Ειδησεογραφικό site

ΠΑΣΟΚ: Τα φλερτ των στελεχών – Ποιοι βλέπουν ΝΔ, ποιοι ΣΥΡΙΖΑ και ποιοι κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους

71

Του Γιώργου Γερόπουλου

Με τον κίνδυνο να συνθλιβούν ανάμεσα στις μυλόπετρες της πόλωσης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τα κοινοβουλευτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ αγωνιούν για την πολιτική επιβίωσή τους και ξεδιπλώνουν την τακτική τους για τη μετεκλογική στάση τους. Επίδικο αντικείμενο οι μετεκλογικές κυβερνητικές συνεργασίες και εάν αυτές θα έχουν προοδευτικό πρόσημο προς τα αριστερά –βλέπε ΣΥΡΙΖΑ– ή εάν η σύμπλευση με τη Νέα Δημοκρατία θα αποκτήσει χαρακτηριστικά μόνιμης στρατηγικής κατεύθυνσης.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει εκφράσει με σαφήνεια τη στάση του, αφού ο πολιτικός του λόγος ταυτίζεται με τη ρητορική του Α. Σαμαρά και αποκλείει οποιαδήποτε συνεργασία με τον Αλέξη Τσίπρα. Έχει επιλέξει την οδό της κάθετης πόλωσης, καθώς εκτιμά ότι η Κουμουνδούρου έχει αλιεύσει τους ψηφοφόρους από την πάλαι ποτέ μεγάλη δεξαμενή των οπαδών του Κινήματος. Ακολουθεί με συνέπεια το δρόμο της συνεργασίας των δύο μεγάλων ευρωπαϊκών πολιτικών οικογενειών, όπως αναφέρει, κατά το πρότυπο της συνεργασίας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών με τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ. Στο ίδιο μήκος κύματος αλλά με πιο ήπιες διατυπώσεις και ο Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ η Εύη Χριστοφιλοπούλου και ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος επ’ ουδενί λόγω θα προσέτρεχαν σε διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η συντριπτική πλειονότητα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι η κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ πρέπει να ολοκληρωθεί και από εκεί και περά πανσπερμία απόψεων για το τι μέλλει γενέσθαι. Ο Κώστας Σκανδαλίδης είναι από τους πρώτους που αποδαιμονοποίησε το ζήτημα του διαλόγου με τον ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας τις πολιτικές και προγραμματικές προϋποθέσεις ακόμη και για μια μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία. Στο ίδιο μήκος κύματος οι κ.κ. Κουτσούκος, Σαλαγιάννης και ακολουθεί και ο Γ. Ντόλιος, που η ρητορική του δεν αποκλείει την Κουμουνδούρου από το διάλογο μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων.

ΒΛΕΠΟΥΝ ΠΡΟΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ

Το χορό της δυνατότητας προγραμματικής σύγκλισης με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε ο Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος έχει πάρει σαφείς αποστάσεις από το εγχείρημα της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.

Η στάση αυτή του κ. Ρέππα έρχεται μετά την αποχώρηση βουλευτών όπως ο Μάρκος Μπόλαρης και ο Μίμης Ανδρουλάκης, οι οποίοι καλοβλέπουν τη συνεργασία με την Κουμουνδούρου, και πρώην κορυφαίων όπως η Μ. Ξενογιαννακοπούλου, η οποία έχει αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ. Τέλος στη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία επιδιώκει να θέσει και η κίνηση των «75» με επικεφαλής τον Μ. Καρχιμάκη. Οι «75» εμφανίζονται πιο δεκτικοί στο ενδεχόμενο διαλόγου και συνεργασίας με τον κ. Τσίπρα παρά με τον κ. Σαμαρά.

ΟΙ ΟΥΔΕΤΕΡΟΙ

Χωρίς σαφή τοποθέτηση ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης χτυπά ένθεν κακείθεν σηκώνοντας το τελευταίο διάστημα τους τόνους προς τη ΝΔ, προσβλέποντας σε ένα συνολικό ανακάτεμα της πολιτικής τράπουλας. Άκρα του τάφου σιωπή από τη Φώφη Γεννηματά, η οποία, όπως λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, ασχολείται περισσότερο με την εκλογή της στη Β’ Αθηνών. Προσεκτική η τοποθέτηση του νυν γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος κατά καιρούς βρίσκεται απέναντι στην κυβέρνηση Σαμαρά, ενώ έχει αφήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την ηγεσία της Κουμουνδούρου.

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ

Αν και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έχει σηκώσει τους τόνους έναντι της Κουμουνδούρου, με την πρότασή του για ένα συνέδριο όπου θα κατατεθούν προτάσεις για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, κάνει ένα βήμα πιο κοντά στις θέσεις του Αλέξη Τσίπρα για μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος. Εξάλλου, ο κ. Παπανδρέου στις πρόσφατες ομιλίες του έχει υπογραμμίσει την αναγκαιότητα σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων. Να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ήδη πλαισιώνεται από πρώην συμβούλους του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ με τις επαφές του στις ΗΠΑ και τις απόψεις που ενστερνίζεται για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και το ρόλο του Βερολίνου βρίσκεται πιο κοντά στις θέσεις του κ. Παπανδρέου παρά στις φωνασκίες των αριστεριστών της Κουμουνδούρου.

Τα σχόλια είναι κλειστά.