάση τόσο των προηγούμενων προσδιοριστικών όσο και των -διαφορετικών- ευθυνών σχετικά με την τύχη του αιτήματος της πρότασης μομφής.
Στο κείμενο των διαχειριστών του group αναφέρεται, τέλος, πως τη μετεκλογική περίοδο, στη βάση και των νέων δεδομένων που θα υπάρχουν, θα υπάρξει συζήτηση για τη δημιουργία μιας εντελώς νέας Ομάδας που θα παρεμβαίνει στην πολιτική και κοινωνική ζωή, στη βάση και της πείρας που αποκτήθηκε όλο αυτό το διάστημα από το πρώτο διαδικτυακό κίνημα πολιτών στη χώρα».

Τα σχόλια είναι κλειστά.