Ειδησεογραφικό site

ΠΑΣΟΚ: Οι 3 άξονες της προεκλογικής στρατηγικής

66

Του Γιώργου Γερόπουλου

Όσο και εάν ξόρκιζαν τις εκλογές, ήδη έχουν βάλει πλώρη για την προετοιμασία της προεκλογικής εκστρατείας στο ΠΑΣΟΚ, με τη νέα ηγεσία να αγωνιά για το αποτέλεσμα, καθώς από αυτό θα κριθεί τόσο η επιβίωση του χώρου όσο και η παρουσία της Φώφης Γεννηματά στην πολιτική ζωή της χώρας.

Το στενό επιτελείο της προέδρου του ΠΑΣΟΚ οικοδομεί την προεκλογική στρατηγική, η οποία θα κινηθεί σε τρεις βασικούς άξονες: ο πρώτος αφορά την αποδόμηση του Αλέξη Τσίπρα, με την κρυφή ελπίδα τμήμα των ψηφοφόρων του πάλαι ποτέ κραταιού Κινήματος που εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ να επανέλθουν στα πάτρια εδάφη. Δύσκολο εγχείρημα καθώς ο πρωθυπουργός διατηρεί υψηλή δημοφιλία, ενώ γίνεται ελκυστικότερος σε τμήμα κεντροαριστερών ψηφοφόρων με τη στροφή του προς τον ρεαλισμό και το «διαζύγιο» με την Αριστερή Πλατφόρμα. Ωστόσο, στη Χαριλάου Τρικούπη ευελπιστούν ότι η κυβίστηση του κ. Τσίπρα και η αποδοχή της αναγκαιότητας του μνημονίου θα δικαιώσει τη στρατηγική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, από το 2009 έως το 2011. Ταυτοχρόνως θα κτυπήσουν… το μαλακό υπογάστριο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδήγησε τη χώρα στην ακυβερνησία, με την ένδεια κυβερνητικών στελεχών και την ανικανότητα υπουργών να διαχειριστούν τομείς της κυβερνητικής πολιτικής.

ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΔΙΑΥΛΟΣ ΜΕ ΔΗΜΑΡ

Παράλληλα, θα παρουσιάσουν έναν δεσμευτικό οδικό χάρτη για μια εθνική και δημοκρατική γραμμή. Αυτό θα περιλαμβάνει τη δέσμευση των πολιτικών δυνάμεων σε ένα πλαίσιο σταθερότητας για την πρώτη αξιολόγηση και την αναδιάρθρωση του χρέους. Ακόμη, τη συνεχή επαναδιαπραγμάτευση στα θέματα της σύμβασης που είναι ιδιαίτερα επώδυνα για τις «ευαίσθητες» κατηγορίες του πληθυσμού και δεν δίνουν προοπτική ανάπτυξης.

Τέλος, θα περιλαμβάνει τη συνεννόηση για τις απαραίτητες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε να αποτραπούν διχαστικές και πολωτικές καταστάσεις (μπόνους των 50 εδρών) και ένα πλαίσιο βαθιών τόμων που δεν θα χαρακτηρίζονται από ιδεοληπτικές εμμονές και αντιμεταρρυθμιστικό πνεύμα.

Τρίτος άξονας και καθοριστικός, η επιχείρηση επανενοποίησης του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας με ανοικτό κάλεσμα συσπείρωσης στελεχών και όμορων δυνάμεων. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η προσπάθεια διαλόγου με τη ΔΗΜΑΡ, με την οποία υπάρχει ένα ανοικτό κανάλι επικοινωνίας, μέσω του προέδρου του κόμματος κ. Θεοχαρόπουλου, ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο μιας πλατιάς εκλογικής συνεργασίας.

Εξάλλου, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν από τη Χαριλάου Τρικούπη οι τομείς πολιτικής και δράσης του κόμματος, στους οποίους θα συμμετάσχουν στελέχη, τα οποία στο παρελθόν είχαν αποστασιοποιηθεί, ενώ τάση επιστροφής παρουσιάζεται και σε τοπικό επίπεδο.

Η ΕΞΑΫΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΙΔΗΣΟ

Ειδικό κεφαλαίο στην επιχείρηση επανενοποίησης του χώρου αποτελεί η προσπάθεια επαναπροσέγγισης με παλιά στελέχη, τα οποία είχαν αποχωρήσει και προσχωρήσει στο ΚΙΔΗΣΟ. Η επαναπροσέγγιση γίνεται σε προσωπικό επίπεδο, ενώ πολύ προσεκτικά βήματα γίνονται σε ό,τι αφορά πρώην κορυφαία στελέχη που αποχώρησαν με τον Γιώργο Παπανδρέου. Εξάλλου, το ΚΙΔΗΣΟ οδηγείται, σύμφωνα και με τα δημοσκοπικά δεδομένα στην εξαΰλωσή του, ενώ στο παρασκήνιο στελέχη, όπως οι κ.κ. Σαχινίδης, Μωραΐτης και άλλοι, αναζητούν διόδους διαφυγής.

Οι διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των γνωστών παπανδρεϊκών στελεχών είναι πλέον εμφανείς. Ορισμένοι επιμένουν σε μια αδιέξοδη πορεία αυτόνομης παρουσίας, αξιοποιώντας το εναπομείναν «πολιτικό κεφαλαίο» του πρώην πρωθυπουργού και άλλους να εκτιμούν ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στην πολυδιάσπαση του χώρου. Ταυτοχρόνως, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι συγκεκριμένα στελέχη, με εμπειρία διακυβέρνησης, ήδη προσεγγίζονται από στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, προκειμένου να συμμετάσχουν στο πολιτικό εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρα, μετά τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ότι αφορά τις προθέσεις του Γιώργου Παπανδρέου, αυτές ουδόλως είναι εμφανείς, καθώς δέχεται εισηγήσεις από στενούς συνεργάτες του για μια αξιοπρεπή αποχώρηση, μετά την αποτυχία του εγχειρήματος του ΚΙΔΗΣΟ, ανοίγοντας τον δρόμο της συνεργασίας με όμορες δυνάμεις. Αντιθέτως, άνθρωποι του στενού επιτελείου του στο ΚΙΔΗΣΟ εμμένουν στην ύπαρξη ενός κόμματος, το οποίο αποδοκιμάστηκε από τον λαό, και βάζουν εμπόδια με «πύρινες» δηλώσεις σε οποιαδήποτε προσπάθεια συνεργασίας με άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Τα σχόλια είναι κλειστά.