Ειδησεογραφικό site

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΔΗΣΟ: Διαζύγιο λίγο πριν τον γάμο

55

papandreou-gennimataΤου Γιώργου Γερόπουλου

Ένας γάμος και ένα προαναγγελθέν οριστικό διαζύγιο στον χώρο της κατακερματισμένης κεντροαριστεράς, καθώς το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ «έσονται εις σάρκα μια», αλλά η πολυπόθητη επανένωση της Φώφης Γεννηματά και του Γιώργου Παπανδρέου, με προίκα την εκλογική συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΔΗΣΟ, δύσκολα μπορεί να αποφασιστεί, έστω και την ύστατη στιγμή στις συνεδριάσεις των οργάνων των δυο κομμάτων.

Τα «τραύματα» της πρόσφατης διάσπασης και των κακών προσωπικών σχέσεων μεταξύ των παπανδρεϊκών και των βενιζελικών στελεχών δύσκολα μπορεί να ξεπεραστούν, αν και τους ενώνει μια κοινή αγωνία, αυτή της επιβίωσης.

Στα θετικά πρέπει να προσμετρήσει η κατά πασά πιθανότητα, και εφόσον εγκριθεί από την Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, κοινή κάθοδος ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, που, σύμφωνα με όσα διαρρέονται, θα πραγματοποιηθεί υπό τη σημαία μιας δημοκρατικής συμπόρευσης και συμπαράταξης, με αναφορά όλων των κομμάτων και κινήσεων που θα συμμετέχουν και φυσικά σε συγκεκριμένες θέσεις στα ψηφοδέλτια.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλος προαλείφεται για επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικράτειας, ενώ αναμένεται να συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια οι Θ. Μαργαρίτης και Δ. Χατζησωκράτης, στις περιφέρειες Α΄ και Β΄ Αθηνών, ενώ ακούγεται και το όνομα του Ν. Τσούκαλη για την Αχαΐα.

Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΙΟΥ

«Άμα ραγίσει το γυαλί δύσκολα ξανακολλάει» λέει ο θυμόσοφος λαός και έτσι ακριβώς συμβαίνει στις μη πραγματοποιηθείσες, έως αυτή την ώρα, συζητήσεις επανασυγκόλλησης του ΠΑΣΟΚ με τους αποχωρήσαντες παπανδρεϊκούς του ΚΙΔΗΣΟ. Σήμερα θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, αλλά και οι δυο πλευρές είναι οχυρωμένες πίσω από προαπαιτούμενα και όρους που δύσκολα υπερβαίνουν προσωπικές και πολιτικές αντιπαλότητες. Μια σειρά στελεχών του ΠΑΣΟΚ, όπως οι Α. Λοβέρδος, Λ. Γρηγοράκος αλλά κυρίως ο πρώην πρόεδρος Ευ. Βενιζέλος, αποκλείουν τη συμμετοχή του Γιώργου Παπανδρέου στα ψηφοδέλτια, ενώ συζητούν τη συμμετοχή προσώπων που δεν προκάλεσαν το προηγούμενο διάστημα.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αν και επικαλείται την αναγκαιότητα συμπόρευσης, δύσκολα θα υπερβεί τις ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί στο εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη και εκτιμά ότι η σύγκρουση αυτή την ώρα θα βλάψει περισσότερο το κόμμα. Ωστόσο, οι καλά γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα στην ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, εκτιμούν ότι η επίκληση της συμπόρευσης ήταν προσχηματική, με στόχο να δημιουργηθεί κλίμα ενότητας στον χώρο και αξιοποίησής του για την επιστροφή περιφερειακών στελεχών και ψηφοφόρων του ΚΙΔΗΣΟ στο ΠΑΣΟΚ. Υποστηρίζουν ότι πίσω από αυτή τη στρατηγική βρίσκονται οι Μ. Παπαϊωάννου, Χρ. Πρωτόπαπας και κατ’ άλλους ακόμη και ο Κ. Λαλιώτης, οι οποίοι εκτιμούν ότι έτσι το ΠΑΣΟΚ θα αλιεύσει ψήφους από το ΚΙΔΗΣΟ, το οποίο έχει μαζί του παραδοσιακούς ψηφοφόρους του Κινήματος.

Στη μάχη των εντυπώσεων, πάντως, αναμένεται να παιχτεί και το χαρτί της επανόδου στη Χαριλάου Τρικούπη της Άννας Διαμαντοπούλου, ενώ συζητήσεις γίνονται και για την επαναδραστηριοποίηση του Γιάννη Ραγκούση.

Η μοναξιά του ΚΙΔΗΣΟ

Σκληρά προαπαιτούμενα για τη συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ και τις άλλες δυνάμεις θέτει το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου, το οποίο σήμερα, σε πανελλαδική συνδιάσκεψη, θα καθορίσει την τελική στάση του με ορατό το ενδεχόμενο της αυτόνομης καθόδου υπό τη σκιά της εκλογικής συντριβής.

Η ηγετική ομάδα του ΚΙΔΗΣΟ εμμένει στη διαμόρφωση ενός δύσκολου πλαισίου για την εκλογική συνεργασία, προτείνοντας υποψηφιότητες που δύσκολα θα γίνουν αποδέκτες από την άλλη πλευρά.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει δηλώσει, σε ανύποπτο χρόνο, τη διάθεσή του να συμβάλλει στην ενότητα και ανασύνθεση του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου, χωρίς να θέτει προαπαιτούμενα που τον αφορούν. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα εκτιμά ότι η άλλη πλευρά, δηλαδή η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, προσχηματικά αναφέρεται στην αναγκαιότητα συνεργασίας και επουδενί λόγο δε θέλει να ξαναμπεί ο πρώην πρωθυπουργός στο παιχνίδι. Συνεργάτες του εγκαλούν τη Χαριλάου Τρικούπη ότι ενώ ομνύει στη συμπόρευση, την ίδια στιγμή προβαίνει σε άκομψες ενέργειες υπονόμευσης του διαλόγου, με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να προχωρά σε συναντήσεις με σημαντικά στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ, προκειμένου αυτά να κατέλθουν στα ψηφοδέλτια του.

Εντός του κόμματος του Γ. Παπανδρέου οι απόψεις, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, διίστανται, καθώς υπάρχει ένας υποβόσκων πόλεμος μεταξύ των «σκληρών» του ΚΙΔΗΣΟ και όλων όσοι επιθυμούν πορεία σύγκλισης. Μπορεί όλοι να μιλούν για την ανάγκη συμπόρευσης, όμως, στο βάθος κρύβονται μικροκομματικές φιλοδοξίες διατήρησης μικρών βιλαετιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κ.κ. Πετσάλνικος, Ξυνίδης έχουν ταχθεί υπέρ της αυτόνομης καθόδου στις εκλογές, οι κ.κ. Καρχιμάκης και Ελενόπουλος, αν και συζητούν το θέμα της εκλογικής συνεργασίας, θέτουν προαπαιτούμενα που οδηγούν σε ρήξη. Σημαντικά στελέχη, όπως οι κ.κ. Σαχινίδης, Μωραΐτης και Τσίκας έχουν λειάνει τον λόγο τους προς χάριν της ενότητας και με θετικό «μάτι» θα έβλεπαν μια συμπόρευση και κοινές υποψηφιότητες στις εκλογές.

Η «αιμορραγία» περιφερειακών στελεχών του ΚΙΔΗΣΟ προς το ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται, με έμφαση την επαρχία όπου το κόμμα του κ. Παπανδρέου δύσκολα θα συγκροτήσει ψηφοδέλτια. Σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντικά στελέχη του παπανδρεϊκού μπλοκ, όπως οι κ.κ. Τόλκας, Κεδίκογλου, Παρασίδης και ενδεχομένως ο κ. Φούρας, συζητούν την κάθοδό τους στις λίστες του ΠΑΣΟΚ, ακολουθώντας τον Κώστα Τριαντάφυλλο, ο οποίος αν και είχε αποστασιοποιηθεί και από το ΠΑΣΟΚ και από το ΚΙΔΗΣΟ επέστρεψε στη Χαριλάου Τρικούπη, αναλαμβάνοντας τη θέση του υπεύθυνου διεθνών σχέσεων.

Αντίθετοι στη συνεργασία της ΔΗΜΑΡ με το ΠΑΣΟΚ είναι οι προσκείμενοι στον Φώτη Κουβέλη. Ήδη, η υποψήφια πρόεδρος του κόμματος Μ. Γιαννακάκη αντέδρασε σφοδρά, κάνοντας λόγο για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην Εκτελεστική Επιτροπή οι κ.κ. Μαυροκεφαλίδης, Λούκας και Πετράκος με δήλωσή τους εκτιμούν ότι μετά την επίδειξη υπεύθυνης στάσης από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, εξέλιπαν οι υπαρκτοί άλλοτε λόγοι που οδήγησαν στη διάσπαση του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες και ο Φώτης Κουβέλης ενστερνίζεται αυτές τις απόψεις και διαφωνεί με τη συμπόρευση ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, θεωρώντας ότι πρέπει να ενισχυθεί η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.