Ειδησεογραφικό site

Παυλόπουλος: Δεν θα ληφθούν αποφάσεις στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών

27

«Δεν θα ληφθούν αποφάσεις στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών το Σάββατο» καθώς «είναι μια διαδικασία για το πώς θα προσεγγίσουμε, από κοινού, κύριας σημασίας θέματα».

Τα παραπάνω ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε συνομιλία που είχε την Παρασκευή του με Ιταλούς δημοσιογράφους, λίγο πριν την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στη Ρώμη.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Παυλόπουλος πρόσθεσε ότι στο συμβούλιο θα μετάσχουν «όλα τα κόμματα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό» και ότι θα συζητηθούν η αναθεώρηση του Συντάγματος, το προσφυγικό και το ασφαλιστικό σύστημα.

Όπως είπε, κύριος στόχος της χώρας είναι «η σταθεροποίηση της πορείας της μετά τη θετική απόφαση του Eurogroup».

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στο προσφυγικό ζήτημα για το οποίο κατέστησε σαφές ότι «είναι θέμα ανθρωπιστικό», ότι υπάρχει «σαφής διάκριση ανάμεσα σε πρόσφυγες και σε τρομοκράτες» και ότι «στην περίπτωση των τρομοκρατών η ανοχή είναι μηδενική».

«Η Ελλάδα πληροί όλες τις υποχρεώσεις της για ελέγχους, και όσοι πέρασαν από την επικράτειά μας ελέγχθηκαν πάντα», ανέφερε και υπογράμμισε πως «η χώρα μας δεν φέρει καμία ευθύνη για είσοδο τρομοκρατών στην Ευρώπη, και κανείς, άλλωστε, δεν της επέρριψε σχετικές ευθύνες».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ακόμη ότι είναι γνωστό σε όλη την Ευρώπη ότι στην Τουρκία δεν υπάρχει σοβαρός έλεγχος των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα και σημείωσε ότι υπάρχουν βάσιμες υποψίες και στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι τουρκικές αρχές μπορεί να συνεργάζονται με τους διακινητές.

«Η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, εμείς θέλουμε συνεργασία με την Τουρκία αλλά πρέπει να σεβασθεί το γραπτό και εθιμικό δίκαιο», είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Όσον αφορά στα αποτελέσματα της διήμερης επίσκεψής του στην Ιταλία, ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε «ιδιαίτερα συγκινημένος» από την στάση του Ιταλού Προέδρου Σέρτζιο Ματταρέλλα και της προέδρου της ιταλικής Βουλής Λάουρα Μπολτρίνι.

Όπως είπε, υπήρξε «πλήρης ταύτιση απόψεων» και στηρίζουν δυναμικά «τη μεγάλη προσπάθεια του ελληνικού λαού να μείνει στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη», ενώ «αναγνωρίζουν τις θυσίες του λαού μας και το ότι έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του» ανέφερε.

Σε σχέση, τέλος, με την ελληνική οικονομική πραγματικότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι «είναι κύριας σημασίας να μπορέσει να τονωθεί η εσωτερική ζήτηση, ώστε, με τον τρόπο αυτό, να στηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη στο σύνολό της».

Επιβεβαίωσε, παράλληλα, ότι οι επόμενοι σημαντικοί σταθμοί είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η αναδιάρθρωση του χρέους, βάσει των όσων προβλέπονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.