Ειδησεογραφικό site

ΠΑΣΟΚ: Τα λάθη της νέας προέδρου

49

Του Κώστα Ξυλούρη

Σε μια περίοδο που όλα αλλάζουν –η χώρα βρέθηκε με το ένα πόδι στην καταστροφή– όλα τα ίδια μένουν για το ΠΑΣΟΚ. Ο Αλέξης Τσίπρας, ουσιαστικά, δίχασε το κόμμα του για να αποφύγει το grexit, κουβαλώντας κι αυτός τις ευθύνες των λαθών του. Η Νέα Δημοκρατία, διά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αποκηρύσσει το ακροδεξιό παρελθόν Σαμαρά και περνάει κρίση ιδεολογικής και πολιτικής ταυτότητας, επιχειρώντας στροφή στο κέντρο. Και η αυτοαποκαλούμενη «Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη», με ό,τι έχει απομείνει από το ιστορικό κατακρεουργημένο ΠΑΣΟΚ, συνεχίζει να ομφαλοσκοπεί και να εγκλωβίζεται στον εαυτό του.

Πολλοί πίστεψαν ότι με την αποχώρηση Βενιζέλου και την εκλογή της νέας ηγεσίας, υπό τη Φώφη Γεννηματά, μια αχτίδα φωτός θα φώτιζε τα σκοτεινά χρόνια της καταβαράθρωσης του ιστορικού Κινήματος του Ανδρέα Παπανδρέου. Ήταν και το συναισθηματικό στοιχείο του ονόματος «Γεννηματά», που δημιούργησε κάποιες προσδοκίες ανάκαμψης. Ωστόσο, τα πρώτα μηνύματα από την πολιτεία της νέας ηγεσίας στη Χαριλάου Τρικούπη ήταν απογοητευτικά και απέδειξαν, όπως λέει και ο λαός, «άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς».

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΤΑΣΗ

Η νέα ηγετική ομάδα της κ. Γεννηματά κινείται στη γνωστή συνταγή της εξυπηρέτησης των εσωκομματικών ισορροπιών και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει απέναντι στους «καρεκλοκένταυρους» της Χαριλάου Τρικούπη για την εκλογή της. Δεν είναι παράξενο που όλοι όσοι στήριξαν την καταστροφική ηγεσία του Βαγγέλη Βενιζέλου, προσέτρεξαν στο άρμα της νέας προέδρου και είδαν τους εαυτούς τους να καταλαμβάνουν κρίσιμα πόστα; Τα ονόματα ουκ ολίγα, με κορυφαίους μετακινούμενους τους γνωστούς και μη εξαιρετέους κ.κ. Πρωτόπαπα και Κουκουλόπουλο. Όλος ο «ισμός» των παρατρεχάμενων της τέως ηγεσίας, ξαφνικά, ω του θαύματος, μετακόμισε και αξιοποιήθηκε από τη νέα πρόεδρο. Λίγα τα νέα πρόσωπα και αυτά για το θεαθήναι. Για άλλη μια φορά, στη Χαριλάου Τρικούπη επικράτησαν οι γνωστοί εσωκομματικοί συμβιβασμοί. Εδώ γίνεται το «σώσε» στο πολιτικό σκηνικό, με τον ΣΥΡΙΖΑ να διασπάται και η Φώφη Γεννηματά τρέμει να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο!

Ωστόσο, αυτό είναι το μικρότερο πρόβλημα, αν αναλογιστεί κάποιος ότι το ΠΑΣΟΚ της κ. Γεννηματά, ενώ θα μπορούσε να «κεντά» πολιτικά, λόγω της στροφής Τσίπρα, αδυνατεί να αρθρώσει μια καινούργια συνολική πολιτική πρόταση, έναν συγκροτημένο πολιτικό λόγο για τη χώρα και την Κεντροαριστερά.

ΤΟ ΒΑΤΕΡΛΟ ΤΗΣ

Την ώρα που η κυβέρνηση, αντί να κυβερνά, ασχολείται με τα εσωκομματικά. Την ώρα που οι υπουργοί αντί να ασχολούνται με τα «καυτά» συσσωρευμένα προβλήματα της καθημερινότητας και να δίνουν λύσεις, αναλίσκονται στα τηλεοπτικά «παράθυρα», μιλώντας για τα προβλήματα των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας, στο παρά πέντε, δίνει τη μάχη της διαπραγμάτευσης, άλλα δεν έχει «πάγκο» για να κυβερνήσει και κινδυνεύει να δει δημοσκοπική φθορά μη αναστρέψιμη…

Το ΠΑΣΟΚ «αναμασά» τα ίδια τετριμμένα και χιλιοειπωμένα, από την εποχή Βενιζέλου, αδυνατώντας να αδράξει την ευκαιρία να μπει «σφήνα» στις διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο λόγος και η παρουσία της νέας ηγεσίας, συμπληρωματικός στη ΝΔ και το ΠΟΤΑΜΙ – άσε που ορισμένες φορές δρα σαν λαγός της Νέας Δημοκρατίας, όπως έκανε με τη γνώστη υπόθεση Βαρουφάκη και το plan Β.

Η συζήτηση στη Βουλή με την κ. Γεννηματά να ερωτά και τον πρωθυπουργό να απαντά, αποτέλεσε το Βατερλό της προέδρου του ΠΑΣΟΚ! Δε γνωρίζουμε πόσο καλά την είχαν προετοιμάσει οι συνεργάτες της, αλλά έχασε την ευκαιρία να αναδειχθεί σε μια σοβαρή αντιπολιτευτική φωνή. Περιορίστηκε σε ένα υποβόσκων κλίμα σκανδαλολογίας περί την ομάδα Βαρουφάκη, αντί να θέσει το πολιτικό ζήτημα του ανεπαρκέστατου εναλλακτικού σχεδίου της κυβέρνησης.

ΧΑΝΕΤΕ ΤΟ ΤΡΑΙΝΟ

Κυρία Γεννηματά, το plan Β πρέπει να έχει μια σοβαρή κυβέρνηση, αλλά αυτό να είναι συγκροτημένο και αξιόπιστο και όχι ένα ομιχλώδες «βαρουφάκειο σχέδιο». Κι όπως γνωρίζετε, και οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν εναλλακτικό σχέδιο, αλλά πότε δεν το δημοσιοποίησαν. Πολιτικό είναι το ζήτημα για τον πρωθυπουργό και αφορά τον έμμεσο εκβιασμό που δέχεται από τον τέως υπουργό Οικονομικών και όχι σκανδαλοθηρικό.

Αναμετρηθήκατε με τον κ. Τσίπρα και δεν καταφέρατε να σηκώσετε το βάρος υπεράσπισης μιας πολιτικής, ενώ επικοινωνιακά ηττηθήκατε κατά κράτος. Κι αυτό συμβαίνει, διότι κινείστε υπό το βάρος των επιλογών του κ. Βενιζέλου, ο οποίος, σε κάθε ευκαιρία, παρεμβαίνει και χαράσσει τη γραμμή του ΠΑΣΟΚ και υπό το άγχος μήπως οι εξελίξεις σας ξεπεράσουν.

Κι ενώ το πολιτικό σκηνικό της χώρας αλλάζει, αρχής γενομένης από τον ΣΥΡΙΖΑ, εσείς περιορίζετε τις εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς, σε έναν αναιμικό, μη προσδιορισμένο ακόμη διάλογο, μεταξύ δυνάμεων που φοβάστε ακόμη και να τις αναφέρετε, φοβούμενη την αντίδραση του κ. Βενιζέλου. Είναι γνωστό τοις πάσι ότι σας έχει δεσμεύσει να αποκλείσετε ένα σημαντικό τμήμα της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, που δεν υποτάχθηκε στα σχέδιά του.

Χάνετε το τραίνο της ιστορίας, καταδικάζετε ένα κόμμα να μείνει στο περιθώριο των εξελίξεων στον χώρο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς. Με τις αναμενόμενες κατακλυσμιαίες αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ θα βρεθεί στην πολιτική αφάνεια.

Τα σχόλια είναι κλειστά.