Ειδησεογραφικό site

Πεδίο Συγγρού…σεων η ΝΔ

97

Του Γιάννη Χρηστάκου

Στις 22 Νοεμβρίου θα γίνει τελικά η ψηφοφορία για τον νέο αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας. Στον ενάμιση μήνα που απομένει, οι τέσσερις υποψήφιοι θα επιχειρήσουν να ακροβατήσουν μεταξύ της εσωτερικής μάχης και της ανάγκης να εμφανίζεται το κόμμα τους ενωμένο στις άλλες μεγάλες μάχες εντός της Βουλής, όπου η κυβέρνηση θα φέρνει τα νομοσχέδια της βαριάς συμφωνίας. Ήδη, στα επιτελεία τους έχουν κάνει όλες τις ενέργειες για τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν, όμως το παρασκήνιο είναι πλούσιο και η κατάσταση είναι τεταμένη τόσο, που πολλοί στοιχηματίζουν ότι το χρονικό διάστημα της προεκλογικής περιόδου είναι αρκετά μεγάλο, για να μπορέσουν να κρυφτούν και να μη δημιουργηθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Η κατάσταση είναι δύσκολη ακόμη και μέσα στα γραφεία της Συγγρού, καθώς εκεί διάφορα στελέχη –μεγάλα και μικρά– έχουν πάρει θέση υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου. Βουλευτές που στηρίζουν τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη λένε, στις μεταξύ τους συζητήσεις, ότι ο πρώην πρωθυπουργός Α. Σαμαράς έχει ακολουθήσει στρατηγική, κλείνοντας το μάτι στον Απόστολο Τζτιτζικώστα, στη βόρεια Ελλάδα και τον Άδωνι Γεωργιάδη στον νότο. Αυτό, σε επίπεδο στελεχών επιρροής του περιβάλλοντός του, λένε ότι το κάνει με σκοπό να υπάρξουν συγκοινωνούντα δοχεία μεταξύ Τζιτζικώστα και Άδωνι στο κρίσιμο διάστημα του δεύτερου γύρου, ο οποίος υπολογίζεται ότι σχεδόν σίγουρα θα υπάρξει λόγω των τεσσάρων υπολογίσιμων υποψηφιοτήτων.

Το σενάριο αυτό το διαψεύδουν κατηγορηματικά οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά αλλά και των δύο εμπλεκομένων υποψηφίων.

ΟΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΚΟΙ

Από την πλευρά των καραμανλικών, φαίνεται μία σαφής στήριξη της υποψηφιότητας Μεϊμαράκη, όμως κι εκεί υπάρχουν ρήγματα, με πολλούς να «δείχνουν» ακόμη και τον Κώστα Καραμανλή των Σερρών, να τάσσεται υπέρ του περιφερειάρχη. Ο ίδιος, βέβαια, με μία σαφή δήλωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξεκαθαρίζει ότι δεν στηρίζει κάποιον υποψήφιο και θα εργαστεί για την ενότητα και πρόοδο της παράταξής του.

Αυτές οι εσωκομματικές εκλογές έχουν πολλές ιδιαιτερότητες, με τις οποίες κανείς εκ των υποψηφίων δεν είναι εξοικειωμένος. Κατεβαίνουν τέσσερις υποψήφιοι για πρώτη φορά και όλοι τους είναι προβεβλημένα στελέχη. Ο καθένας συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες σταυρούς σε εκλογές. Οπότε, ακόμη κι αν υπάρχει κλίμα για συγκεκριμένη δυάδα που θα πρωταγωνιστήσει (Μεϊμαράκης-Τζιτζικώστας), ουδείς αποκλείει με βεβαιότητα την όποια έκπληξη, με δεδομένο ότι όλοι τους έχουν σημαντικές αναφορές ανά την Ελλάδα, ενώ έχουν και επικοινωνιακές αρετές, που έχουν μεγάλη σημασία σε τέτοιου είδους αναμετρήσεις. Για τον λόγο αυτό, τα επιτελεία καταστρώνουν σχέδια για πλεύσεις σε αχαρτογράφητα νερά και το στοίχημα θα κερδίσει όποιος καταφέρει να περάσει τις καταιγίδες με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΥΡΙΑΚΗ

Βασικό πεδίο άσκησης για όλους αποτελεί η πιθανή επαναληπτική διαδικασία του δεύτερου γύρου. Εκεί ο πρώτος και ο δεύτερος σε ψήφους θα δώσουν την τελική μάχη για την αρχηγία. Πρόκειται για την Κυριακή 28 Νοεμβρίου και στην εβδομάδα που προηγείται, μεταξύ της πρώτης και δεύτερης κάλπης, θα κορυφωθούν οι διεργασίες του παρασκηνίου. Υπολογίζεται ότι, λόγω ακριβώς των σημαντικών υποψηφιοτήτων, τα ποσοστά του τρίτου και του τέταρτου υποψηφίου θα είναι τόσο σημαντικά, ώστε η δική τους στήριξη μπορεί να επηρρεάσει έντονα το αποτέλεσμα και με ανατροπές, ακόμη κι αν ο πρώτος, από τον Α΄ γύρο, έχει καταγράψει σημαντική διαφορά έναντι του δεύτερου. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι αν, για παράδειγμα, ο δεύτερος βρίσκεται ακόμη και πέντε μονάδες πίσω από τον πρώτο, με ποσοστά που κυμαίνονται κοντά στο 30%, ο τρίτος είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα κινείται κοντά στο 20% και ο τέταρτος εκεί γύρω, σε απόσταση αναπνοής. Έτσι, εάν οι υποψήφιοι, που δεν θα συμμετάσχουν την επόμενη Κυριακή, θελήσουν να εκφράσουν δημοσίως τη στήριξή τους στον δεύτερο, τότε το σκηνικό αλλάζει άρδην. Ομοίως, το ίδιο θα συμβεί εάν στηρίξουν τον πρώτο, οπότε δημιουργείται ένα σαφές ρεύμα νίκης. ΄Η ακόμα κι αν ο ένας στηρίξει κάποιον υποψήφιο και ο άλλος τον αντίπαλό του. Μπερδεμένα πράγματα…

ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΟΧΕΣ

Φυσικά, ακόμη πιο περίπλοκο θα είναι και το αν οι δύο, που δεν θα μπουν στον δεύτερο γύρο, αποφασίσουν να μην δώσουν «γραμμή» και ζητήσουν από τους υποστηρικτές τους να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Είναι βέβαιο ότι οι ψηφοφόροι δεν ακολουθούν κατά γράμμα το τι θα πει ο υποψήφιος που στήριξαν, όπως επίσης βέβαιο είναι πως από αυτή την δεξαμενή η αποχή στον δεύτερο γύρο θα είναι σημαντική, καθώς αρκετοί δεν θα προσέλθουν, από τη στιγμή που η δική τους αρχική επιλογή δεν βρίσκεται στον δεύτερο γύρο και ενδεχομένως να μη θέλουν να δώσουν στήριξη σε κανέναν από τους τελικούς διεκδικητές.

Στην κούρσα της επόμενη μέρας για τη Νέα Δημοκρατία, το μεγάλο στοίχημα είναι αν θα μπορέσει το ίδιο το κόμμα, που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, να αντέξει μετά από αυτή τη μεγάλη δοκιμασία, έχοντας ήδη καταγράψει δύο μεγάλες ήττες μέσα σε ένα χρόνο. Οικογένειες, βαρονείες, παλαιοκομματικές αντιλήψεις και η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ τραυμάτισαν βαριά τη ΝΔ, οι ψηφοφόροι της οποίας αναζητούν ανανέωση παντού. Η βάση του κόμματος αισθάνεται αποκλεισμένη, το ίδιο αισθάνονται ακόμη και οι βουλευτές που ζητούν μεγαλύτερη συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων.

Για όλα αυτά που ακούγονται για εμπλοκή του στη διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού, ο Αντώνης Σαμαράς μετέφερε χθες, μέσω συνεργατών του, τη δυσαρέσκειά του, τονίζοντας ότι κανείς δεν μιλά εκ μέρους του κι αν χρειαστεί να πει κάτι, θα το κάνει ο ίδιος. Αυτό διότι, μόλις προ ημερών, την ίδια διαρροή είχε κάνει και ο Κώστας Καραμανλής, όταν δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι ενεργεί έντονα υπέρ της υποψηφιότητας Μεϊμαράκη και μάλιστα ότι επιχείρησε να αποτρέψει τον Τζιτζικώστα να καταθέσει υποψηφιότητα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.