Ειδησεογραφικό site

ΠΑΣΟΚ: Θα ζητήσει για μάρτυρες στην Εξεταστική τους Γιούνκερ, Ντράγκι και Λαγκάρντ!

38

Τους μάρτυρες που θα καλέσει στην εξεταστική επιτροπή για το Μνημόνιο γνωστοποίησε το ΠΑΣΟΚ σε σχετική άτυπη ενημέρωση.

Με μια δόση χιούμορ στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν πως, για να διευρευνηθεί βαθύτερα το πώς μπήκε η χώρα στο μηχανισμό στήριξης, θα πρέπει να κληθούν όχι μόνο Έλληνες πολιτικοί, αλλά και αξιωματούχοι άλλων χωρών, που ήταν επικεφαλής θεσμών.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που θα προτείνει το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, να έρθουν στην Αθήνα και να καταθέσουν στην εξεταστική της Βουλής, θα είναι και οι κ.κ. Ντομινίκ Στρος-Καν, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, Μάριο Ντράγκι, Κριστίν Λαγκάρντ, Όλι Ρεν και Τόμας Βίζερ.

Με προφανή ειρωνεία, σε μια προσπάθεια να απαξιωθεί η πρωτοβουλία της κυβέρνησης σημειώνεται ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη επεξεργαστεί τον πρώτο κατάλογο των προσώπων που θεωρεί απολύτως αναγκαίο να κληθούν στην εξεταστική επιτροπή για τις τέσσερις ενότητες που περιλαμβάνει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ».

Υπογραμμίζεται ότι, κατ’ αρχήν, θα ζητήσει να εμφανιστεί ενώπιον της Επιτροπής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η λίστα του ΠΑΣΟΚ με τα πρόσωπα που θα κληθούν να καταθέσουν περιγράφεται ως εξής:

– Για την πρώτη φάση (από τις εκλογές του 2009 έως το Μάιο 2010) το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει μεταξύ άλλων να καταθέσουν -για τα δεδομένα του 2009- ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και οι πρώην υπουργοί οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης και Ι. Παπαθανασίου και ως υπηρεσιακός παράγων ο πρώην διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος.

Για την κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2009 και την πορεία προς το Μάιο 2010 προφανώς θα καταθέσουν ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Είναι όμως αναγκαία και η κατάθεση, μεταξύ άλλων, της τότε υπουργού Οικονομίας και νυν προέδρου της Εθνικής Τράπεζας, Λούκας Κατσέλη, της τότε βουλευτού Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, συμβούλου του κ. Παπανδρέου και νυν συμβούλου του υπουργού Οικονομικών κ. Βαρουφάκη, Έλενας Παναρίτη και του τότε εκπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ και τώρα φερομένου ως επόμενου προέδρου του ΤΧΣ, Παν. Ρουμελιώτη.

– Για την πρώτη αυτή φάση το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει να ενημερώσουν την επιτροπή ο επικεφαλής της Eurostat, ο τότε πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Τρισέ, ο τότε πρόεδρος του Eurogroup κ. Γιούνκερ, ο τότε αρμόδιος επίτροπος κ. Ρεν και ο τότε γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, κ. Ντομινίκ Στρος-Καν.

– Για τη δεύτερη φάση που οδήγησε στο δεύτερο πρόγραμμα, το οποίο οριστικοποιήθηκε στις 21.2.2012, το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει να διαφωτίσουν την επιτροπή, μεταξύ άλλων, οι κ.κ. Γιούνκερ, Ρεν και Ντράγκι, η κυρία Λαγκάρντ και ο πρόεδρος του EuroWorkingGroup, κ. Βίζερ.

– Για το PSI, το κούρεμα και την αναδιάρθρωση του χρέους του Μαρτίου 2012 ,το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει να διαφωτίσουν την επιτροπή, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην διοικητής της ΤτΕ Λ. Παπαδήμος, ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος του ΣτΕ Π. Πικραμένος, οι εκπρόσωποι του διεθνούς ιδιωτικού τομέα, κ.κ. Νταλάρα και Λεμιέρ, που διαπραγματεύθηκαν με την τότε ελληνική κυβέρνηση, τα στελέχη της Lazard, που είναι και σήμερα σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης.

– Ειδικά για τα ασφαλιστικά ταμεία, τα ομόλογα των οποίων «κουρεύτηκαν» υπέρ του ελληνικού Δημοσίου που τα επιχορηγεί (επρόκειτο δηλαδή για λογιστικού χαρακτήρα πράξη υπέρ του Δημοσίου και εντός της γενικής κυβέρνησης), το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει να κληθεί ο τότε, αλλά και τώρα διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος, που εφάρμοσε τις συστάσεις της τότε  κυβέρνησης και αποκατέστησε το χαρτοφυλάκιο του ΙΚΑ σε λίγους μήνες σε ποσοστό 130%, αλλά και οι τότε συνδικαλιστικές διοικήσεις άλλων Ταμείων, που δεν ακολούθησαν τις συστάσεις της τότε κυβέρνησης.

– Για την τελευταία περίοδο (Ιούνιος 2012 – εκλογές Ιανουαρίου 2015) το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει,  μεταξύ άλλων, να κληθεί  ο κ. Φώτης Κουβέλης το κόμμα του οποίου μετείχε στην κυβέρνηση συνεργασίας μέχρι τον Ιούνιο του 2013, δηλαδή κατά την περίοδο της συμφωνίας του Νοεμβρίου 2012 στο Εurogroup, της επαναγοράς ομολόγων και της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Προφανώς, θα καταθέσουν ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν διοικητής της ΤτΕ Ι. Στουρνάρας, η διοίκηση του ΤΧΣ, της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών και οι διοικήσεις και οι νέοι ξένοι βασικοί μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών, με τους οποίους συναντάται την περίοδο αυτή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Δραγασάκης.

Επιπλέον, στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι η επιλογή του χρόνου κατάθεσης της πρότασης για εξεταστική είναι στο πλαίσιο της τεχνητής έντασης που προωθεί η κυβέρνηση. Επίσης, υπογραμμίζεται ότι με αυτήν την πρόταση «θεωρεί βλαπτικό για τη χώρα το γεγονός ότι έλαβε δάνειο 250 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, ότι κούρεψε και αναδιάρθρωσε το χρέος της και ότι ανακεφαλαιοποίησε και αναδιάρθρωσε το τραπεζικό της σύστημα».

Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως «το κραυγαλέα παράδοξο είναι ότι η κυβέρνηση θέλει να διερευνηθούν οι ευθύνες για αυτό που η ίδια υιοθέτησε και υπέγραψε και για αυτό στο οποίο αγωνίζεται να παραμείνει!».

Άλλωστε, καταγγέλλεται ότι «ο κ. Τσίπρας επιχείρησε επίσης, με άγαρμπο τρόπο, να υψώσει φράγμα προστασίας για την περίοδο πριν τις εκλογές του 2009, δηλαδη για την κυβέρνηση Καραμανλή».

Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι θα πρέπει να διερευνηθεί και το τι έγινε μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου -και συγκεκριμένα:

– η παράταση της «Κύριας Σύμβασης Χρηματοοικονομικής Διευκόλυνσης» να έχει υπογραφεί ερήμην της Βουλής και χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση

– τα 11 δισ. του αποθεματικού του ΤΧΣ να έχουν αφαιρεθεί μέσα από τα χέρια της κυβέρνησης, τις καταθέσεις να «διαρρέουν» και τα επιτόκια των ομολόγων και των εντόκων γραμματίων να ανεβαίνουν λόγω δηλώσεων και χειρισμών της κυβέρνησης

– τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, των ΝΠΔΔ, του ΟΑΕΔ κλπ να σαρώνονται για να καλυφθούν ταμειακές ανάγκες του Δημοσίου κλπ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.