Ειδησεογραφικό site

ΠΑΣΟΚ: Στρωμένος με διαφωνίες ο δρόμος προς το συνέδριο – Ρεπορτάζ στο «Καρφί»

45

Του Γιώργου Γερόπουλου

Διαφωνώντας για τον χαρακτήρα, τις διαδικασίες αλλά και για την προοπτική του κόμματος, η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε το βασικό χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών, το οποίο θα ολοκληρωθεί στις 7 Ιουνίου με την εκλογή του νέου πρόεδρου του κόμματος σύμφωνα με τις προτάσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου. Η συμφωνία επί του χρονοδιαγράμματος δεν μπόρεσε να κρύψει τις σημαντικές διαφωνίες για το μέλλον του σημερινού ΠΑΣΟΚ, καθώς και για τον χαρακτήρα του συνεδρίου, δηλαδή εάν θα εκλέξει όργανα ή θα είναι ένα καθαρά πολιτικό – προγραμματικό συνέδριο.
Ενδεικτικό του κλίματος καχυποψίας μεταξύ των στελεχών είναι και το γεγονός ότι δεν υπήρξαν ψηφοφορίες και σαφείς αποφάσεις, ενώ σύμφωνα με την εισήγηση το συνέδριο θα διεξαχθεί από τις 15 έως και 17 Μαΐου. Στις 4 Μαΐου θα ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του νέου μητρώου των μελών, ενώ έως τις 10 Μαΐου θα έχουν εκλέγει οι σύνεδροι. Σε ότι αφορά την εκλογή νέου πρόεδρου που θα διεξαχθεί στις 7 Ιουνίου, το μητρώο των μελών θα ανοίξει ξανά στις 2 Ιουνίου έως και την ημερομηνία διεξαγωγής της ψηφοφορίας για τη νέα ηγεσία.

ΠΟΙΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Στη συνεδρίαση της ΚΟΕΣ καταγράφηκαν και οι πρώτες ηγετικές φιλοδοξίες με τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο να εκφράζει την πρόθεση του να θέσει υποψηφιότητα λέγοντας ότι «χρειαζόμαστε ένα νέο κόμμα, μια νέα σχέση, μια νέα εμπιστοσύνη» και πως το συνέδριο μπορεί να αποτελέσει μια τομή».
Ο Ανδ. Λοβέρδος, ο οποίος αναμένεται να καταθέσει υποψηφιότητα, υπογράμμισε ότι τα διαδικαστικά θέματα πρέπει να λύνονται με βάση την ομοφωνία και με προσυνεννόησεις, ενώ ο Κώστας Σκανδαλίδης υποστήριξε ότι από το συνέδριο θα πρέπει να βγει μια απόφαση για συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα προς ένα ιδρυτικό συνέδριο μιας νέας ευρύτερης παράταξης.

Τις διαφωνίες της για τον τρόπο οργάνωσης των διαδικασιών εξέφρασε η Φώφη Γεννηματά, οποία φιλοδοξεί να διαδεχτεί τον κ. Βενιζέλο. Ζήτησε αμιγώς πολιτικό συνέδριο, τασσόμενη κατά της εκλογής οργάνων από το συνέδριο και υποστήριξε ότι «είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται να ολοκληρωθεί μια διαδικασία διαδοχής χωρίς τήρηση του καταστατικού και διαδικαστική συμφωνία».
Ανάλογες κριτικές άσκησαν ο γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, Π. Χρηστίδης και ο Κ. Πανταζής. Αντιθέτως υπέρ του συνεδρίου με αποφασιστικό χαρακτήρα για όλα τα ζητήματα τάχθηκαν οι κ.κ. Φλωρίδης, Γρηγοράκος, Κεγκέρογλου, Σαλαγιάννης. Υπέρ της μετεξέλιξης του κόμματος τάχθηκαν, μεταξύ άλλων, οι Ν. Μπίστης, Γ. Μανιάτης, ενώ ο Θανάσης Χειμωνάς εξέφρασε την επιθυμία να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ανασύνθεση & δημιουργία νέου πολιτικού φορέα
Εύη Χριστοφιλοπούλου, βουλευτής ΠΑΣΟΚ
Σήμερα η πολυκερματισμένη Κεντροαριστερά αδυνατεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο για τη χώρα. Το πλήγμα στο ΠΑΣΟΚ από τον ιδιότυπο ιστορικό συμβιβασμό των συγκυβερνήσεων του με τη ΝΔ (2011-2015), είναι μη αναστρέψιμο. Η ΔΗΜΑΡ έχει σχεδόν εκλείψει από τον πολιτικό χάρτη ενώ θνησιγενές είναι και το προσωπικό κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου! Κεντροαριστερές δυνάμεις βρίσκονται ακόμη στο Ποτάμι και σε άλλα σχήματα.

Έτσι η Κεντροαριστερά αδυνατεί να ανταποκριθεί στον ιστορικό της ρόλο και να αντιπαλέψει τη Δεξιά αλλά και τον αριστερό-δεξιό εθνολαϊκισμό της κυβέρνησης.

Δεν της λείπουν τα στελέχη, νεότερα και εμπειρότερα, ούτε οι ιδέες και οι αξίες. Επιπλέον οι κατά καιρούς προτάσεις θα μπορούσαν με συλλογική δουλειά να μετεξελιχθούν σε σχέδιο προοδευτικής οικονομικής ανασυγκρότησης και βαθιών τομών στο κράτος και τους θεσμούς.
Η κυρίαρχη πρόκληση είναι μία: ανασύνθεση και δημιουργία νέου πολιτικού φορέα. Αυτό προϋποθέτει βούληση να παραμεριστούν προσωπικές φιλοδοξίες για να μην πεθάνει πάλι η ελπίδα όπως έγινε με την κίνηση των «58». Την απόφαση του Ε.Βενιζέλου να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πρέπει να μιμηθούν και άλλοι, ιδίως η παλιά φρουρά…

Βαθιά αυτοκριτική και συγκεκριμένη πρόταση

Γιάννης Κουτσούκος, βουλευτής ΠΑΣΟΚ

Οι κρίσιμες αποφάσεις που οφείλουμε να πάρουμε στο συνέδριο και μέχρι το συνέδριο, είναι πλέον υπαρξιακού χαρακτήρα για το ΠΑΣΟΚ.
Η αναγέννηση του, βαθύτατα, τραυματισμένου Κινήματος ώστε να ηγηθεί του εγχειρήματος για την ανασυγκρότηση του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς, προϋποθέτει να διδαχθούμε από τη 40χρονη πορεία μας και να δώσουμε καθαρό πολιτικό και κοινωνικό στίγμα.
Το πρώτο σημαίνει γνήσια, βαθιά αυτοκριτική, ιδίως για την περίοδο μετά το 2004, και το δεύτερο συγκεκριμένη πρόταση για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας στη μεταμνημονιακή εποχή.
Επομένως, οφείλουμε όλοι να συμβάλουμε, ώστε με συλλογικότητα και κυρίως με συμμετοχή της βάσης μας, δηλαδή του λόγου ύπαρξής μας, να πάρουμε αυτές τις αποφάσεις, πριν οδηγηθούμε στην εκλογή της επόμενης ηγεσίας, η οποία θα αναλάβει να τις υλοποιήσει.
Οι θεμιτές φιλοδοξίες των στελεχών μας να ηγηθούν της νέας πορείας του ΠΑΣΟΚ οφείλει να υπακούει και να υποτάσσεται σ’ αυτή την αναγκαία διεργασία και όχι το αντίθετο, γιατί σε τελική ανάλυση το ζητούμενο είναι πως η ηγεσία θα υπηρετήσει την πολιτική και όχι το αντίθετο.

Η ευρύτερη παράταξη να επινοηθεί από την αρχή

Χρήστος Δρούζιας, μέλος ΚΕ του ΠΑΣΟΚ
Μετά και το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε ένα οριακό σημείο. Η αναγέννηση του ευρύτερου χώρου δεν θα είναι ένας αγώνας ταχύτητας, αλλά μαραθώνιος. Αφετηρία, αποτελεί το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα πρέπει να κινηθεί στις εξής κατευθύνσεις. Στην αποτίμηση της μεταπολίτευσης, έτσι από τη φωτιά του παρελθόντος να κρατήσει τη φλόγα και να πετάξει τη στάχτη. Στην παρουσίαση ενός μεταρρυθμιστικού σχεδίου που θα απαντά στην καρδιά των προβλημάτων και θα περιγράφει αναλυτικά το μέλλον της χώρας με γνώμονα μια ανταγωνιστική οικονομία και με προστασία των πραγματικά αδύναμων. Να πάρει την απόφαση για τη μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ και να συμφωνηθεί ο οδικός χάρτης που θα οδηγήσει στο Ιδρυτικό Συνέδριο της Παράταξης. Η απάντηση στη σημερινή πολυδιάσπαση του χώρου θα μπορούσε να ήταν ένα ιδρυτικό συνέδριο τύπου «Επινέ», χωρίς προαπαιτούμενα, μικροοργανισμούς και ηγεμονισμούς. Η ευρύτερη παράταξη θα πρέπει να επινοηθεί από την αρχή. Αυτός είναι ο στόχος και για αυτή την προοπτική αξίζει να προσπαθήσουμε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.