Ειδησεογραφικό site

ΠΑΣΟΚ: Η τελευταία πράξη του δράματος

60

Toυ Κώστα Ξυλούρη

Ποιος να πίστευε πριν από μια δεκαετία ότι το Κίνημα του Ανδρέα Παπανδρέου θα προσπαθούσε με νύχια και με δόντια να κρατηθεί στην πολιτική. Σήμερα, στο συνέδριο του καταρρακωμένου ΠΑΣΟΚ θα παιχτεί η τελευταία πράξη του δράματος και ελπίζουμε να εξαχθούν σώφρονα συμπεράσματα για την παραπέρα πορεία.

Ωστόσο, με γενναιότητα ψυχής, όλοι μα όλοι, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι ο λαός έβαλε στο περιθώριο όλους όσοι από τους πολιτικούς ταυτίστηκαν συνειδητά ή ασυνείδητα με το παλιό και φθαρμένο κατεστημένο ή φορτώθηκαν δικαίως ή αδίκως τις ευθύνες της μεγαλύτερης μεταπολεμικής κρίσης.

Το ΠΑΣΟΚ, όπως το γνωρίσαμε και αγωνιστήκαμε να γίνει, δεν υπάρχει πια, παρά μόνο στις αναμνήσεις της αγωνιστικής ψυχής. Η ιστορία, όπως και ο λαός, αποφάσισαν να βάλουν ένα ΤΕΛΟΣ σε ότι αντιπροσώπευε το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια.

Γι’ αυτό την κύρια ευθύνη έχει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος πρόταξε το προσωπικό του συμφέρον απέναντι στο συμφέρον της παράταξης και οδήγησε το Κίνημα του Ανδρέα στην εκλογική καταστροφή μέσα από την συμπαράταξη με τον Αν. Σαμαρά. Ο ίδιος ενώ έχει μια τελευταία ευκαιρία να αποσυρθεί αξιοπρεπώς, περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία για να επανέλθει, ψάχνοντας την προσωπική του δικαίωση μέσα από την καταστροφή της χώρας. Ο πολιτικός του χρόνος ωστόσο έχει τελειώσει.

ΝΑ ΣΙΩΠΗΣΟΥΝ ΟΙ «ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ»

Οι αυτοαποκαλούμενοι κορυφαίοι αναζητούν σανίδα σωτηρίας μέσα από ίντριγκες, μηχανισμούς και στημένα συνέδρια. Όλα αυτά έχουν τελειώσει και ο λαός τιμωρεί όσους ζούσαν από την παράταξη και όχι η παράταξη από αυτούς. Η θητεία τους στο Κίνημα έχει λάβει τέλος και αν το αντιληφθούν έστω και τώρα μπορεί να διασώσουν ψήγματα πολιτικής αξιοπρέπειας.

Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι ο καθένας, με όποιο τρόπο μπορεί, να συμβάλλει στην ανασυγκρότηση του σοσιαλδημοκρατικού χώρου και στην επανίδρυση της Δημοκρατικής Παράταξης, για να μπορεί να ορθοποδήσει και να συμμετάσχει ισότιμα από τη θέση της αντιπολίτευσης σε μια συνολική εθνική προσπάθεια.

Ήρθε η ώρα:

– Να σιωπήσουν όλα τα λεγόμενα κορυφαία στελέχη, οι φιλόδοξοι επίγονοι και όσοι χρεώθηκαν τη στρατηγική ήττα του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, και να αποχωρήσουν οριστικά από το προσκήνιο.

Να δώσουμε χώρο στην ενότητα και ρόλο στους νέους ανθρώπους.

– Να εγγυηθούμε τη διεξαγωγή ενός ανοικτού διαλόγου όλων των μελών και φίλων του χώρου, όπου και εάν βρίσκονται σήμερα, είτε στο ΠΑΣΟΚ, είτε στο ΚΙΔΗΣΟ, είτε στην εναπομείνασα ΔΗΜΑΡ, είτε στα σπίτια τους.

Δεν είναι δυνατό να υπάρξει επανεκκίνηση της ανάπτυξης χωρίς σημαντική αναθεώρηση της μνημονιακής συνταγής σε προοδευτική κατεύθυνση που θα σηματοδοτήσει το τέλος της λιτότητας και της ύφεσης και θα έχει άμεσο και επείγοντα χαρακτήρα.

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ

Σε αυτήν την πρωτοβουλία επανενοποίησης του χώρου θα μπορούν να συμμετάσχουν από μηδενική βάση όλοι όσοι αισθάνονται ότι ανήκουν στην Κεντροαριστερά, ανεξαρτήτως του που βρίσκονται σήμερα.

Μακριά από μηχανισμούς, στερεότυπα, προσωπικές φιλοδοξίες και κόντρες να συζητηθούν όλα όσα αφορούν την προοπτική. Για τη δημιουργία εκ του μηδενός ενός Νέου Κόμματος, με νέο όνομα, σύμβολο, πολιτικές, πρόγραμμα και κυρίως μια πραγματικά Νέα Ηγεσία, η οποία θα μπορεί να ενώσει όλες τις δυνάμεις, από το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΔΗΣΟ, την ΔΗΜΑΡ τις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες των πολιτών. Και κυρίως μπορεί να απευθυνθεί και να εκφράσει την μεγάλη κοινωνική βάση της Παράταξης.

Σε αυτή τη διαδικασία, ας εμπνευστούμε από το όραμα του Ανδρέα, ας διδαχτούμε από τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος, ας αξιοποιήσουμε τον ιδεολογικό και προγραμματικό πλούτο των απόψεων του Γιώργου Παπανδρέου και ας ακούσουμε τις απόψεις συναγωνιστών της ΔΗΜΑΡ και απλών πολιτών.

Προβάλλοντας το νέο εθνικό σχέδιο που θα σημάνει ένα προσκλητήριο εθνικής συστράτευσης. Να απευθυνθούμε στο μέτωπο των παραγωγικών και εκσυγχρονιστικών δυνάμεων, στον κόσμο της πραγματικής εργασίας και στο σύνολο της νέας γενιάς. Στους παραγωγούς και δημιουργούς στο χώρο της αγροτικής ανάπτυξης, της μεταποίησης των υπηρεσιών, του υγιούς εμπορίου που παράγουν πλούτο και τονώνουν την απασχόληση. Στον κόσμο της εργασίας του οποίου τα δικαιώματα και την ασφάλεια οφείλουμε να αποκαταστήσουμε. Μαζί μας θέλουμε και τις δυνάμεις του δημοσίου τομέα που ενστερνίζονται την ανάγκη των διαρθρωτικών αλλαγών και υπηρετούν τις αρχές και τους κανόνες της χρηστικής – διαφανούς και αποτελεσματικής διοίκησης. Και βέβαια, τους νέους μη προνομιούχους καθώς και τα θύματα της κρίσης, τους οποίους πρέπει να αγκαλιάσει το δίκτυ προστασίας.

Δεν έχει προοπτική επιτυχίας προσκλητήριο εθνικής αφύπνισης χωρίς τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και την ενεργοποίηση της νέας γενιάς ως τη δημιουργό δύναμη της νέας εποχής και της ανασυγκρότησης της προοδευτικής παράταξης. Εκεί εν τέλει κρίνεται το εγχείρημα.

Η ΩΡΑ ΤΩΝ 40ΑΡΗΔΩΝ

Αυτή τη φορά, όμως, δεν θα είμαστε για όλους. Αντιμαχόμαστε τις δυνάμεις της οπισθοδρόμησης, τις δυνάμεις της παραοικονομίας, της αδιαφάνειας, της διαμεσολάβησης, του παράνομου πλουτισμού, τις δυνάμεις της ανομίας, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας. Είναι το δυσκολότερο εμπόδιο που απαιτεί συγκεκριμένες πράξεις και εκεί θα κριθούμε με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα γιατί η πρακτική του παρελθόντος άλλοτε δίκαια και άλλοτε άδικα μας ενοχοποιεί.

Σήμερα που η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προσγειώνεται στη σκληρή πραγματικότητα, οι συνθήκες ευνοούν να ξαναδούμε την ανασυγκρότηση της παράταξης μέσα από μια διαδικασία διαλόγου για τη δημιουργία του Νέου.

Όλα όσα συμβούν στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ, αλλά και στο ΚΙΔΗΣΟ πρέπει να έχουν έναν κοινό παρανομαστή:Τη διαμόρφωση μιας ενωτικής πρωτοβουλίας για τη δημιουργία του νέου κόμματος της σοσιαλδημοκρατικής κεντροαριστεράς.

Ήρθε η ώρα της νέας γενιάς, των τριαντάρηδων και σαραντάρηδων, στην πολιτική. Ας αφήσουμε, όλοι ανεξαιρέτως, στους νεώτερους αγωνιστές να αναλάβουν τις τύχες της Προοδευτικής Παράταξης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.